Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Американската академија за педијатрија
Родителите на мали деца под 5 години, заинтересирани за алтернативи на млечното млеко, како што се млекото од јаткасти плодови и ориз, наоѓаат информации на интернет, а речиси половина од најпопуларните блогери на оваа тема не биле ниту диететичари ниту медицински професионалци, според истражувањето презентирано во текот на Национална конференција и изложба на ААП во 2023 година во конгресниот центар Волтер Е. Вашингтон.
Истражувачите на апстрактот „Млечна манија: Анализа на онлајн информации и перцепција за алтернативите за млеко за мали деца“, ги проучувале 145-те најпопуларни блогови за родители на деца под 5 години на тема алтернативи за млеко. Тие откриле дека додека многу родители бараат информации на интернет на тема алтернативи за млеко, 47% од најпопуларните блогери на оваа тема биле лаици без медицинска обука. Од другите блогери, 32% биле нутриционисти или диететичари, 12% лекари или медицински сестри, 5% холистички даватели на услуги и 4% доктори на науки и научници.
„Големиот број на онлајн блогови кои разговараат за алтернативите на млечното млеко за мали деца сугерира дека ова е прашање од голем интерес за старателите, кои може да се обратат на блогови кои обезбедуваат неподдржани информации и препораки за исхрана за замените за млеко“, рече главниот автор Кара Сангиуоло, лекар. студент на Медицинскиот колеџ Алберт Ајнштајн. „Мислам дека постои голема можност за педијатрите и педијатриските нутриционисти да влезат во онлајн просторот и да обезбедат попрецизни, конзистентни информации за поддршка на старателите кои сакаат да ги префрлат своите мали деца од млечното млеко“.
Од популарните проучувани блогови, блогерите најчесто препорачуваат млеко од соја (37%) и млеко од грашок (17%) како најдобри алтернативи за млеко, а најчестите алтернативи наведени се млекото од соја (84%), бадемовото млеко (79%) ), и оризово млеко (65%). Сепак, 14 блогови препорачаа правење домашни млека за мали деца, а два блога тврдат дека домашното млеко е најдобра алтернатива за млеко.
„Неколку блогови вклучија неподдржани препораки, како што се правење незајакнати домашни млека за мали деца. Недостигот од конзистентни информации низ блоговите беше загрижувачки, а само половина од сите блогови дискутираа за хранливите состави на алтернативите на млечното млеко“, рече Сангиуоло.
„Ова ја открива потребата од поголема дисеминација на прецизни препораки за исхрана во однос на алтернативите на млечното млеко од педијатри и нутриционисти. Овие информации може да се достават на интернет за да стигнат до старателите и подобро да го промовираат здравиот развој и исхрана на малите деца во раното детство.
Повеќе информации:
Наслов на апстракт: Млечна манија: Анализа на онлајн информации и перцепција во врска со алтернативите за млеко за мали деца
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview