Итни случаи:  

Повикај доктор

Депресијата е пораспространета кај младите лезбејки, геј, бисексуалци, трансродови или испрашувачки (ЛГБТК) отколку хетеросексуалните, цисродови млади, што ја прави родителската поддршка поважна за овие адолесценти. Новата студија објавена во Детскиот развој од истражувачите од Универзитетот во Тексас во Остин ја разгледува социјалната поддршка од родителите и психолошката контрола во врска со депресивните симптоми за ЛГБТК младите во Соединетите држави. Психолошката контрола се обидува да навлезе во психолошкиот и емоционалниот развој на детето (на пример, процеси на размислување, самоизразување, емоции и приврзаност кон родителите). Иако адолесценцијата може да биде чувствителен период за изложување на стрес, тој исто така дава можности да се обезбеди поддршка што може да ги спречи или помогне симптомите на менталното здравје, што ги прави родителските практики важен фактор за менталното здравје на сите адолесценти.
Претходните истражувања за ЛГБТК младите и нивните родители се фокусираа на прифаќање и отфрлање специфични за ЛГБТК идентитетот, наместо на општите родителски практики за кои е познато дека го обликуваат развојот на адолесцентите.
„Нашето истражување покажа дека оние кои чувствувале поголема социјална поддршка од родителите имаат тенденција да имаат помалку депресивни симптоми, додека оние кои пријавиле поголема психолошка контрола од родителите имале повеќе депресивни симптоми“, како што објасни Ејми МекКурди, постдокторски научник на Универзитетот во Тексас во Остин. . „За младите чии родители не ги знаеле нивните ЛГБТК идентитети, имањето комбинација на висока психолошка контрола и висока социјална поддршка од родителите е поврзано со поголеми депресивни симптоми“.
Тековната студија ги анализира податоците од првите два брана на лонгитудиналната студија на младите од сексуалните и родовите малцинства, која беше дизајнирана да ги испита факторите на ризик за самоубиство. Податоците беа собрани во четири последователни периоди, почнувајќи од ноември 2011 година, на секои девет месеци по претходното собирање. Учесниците беа регрутирани од организации со седиште во заедницата и колеџ групи лоцирани низ три града во североисточниот, западниот брег и југозападниот дел на САД. Учесниците на возраст од 15 до 21 година кои се самоидентификуваа како ЛГБТК беа подобни. Примерокот вклучуваше:
Главните истражители добија федерален сертификат за доверливост што им дозволуваше на младите да учествуваат без да бараат согласност од родителите, поради загриженоста дека барањето родителско одобрение ќе стави некои млади во ризик да ја изложат својата сексуална ориентација и/или родов идентитет. Младите под 18 години се сретнаа со младински застапник за да добијат повеќе информации за студијата за да обезбедат информирана согласност за учество. По првичниот скрининг, учесниците што ги исполнуваа условите контактираа со координаторите на локацијата за да потврдат закажување за да пополнат пакет со анкета. Учесниците го комплетираа пакетот анкета на избраното место за студирање, за кое беа потребни помеѓу 40 и 80 минути за да се пополни. Учесниците добија и паричен поттик во замена за нивното учество.
Истражувачите ги испитуваа извештаите на младите за следново:
Истражувањето покажува дека општите родителски практики се важни за благосостојбата на ЛГБТК младите. Студијата, исто така, покажува дека психолошката контрола е особено важен предиктор за депресивните симптоми кај младите, но сепак психолошката контрола ретко се проучува кај ЛГБТК младите. Наодите, исто така, ја нагласуваат сложеноста на родителските искуства за ЛГБТК младите, особено оние кои можеби не се отворени за нивните родители.
Ова истражување не беше во согласност со претходната студија спроведена во Израел, која покажа дека значајниот главен ефект на прифаќањето од страна на родителите врз депресивните симптоми кај младите исчезна кога родителската психолошка контрола беше внесена во моделот. За разлика од претходната студија спроведена со ЛГБТК младите во Израел, и родителската поддршка и психолошката контрола истовремено предвидуваа депресивни симптоми кај младите – влијанието на едниот не го надвладеа влијанието на другиот.
„Истражувањето за прифаќање и отфрлање од страна на родителите произведе важни иницијативи кои ја подобруваат благосостојбата на младите од сексуалните и родовите малцинства“, рече МекКурди. „Унапредувањето на разбирањата за асоцијациите помеѓу родителските практики и благосостојбата на младите нуди можност за увид во однос на механизмите за ризик и отпорност и на крајот поддржува позитивни резултати за менталното здравје за младите од сексуалните и родовите малцинства за време на адолесценцијата.
Авторите признаваат неколку ограничувања во нивното истражување, вклучително и потпирање на самопријавени податоци, генерализирање на рамката за земање примероци и разлики во временската рамка во клучните мерки на студијата. Потребно е подлабоко разбирање на родителските практики во идните истражувања за да се информираат напорите да се идентификуваат и интервенираат во механизмите на ризик за младите од сексуалните и родовите малцинства.
Повеќе информации:
Ејми Л. МекКурди и Стивен Т. Расел, Перцепираната родителска социјална поддршка и психолошка контрола предвидуваат депресивни симптоми за лезбејки, геј, бисексуалци, трансродови, квир или млади во САД, Детски развој (2023). DOI: 10.1111/cdev.13894
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview