Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Перцепциите на родителите за долгорочниот компаративен ризик од вакцината COVID-19 и нивната одговорност за децата да се разболат доколку се вакцинираат се поврзани со помало внесување вакцини кај децата, според студијата објавена на интернет на 13 април во Педијатрија.
Јинг Лиу, д-р, од Универзитетот во Јужна Калифорнија во Лос Анџелес и колегите ги анкетирале родителите во врска со вакцинацијата на нивните деца на училишна возраст, компаративен долгорочен ризик (перцепции дека долгорочниот ризик од вакцинација го надминува ризикот без вакцинација ), очекувана одговорност (тенденција да се чувствува поодговорно ако нивното дете се разболи од вакцинација отколку кога е невакцинирано), и нивниот сопствен статус на вакцинација. Поврзаноста на детската вакцинација COVID-19 со родителските компаративни долгорочни перцепции за ризик, очекуваната одговорност, статусот на вакцинација на родителите и демографијата беа испитани меѓу 1.715 испитаници родители.
Истражувачите откриле дека 45 и 18 проценти од испитаниците го согледале, соодветно, компаративниот долгорочен ризик поврзан со вакцината и поголема очекувана одговорност од вакцинацијата наспроти без вакцинација. Родителите кои биле позагрижени за долгорочниот ризик и кои пријавиле поголема очекувана одговорност имале 6 и 19 проценти помали шанси да ги вакцинираат своите деца, соодветно, откако ќе ја земат предвид родителската вакцинација. Возач на наодите биле вакцинираните родители.
„Наодите укажуваат на потенцијални начини за промовирање на педијатриска вакцинација против Ковид-19“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Јинг Лиу и соработниците, Улогата на согледаниот ризик и одговорност на родителите во одлучувањето за вакцинација против Ковид-19 кај децата, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-058971

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview