Итни случаи:  

Повикај доктор

Новото меѓународно истражување, предводено од Одделот за анестезиологија, периоперативна и болка од Универзитетот Стенфорд и Институтот за психијатрија, психологија и невронаука (IoPPN) на Кралскиот колеџ во Лондон, покажа дека подоброто образование и советување за физичките симптоми може да ја намалат загриженоста. и подобрување на квалитетот на животот поврзан со здравјето на преживеаните од рак во детството. Студијата, објавена во JCO Oncology Practice, ги истражуваше верувањата на педијатриските онколози во врска со важноста на само-следење на симптомите и степенот до кој се сметаше дека само-следење на симптомите предизвикува стрес и загриженост кај пациентите кои се „надвор од терапија“ (отсуство на нови и/или воспоставени лезии додека пациентот е без системска терапија најмалку два месеци).
Преживеаните од рак во детството често пријавуваат дека се само-следат и се грижат за симптомите на повторување на болеста и секундарните карциноми. Сепак, загриженоста поврзана со симптомите е поврзана со послаб квалитет на живот поврзан со здравјето. Студијата се осврна на потребата од поголемо истражување на темата на само-следење на симптомите за луѓето кои живеат надвор од рак и недостатокот на информации во врска со тоа дали или како онколозите треба да ги водат пациентите на само-следење на симптомите или вознемиреност поврзана со симптомите.
„Нашата студија ја нагласува важноста на медицинските професионалци да им нудат поддршка и предвидувачки насоки за младите преживеани од рак во врска со тоа кои симптоми може, а можеби не се медицински загрижувачки. Две работи што лекарите би можеле да ги направат за да помогнат е да ја нормализираат загриженоста поврзана со симптомите по ракот и да прашаат млади преживеани за какви симптоми се грижат – овие едноставни чекори може да помогнат да се намали непотребната грижа и да се подобри квалитетот на животот“, вели д-р Лорен Хиткот, Оддел за здравствена психологија, Оддел за психологија, IoPPN
Студијата покажа дека основната причина за поттикнување на само-следење на симптомите е да се поттикнат пациентите, наведувајќи дека тоа треба да се комбинира со давање насоки и уверување. Обезбедувањето на предничко упатство за тоа кои симптоми би биле и не би биле причина за загриженост може да биде корисно за да се ублажи непотребната загриженост. Онколозите идентификуваа потреба од едукација во врска со тоа како да се комуницира околу само-следење на симптомите и потенцијалната корист од алатка за скрининг за да се идентификуваат оние кои се загрижени прекумерно.
Повеќе информации:
Сара Н. Вебстер и соработниците, меѓународно истражување за верувањата и комуникациските практики на педијатриските онколози во врска со само-следење на симптомите од преживеаните од детски рак, JCO Oncology Practice (2023). DOI: 10.1200/OP.22.00630
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview