Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Универзитетскиот колеџ Корк
Децата израснати во рурални средини кои поминуваат многу време на отворено со одредена изложеност на животни имаат подобро регулиран имунолошки систем отколку децата кои живеат во урбани средини, покажа новото истражување.
Истражувањето предводено од APC Microbiome Ireland (APC), водечки светски истражувачки центар на SFI и Универзитетскиот колеџ Корк (UCC), покажа дека раниот животен имунолошки развој е многу зависен од животната средина на детето и факторите на начинот на живот. Истражувачите велат дека имунолошкиот систем треба да научи како да не претерува во раниот живот за да избегне прекумерни штетни реакции подоцна во животот што може да доведат до болест.
Студијата испита како факторите на животната средина се поврзани со присуството на атопичен дерматитис (АД) или егзема кај јужноафриканските деца на возраст меѓу 15 и 35 месеци кои живеат во рурални и урбани средини.
Истражувачите открија дека имунолошкиот систем на децата кои живеат во руралните области поседува неколку начини за идентификување и справување со заканите. Повеќекратни имунолошки патишта се развиени како одговор на заштитните изложувања на раните животни, како што се времето поминато на отворено и времето со животни, и потенцијално штетните изложувања, како што се загадувачите и вирусните инфекции.
Студијата истражувала и други фактори, вклучувајќи го начинот на раѓање и нивото на приход. Децата од руралните средини се раѓале поретко со царски рез и руралните семејства имале пониски нивоа на приходи, во споредба со урбаните семејства во оваа група. Сепак, иако овие разлики беа забележани меѓу руралните и урбаните семејства, нивната поврзаност со разликите во генската експресија беа многу помалку изразени отколку асоцијациите со изложеноста на животните и времето на отворено.
Наодите поддржуваат збир на докази дека изложеноста на одредени стимули од околината и фактори на начин на живот во детството може да има значителни последици врз краткорочното и долгорочното здравје на една личност. Истражувањето беше спроведено од APC Microbiome Ireland и UCC со Универзитетот во Кејп Таун, Швајцарскиот институт за истражување на алергија и астма, Универзитетот Стенфорд и Институтот Каролинска.
Проф. клучна фаза во обликувањето на имунолошкиот систем на една личност, бидејќи тој особено реагира на изложеност на животната средина, вклучувајќи инфекции, исхрана и микробиом.
„Овој „имунолошки прозорец на можности“ игра клучна улога во утврдувањето на ограничувањата и траекториите на реакцијата на нашиот имунолошки систем кои остануваат со нас доживотно и влијаат на ризикот од имуно-посредувани болести“, продолжи професорот О’Махони.
„Овие заштитни и штетни еколошки изложувања на почетокот на животот помагаат во обликувањето на нашиот имунолошки одговор. Зголемувањето на нашето разбирање за механизмите и улогата на животната средина врз имунолошкиот развој е многу важно, а истражувањата како ова може да помогнат да се отвори патот за нови случувања во раната дијагноза на болеста и забрзување на интервенциите за поконкретна и побезбедна модулација на имунолошката активност“.
Повеќе информации:
Nonhlanhla Lunjani et al, Рурална и урбана изложеност го обликуваат раниот животен имунолошки развој кај јужноафриканските деца со атопичен дерматитис и неалергични деца, Алергија (2023). DOI: 10.1111/all.15832
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview