Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Cardiff University
Речиси една четвртина од средношколците во Велс изјавиле дека имале многу високи нивоа на симптоми на ментално здравје во годините по COVID-19, според најновиот извештај од Училишната здравствена истражувачка мрежа (SHRN) на Универзитетот во Кардиф.
Извештајот ги презентира наодите од големото, училишно истражување на младите луѓе во Велс, кое го спроведува Универзитетот Кардиф во партнерство со Јавното здравство Велс и Владата на Велс и го дава првиот детален преглед на здравјето и благосостојбата на младите од започна пандемијата. За прв пат, избор на податоци може да се спореди и низ областите на локалната власт во Велс, благодарение на партнерството на SHRN со аналитичарите од Јавното здравство Велс, кои развија онлајн интерактивна табла за подетално обезбедување на резултатите од истражувањето.
Истражувањето за студентско здравје и благосостојба (SHW) на SHRN е најголемо од ваков вид во ОК, со повеќе од 123.000 ученици во 7 до 11 години од 202 училишта во Велс кои учествувале во 2021/22. Опсежната анкета, која се спроведува секоја година, ги прашува учениците за аспектите на нивното физичко и ментално здравје и социјалните односи, со анонимизирани податоци кои се споделуваат со училиштата за да се информира локализираната практика.
Наодите од последниот извештај покажуваат дека 24% од младите луѓе во Велс доживеале многу високи нивоа на симптоми на ментално здравје, врз основа на одговорите на Прашалникот за силните страни и тешкотии – стандардна алатка за истражување што се користи за проценка на менталното здравје на децата. Девојчињата (28%) имале речиси двојно поголема веројатност од момчињата (16%) да пријавиле многу високи нивоа на симптоми на ментално здравје.
Други мерки покажаа дека еден од двајца (53%) од младите исто така изјавиле дека чувствуваат барем одреден притисок од нивните училишни задачи, при што секој четврти (27%) чувствува голем притисок.
Повеќето од анкетираните сметаат дека им е достапна поддршка; Две третини (66%) се согласија дека има член на персоналот во училиштето на кој може да му се доверат и повеќето рекоа дека се чувствуваат прифатени од нивните наставници (70%). Повеќе од половина (65%) од анкетираните се согласиле дека ја добиваат потребната помош и емоционална поддршка од своето семејство, додека речиси две третини (63%) се согласиле дека можат да сметаат на своите пријатели кога работите ќе тргнат наопаку, а 29% се согласуваат „Многу силно“.
Проф. затоа, можеби не е изненадување што толку многу млади луѓе се соочуваат со предизвици за менталното здравје и притисок од училишната работа во тоа време“.
„Но, она што е исто така јасно и охрабрувачко од наодите е дека повеќето млади луѓе чувствувале дека имаат некого на кого би можеле да му се обратат за поддршка, или на училиште или преку нивните семејства и групи за пријателство. Овие наоди обезбедуваат разбирање за предизвиците во јавното здравство со кои се соочуваат младите луѓе, но исто така укажуваат на области кои можат да се развијат за да се решат нив“, вели Марфи.
Д-р Николас Пејџ, истражувачки соработник во DECIPHer и главен автор на извештајот рече: „Овие податоци, кои истражуваат широк спектар на прашања кои ги засегаат студентите во Велс, ќе бидат од интерес за секој што работи во здравствениот и образовниот сектор, како и за обезбедување цврсти докази кои можат да информираат и да ја обликуваат политиката. Благодарни сме на сите училишта и ученици кои учествуваа“.
Како и менталното здравје и благосостојба и училишниот живот, истражувањето истражуваше голем број различни теми, вклучително и семејниот и социјалниот живот, физичката активност и исхраната, врските, употребата на супстанции и коцкањето, како и правата на децата.
Други наоди вклучуваат:
Зои Стробриџ, аналитичар во Јавното здравство Велс рече: „Овие податоци се толку вредни што ни го даваат првиот детален увид за тоа како младите луѓе во Велс се чувствувале и се однесувале во годините пред и за време на акутната фаза на пандемијата. време бевме во можност да пријавиме локализирани податоци, што ни помага да ги разбереме регионалните разлики во здравјето и благосостојбата на младите луѓе во Велс“.
Во обид да се подобри емоционалната благосостојба на младите, експертите од Јавното здравство Велс ги охрабруваат училиштата да го прифатат Пристапот на велшката влада за целото училиште за емоционална и ментална благосостојба. Пристапот признава дека секој аспект од училишниот живот може да влијае на здравјето и благосостојбата и дава насоки за да им помогне на сите да работат заедно за да го подобрат. Податоците на SHRN играат клучна улога во идентификувањето на прашањата што треба да се решат и начин да се оцени напредокот.
Емили Ван де Вентер, консултант за подобрување на здравјето во Велс, рече: „Јавното здравје Велс им помага на училиштата да ја користат рамката на Владата на Велс за пристап на цело училиште за ментално здравје и емоционална благосостојба за да ги поддржат своите ученици во оваа постпандемија. Ова признава дека секој аспект од училишниот живот може да влијае на менталното здравје и благосостојба на учениците и дека учениците, родителите и старателите, наставниците и гувернерите треба да работат заедно за да го подобрат здравјето и благосостојбата во училишната заедница“.
„Околината и етосот на едно училиште треба да бидат исто толку важни како и нивната наставна програма и политики. Ние активно ги охрабруваме училиштата да се приклучат на овој пристап и ги поддржуваме да направат подобрувања“, вели Ван де Вентер.
Едно од училиштата што го пилотираше пристапот беше училиштето Кралот Хенри VIII во Абергавени. Помошникот на директорот Џејк Паркинсон вели дека тоа се покажало корисно.
Тој рече: „Да се ​​биде пилот училиште за пристапот на целото училиште кон емоционалната и менталната благосостојба беше навистина позитивно искуство за учење за училиштето. Оваа рамка ни помогна да ги прославиме сите големи работи што веќе ги правиме, но исто така му помогна на училиштето да ги специфицира областите на понатамошен развој, помагајќи ни да ги приоритизираме потребите преку самоевалуација заснована на докази“.
Зборувајќи за наодите собрани од SHRN, Иан Џерард, главен наставник во Ysgol Aberconwy рече: „Овие податоци се навистина важни за нас како училиште бидејќи ни даваат детален увид за тоа како пандемијата влијаела врз младите луѓе во Велс. Како резултат на тоа, нашите пастирскиот тим е добро поставен да обезбеди поддршка и на поединци и на групи деца кои изразуваат загриженост за нивното ментално здравје, а ние сме во состојба стратешки да планираме за да обезбедиме активности што ќе им помогнат“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview