Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Детската болница во Филаделфија
Оспорувајќи ја претпоставката дека нискиот раст негативно влијае на самодовербата на децата и адолесцентите, новата студија на истражувачите од Детската болница во Филаделфија (CHOP) покажа дека кај инаку здрава ниска младина, квалитетот на животот и самодовербата се поврзани со вештините за справување. и колку се чувствуваат поддржани а не степенот на нивниот низок раст. Наодите беа објавени во The Journal of Pediatrics.
„Постои мислење кај некои родители и старатели дека низок раст негативно ќе влијае на нивните деца во однос на самодовербата и социјалното прилагодување, па затоа бараат третман со хормон за раст со надеж дека ако ги направат нивните деца повисоки ќе ги направат посреќни“, рече. постар автор на студијата Ада Гримберг, д-р, педијатриски ендокринолог и научен директор на Центарот за раст во CHOP.
„Но, нашите податоци покажуваат дека самодовербата кај ниските млади е поврзана со мрежите за социјална поддршка и адаптивните стратегии за справување, а не со нивниот раст. поширокиот, психосоцијалниот пристап може да има попозитивно влијание врз самодовербата отколку фокусирањето на зголемување на нивната висина“.
Третманот со педијатриски хормон за раст (GH) првично беше наменет за оние со недостаток на хормони, нудејќи метаболички, состав на телото и кардиоваскуларни здравствени придобивки покрај зголемената висина. Сепак, неговата употреба е проширена на оние со нормално производство на GH кои се ниски за нивната возраст, со единствена цел да се зголеми висината, врз основа на премисата дека нискиот раст е изнемоштен и дека зголемувањето на висината води до подобрен квалитет на живот.
Сепак, претходните студии открија неконзистентна поврзаност помеѓу низок раст и квалитетот на животот. Со оглед на критичниот јаз во разбирањето како карактеристиките на пациентот и родителот го менуваат потенцијалното влијание на тоа да се биде низок, истражувачите спроведоа проспективна опсервациска студија за да ја проценат метриката на самодовербата и квалитетот на животот на децата на возраст меѓу 8 и 14 години кои беа закажани за провокативни Тестирање на GH во CHOP помеѓу јуни 2019 и мај 2021 година.
Шеесет парови родител-дете беа анкетирани за студијата, или преку телефон или лично во или околу времето на состанокот. Младите ја процениле нивната самодоверба, вештините за справување, мрежите за социјална поддршка и родителската поддршка, додека родителите ги пријавиле нивните перцепирани надворешни закани и цели за постигнување на своето дете. И двајцата известуваа за квалитетот на животот на младите.
Помеѓу анкетираните млади, 15 биле женски и 45 мажи, а возраста се распаѓала рамномерно меѓу оние кои биле пред пубертет и оние кои биле во раниот до средината на пубертетот. Родителите имаа 55 жени и 5 мажи, со просечна возраст од приближно 46 години. Младите во студијата инаку беа здрави.
Користејќи статистички модели, истражувачите открија дека кај децата и адолесцентите во студијата, перципираната социјална поддршка и вештините за справување се поврзани со квалитетот на животот и самодовербата, но висината на младите не беше поврзана. Воочената социјална поддршка, особено од пријателите и соучениците, беше факторот што најконзистентно се поврзува со тоа како и родителите и нивното дете гледаат на младинската самодоверба и квалитетот на животот.
Истражувачите откриле и позитивна поврзаност помеѓу просечната висина на родителите и самодовербата кај младите, при што оние со повисоки родители пријавиле повисока самодоверба. Истражувачите сугерираат дека асоцијацијата може да се должи на неколку фактори. Прво, на децата на повисоките родители може да им се каже дека нивниот низок раст е привремен, со оглед на висината на родителите.
Дополнително, ова откритие може да се должи на пристрасност во изборот. Ниските родители кои го гледаат својот низок раст како непроблематичен може да имаат помала веројатност да бараат грижа за нискиот раст на своето дете, додека ниските родители кои не се задоволни од сопствената висина може да бидат посклони да изразуваат негативни пораки за низок раст и да бараат медицинска помош. за нивното дете. Сепак, истражувачите предупредуваат дека ова потенцијално објаснување бара понатамошна истрага во лонгитудиналните истражувања, кои моментално се во тек.
„Оваа студија покажува дека кај инаку здравите деца, висината не е проблем освен ако не ја врамиме како таква“, рече д-р Гримберг. „Наместо тоа, треба да се фокусираме на зајакнување на социјалните врски и поддршка. Да се ​​биде социјално интегриран во мрежа на значајни врски не само што им помага на децата и адолесцентите успешно да се справат со животните неволји, туку и ги охрабрува да ги следат животните можности за раст и развој.
Повеќе информации:
Ада Гримберг и сор., Карактеристики на пациентот и родителите поврзани со квалитетот на животот и самодовербата кај здравата младина која е подложена на провокативно тестирање на хормонот за раст, Журнал за педијатрија (2023). DOI: 10.1016/j.jpeds.2023.113460
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview