Итни случаи:  

Повикај доктор

Само 56% од децата запишани во Медикејд добиле какво било амбулантско следење во рок од 30 дена по отпуштањето од Одделот за итни случаи (ЕД) поради проблеми со менталното здравје, според една голема студија објавена во списанието Педијатрикс. Стапките на навремено следење кај црните деца беа особено ниски, при што 10% помалку добија амбулантски термин за ментално здравје во рок од 30 дена во споредба со белите деца. „Нашите резултати ја покажуваат очајната потреба да се подобри пристапот до амбулантските услуги за ментално здравје за децата“, рече главниот автор Џенифер Хофман, MD, MS, лекар за итна медицина во детската болница Ен и Роберт Х. Лури во Чикаго и доцент по педијатрија во Нортвестерн. Медицинскиот факултет на Универзитетот Фајнберг. „Посебно треба да ги отстраниме бариерите за грижата за менталното здравје на црните деца.
Следењето во рок од седум и 30 дена од посетата на ЕД за ментално здравје за деца на возраст од шест до 17 години беше додадена на Националниот сет на мерки за квалитет за деца во 2022 година, а државните агенции на Medicaid ќе имаат мандат да известуваат за годишните стапки на придржување почнувајќи од 2024 година .
„Оваа работа нуди некои критични сознанија за предизвиците и нееднаквостите во грижата за менталното здравје за децата и младите. Овие наоди треба да поттикнат напори за зајакнување на системите за поддршка на менталното здравје на децата и младите и нови иницијативи за црните деца и млади од нехиспанско потекло за ефикасна грижа “, рече д-р Сара Хадсон Шоле, потпретседател за истражување и анализа на Националниот комитет за обезбедување квалитет (NCQA). NCQA ги проценува доказите за да избере конкретни мерки за квалитет што ќе се користат за да се процени квалитетот на здравствената заштита. Врз основа на препораките на NCQA, мерката за квалитет „следењето во рок од седум и 30 дена по посетата на одделот за итни случаи за ментална болест кај децата“ беше додадена на Националниот детски Основен сет на мерки за квалитет во 2022 година.
За да ги испита стапките на следење на менталното здравје, д-р Хофман и колегите спроведоа ретроспективна студија на 28.551 дете на возраст од 6-17 години со испуштање на ЕД за ментално здравје од јануари 2018 до јуни 2019 година користејќи ја базата на податоци на IBM Watson MarketScan Medicaid.
Тие откриле дека по првичното отпуштање од ЕД, помалку од една третина од децата имале следење на менталното здравје во рок од седум дена и нешто повеќе од половина имале следење во рок од 30 дена. Децата без претходна амбулантска грижа за менталното здравје беа изложени на најголем ризик за слаб пристап до дополнителна нега.
„Јасно е дека треба да направиме подобро за децата кои доаѓаат на ЕД во ментална здравствена криза. Интервенциите за поврзување со амбулантска грижа за менталното здравје треба да имаат приоритет на следењето во рок од пет дена по отпуштањето на ЕД за ментално здравје“, рече д-р Хофман, кој исто така е научник за истражување на помлад одбор на Фондот за истражување на децата.
„За да го подобриме следењето по посетите на ЕД за ментално здравје, треба да се фокусираме на децата со нови дијагнози кои претходно не биле вклучени во амбулантска грижа за менталното здравје. Идните истражувања треба да проценат конкретни стратегии за промовирање на амбулантско следење, како што се координација на грижата и употреба на телемедицина“.
Повеќе информации:
Џенифер А. Хофман и сор., Следење по итни посети на педијатриско ментално здравје, педијатрија (2023). DOI: 10.1542/peds.2022-057383
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview