Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Повеќето родители и старатели го поддржуваат скринингот за ментално здравје за нивното дете, според студијата објавена на интернет на 20 јуни во JAMA Network Open.
Мирел Кас, од Институтот Child Mind во Њујорк, и колегите ја испитуваа удобноста на родителите и старателите и преференциите за скрининг на педијатриско ментално здравје и факторите поврзани со тие преференции во една анкетна студија. Добиени се податоци од 1.136 родители и старатели кои биле на возраст од 21 година или постари и имале најмалку едно дете на возраст од 5 до 21 година кое живеело дома. Конечниот примерок опфати 972 родители и старатели.
Истражувачите откриле дека 64,9 отсто од учесниците го поддржале годишниот скрининг за ментално здравје за нивното дете, а повеќето (89,7 отсто) претпочитале прегледување на резултатите од скринингот со стручен кадар. Учесниците беа значително помалку комфорни со самоизвестувањето на детето наспроти проценките за скрининг на извештајот од родителите, иако генерално беа задоволни со двете опции. На учесниците генерално им беше удобно да разговараат за сите 21 скрининг тема во истражувањето, и покрај малите варијации врз основа на земјата на живеење, темата за скрининг и возраста на детето. Најголема удобност е забележана за проблемите со спиењето, додека огненото оружје, родовиот идентитет, самоубиството и употребата или злоупотребата на супстанции биле најмалку удобни теми.
„Оваа студија укажува на потребата да се ангажираат и професионалци и јавноста кои можат да имаат корист од скринингот и некои од клучните фактори (на пример, темите за скрининг, возраста на детето, земјата на живеење и опцијата за известување) кои можат да го подобрат развојот на идните програми за откриваат и интервенираат во ментални нарушувања кај младите“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Мирел Кас и сор., Родителски преференции за скрининг за ментално здравје на млади од мултинационална анкета, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.18892

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview