Итни случаи:  

Повикај доктор

Не е тајна дека пандемијата COVID-19 направи голем данок врз менталното здравје и на децата и на родителите. Во истражувањето од 2020 година, 71% од родителите рекоа дека веруваат дека пандемијата го повредила менталното здравје на нивните деца. Американската академија за педијатрија прогласи национална вонредна состојба во менталното здравје на децата во октомври 2021 година, наведувајќи ги „зголемените“ стапки на предизвици со менталното здравје на децата.
Во 2022 година, администрацијата на Бајден разви сеопфатна стратегија и посвети значителна сума пари, вклучително и 300 милиони американски долари обезбедени преку двопартиски договор, за национален одговор на кризата со менталното здравје на децата преку повеќе извори.
Но, она што често недостасува во овој национален разговор е важноста да се препознае менталното здравје на родителите и ефектот што менталната благосостојба на родителите го има врз онаа на нивните деца. Децениските истражувања јасно покажуваат дека менталното здравје на родителите и нивните деца се нераскинливо поврзани.
Како доцент по развој на детето и семејството чие истражување се фокусира на родителството и менталното здравје на детето, гледам премногу често дека менталното здравје на родителите – или други старатели кои дејствуваат во улога на родители, како баба и дедо или згрижувачки родители – се занемарува кога се обидуваат да го поддржат менталното здравје на децата. Сè додека не се реши тој јаз, напорите за решавање на кризата со менталното здравје кај децата и тинејџерите најверојатно ќе бидат неуспешни.
Работата на повеќе истражувачи, вклучително и мојата група, покажува дека родителите пријавиле алармантно високи стапки на предизвици со менталното здравје за време на пандемијата COVID-19.
Во мојата работа на оваа тема, студија од 2021 година покажа дека 34% од родителите пријавиле зголемени симптоми на анксиозност, а приближно 28% од нив пријавиле симптоми на депресија кои биле во точка на клиничка загриженост.

Дури и откако детето ќе покаже симптоми на проблем со менталното здравје, многу родители сè уште не бараат помош.
Овие стапки беа слични на другите извештаи и тие сугерираат дека родителите имале повисоки нивоа на потреби за ментално здравје отколку пред пандемијата. Преовладувањето на истражувањата за пандемијата врз менталното здравје на родителите и децата се случи во 2020 и 2021 година, така што сè уште не е јасно дали потребите за ментално здравје се намалени со намалувањето на пандемијата или не.
Психолошкото здравје на родителите е важно само по себе, бидејќи тие често доживуваат стрес и им е потребна поддршка. Но, истражувањето е исто така јасно дека благосостојбата на родителите е тесно поврзана со благосостојбата на нивното дете. Родителите кои се соочуваат со предизвици за менталното здравје често имаат деца со предизвици за менталното здравје, и обратно.
Оваа интеракција е сложена и разновидна и вклучува и генетски и еколошки фактори како што се изложеност на стрес или траума. Благосостојбата на родителите директно влијае на целокупната структура и функционирање на домашната средина, како што е следењето на секојдневните рутини и квалитетот на односот помеѓу родителот и детето.
На пример, кога родителите доживуваат депресија, тие често изразуваат повеќе негативни емоции – како што се гнев и раздразливост – со своите деца. Тие се исто така помалку доследни во дисциплината и помалку ангажирани во односот родител-дете. Како резултат на овие стресови дома, нивните деца може да развијат депресија, како и други предизвици, како што се анксиозност или проблеми во однесувањето.
Децата на родители со високо ниво на анксиозност се изложени на ризик и за анксиозност и депресија, кои самите се поврзани со нарушување на вниманието/хиперактивноста. А АДХД е познато дека е многу наследна: една студија покажа дека приближно 50% од децата со АДХД, исто така, имале родител со АДХД.
Менталната благосостојба на родителите е под влијание на количината на стрес што тие го доживуваат, како што се економските тешкотии, недоволната грижа за децата и конкурентните притисоци од работата и семејството. Кога родителите имаат социјална поддршка од семејството, пријателите, нивната заедница или училишниот систем, студиите покажуваат дека тие имаат помала веројатност да се борат со анксиозност или депресија.
Третманот за родителите исто така им помага на децата

Децата чии родители имаат проблеми со менталното здравје може да се борат со анксиозност и имаат тенденција да се самоизолираат.
Во неодамнешниот преглед за родителската депресија, истражувачите објавија дека децата кои добиваат грижа за менталното здравје често имаат родители со депресија, а многу пати депресијата на родителите не се лекува. Поважно е тоа што прегледот исто така покажа дека кога родителите се лекуваат од депресија и гледаат дека нивните депресивни симптоми се подобруваат, психијатриските симптоми на нивните деца се намалуваат и целокупното функционирање се подобрува. Исто така, заклучи дека третманот на предизвиците со менталното здравје на родителите и децата ретко се интегрира.
Сепак, постојат нови пристапи за здружување на двете, вклучително и скрининг и лекување на предизвиците со менталното здравје на родителите и на децата во примарната здравствена заштита на децата. Иако овој пристап за идентификување и лекување на психијатриски состојби е нов, студиите покажуваат дека е ветувачки за намалување на симптомите на депресија и кај родителите и кај децата истовремено.
Кога родителите не се во можност да добијат ефикасен третман за нивните психијатриски состојби поради нивниот зафатен распоред, неможноста да си го дозволат тоа, стигмата против грижата за менталното здравје или недостигот на давател на ментално здравје, децата исто така се изложени на ризик од предизвици за менталното здравје. Од друга страна, кога родителите добиваат грижа за менталното здравје заснована на докази, како што е когнитивната бихејвиорална терапија, децата исто така имаат корист.
Истражувањата, исто така, покажуваат дека семејниот пристап кон грижата за менталното здравје кој ги зема предвид потребите на родителите, семејниот контекст и односот родител-дете најдобро може да ги поддржи и децата и нивните родители.
Толку често, родителите чувствуваат дека треба да застанат на задното место на она што тие го сметаат за поважни потреби на нивните деца. Но, исто како и кога стјуардесите на авиокомпаниите ги упатуваат возрасните на почетокот на секој лет да стават сопствена заштитна маска на прво место, родителите треба да знаат колку е важно да се даде приоритет на сопствената благосостојба за да се промовира здравјето на нивните деца.
Една конкретна акција што можат да ја преземат родителите е да бараат третмани базирани на семејството. Ова може да биде предизвикувачки процес, но разговорот со педијатарот на нивното дете за конкретни препораки за ваков вид нега може да биде добро место за почеток. Ако тие опции не се достапни, родителите треба да се погрижат да бидат вклучени во грижата за менталното здравје на нивното дете и да го вклучат она што е научено од третманот во секојдневниот живот на нивното семејство. Тие, исто така, треба да бараат упати за сопствена грижа за менталното здравје по потреба.
На крајот на краиштата, менталната здравствена криза на децата не може да се реши без да се даде приоритет на родителите. Британскиот психијатар Џон Боулби е широко признат како татко на теоријата на приврзаност, проучување на важноста на раните односи меѓу доенчињата и нивните старатели. Боулби често го изразуваше чувството дека „општеството кое ги цени своите деца треба да ги негува нивните родители“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview