Итни случаи:  

Повикај доктор

Според новото истражување, заразувањето со инфекција на долниот респираторен тракт во раното детство е поврзано со поголем ризик од смрт од респираторни заболувања како возрасен. Студијата, предводена од истражувачи од Империал колеџ во Лондон и објавена во The Lancet, покажа дека децата кои имале инфекција на долниот респираторен тракт (LRTI) – како бронхитис или пневмонија – до 2-годишна возраст имаат речиси двојно поголема веројатност да умрат предвреме. зрелоста од респираторни заболувања. Истражувањето покажа дека стапката на прерана смрт од респираторни заболувања била околу 2% за оние кои имале LRTI во раното детство, во споредба со околу 1% за оние кои не имале. Наодите останаа по прилагодувањето на социо-економските фактори и статусот на пушење.
Хроничните респираторни заболувања се главен проблем на јавното здравје, што претставува околу 3,9 милиони смртни случаи или 7 отсто од сите смртни случаи во светот, во 2017 година. Повеќето од овие смртни случаи биле предизвикани од хронична опструктивна белодробна болест (ХОББ) – група на белодробни состојби кои предизвикуваат тешкотии со дишењето, како што се емфизем и хроничен бронхитис.
Претходните истражувања ги поврзаа LRTI кај доенчињата со развојот на оштетувања на белодробната функција кај возрасните, астма и ХОББ, но не беше јасно дали постои врска и со прерана смрт во зрелоста. Оваа прва студија од ваков вид опфаќа повеќе од 73 години и обезбедува најдобри докази до сега дека раното респираторно здравје има влијание врз смртноста подоцна во животот.
Наодите ја оспоруваат заблудата дека смртните случаи на возрасни од респираторни заболувања се одредуваат само со однесувањето во зрелоста, како што е пушењето. Истражувачите велат дека ова ја нагласува потребата да се спречи респираторна инфекција кај децата и да се подобри здравјето на децата, преку насочени јавно-здравствени мерки и интервенции на здравствените услуги, како што се вакцинација, подобрување на условите за живеење и подобра дијагноза и третман на основните здравствени состојби.
Студијата беше спроведена во соработка со истражувачи од Универзитетскиот колеџ во Лондон, Универзитетот Лафборо и Ројал Бромптон и Харефилд NHS Foundation Trust (сега дел од Фондацијата Гај и Сент Томас NHS Фондацијата).
Д-р Џејмс Алинсон, водечки автор на студијата, од Националниот институт за срце и бели дробови на Империал колеџ во Лондон, рече: „Тековните превентивни мерки за респираторни заболувања кај возрасните главно се фокусираат на факторите на ризик за животниот стил на возрасните, како што е пушењето. Поврзување на еден од пет возрасни респираторни смртните случаи од вообичаени инфекции многу децении порано во детството ја покажуваат потребата да се насочи ризикот многу пред зрелоста.
„За да се спречи овековечувањето на постојните здравствени нееднаквости на возрасните, треба да го оптимизираме здравјето во детството, не само со справување со детската сиромаштија. Доказите што укажуваат на раното потекло на возрасните хронични болести, исто така, помагаат да се оспори стигмата дека сите смртни случаи од болести како ХОББ се поврзани на факторите на животниот стил“.
Проф. Се надеваме дека оваа студија ќе помогне да се насочат стратегиите на меѓународните здравствени организации во справувањето со ова прашање“.
Студијата користи податоци од националната британска кохортна студија наречена Национално истражување за здравје и развој (NSHD), која регрутирала поединци при раѓање во 1946 година, за да ги разгледа здравствените и смртните записи за 3.589 луѓе до 2019 година. Од 3.589 учесници во студијата, 913 претрпе долна респираторна инфекција пред 2-годишна возраст.
Професорот Ниш Чатурведи, ко-автор на студијата и ПИ на NSHD, од Универзитетскиот колеџ во Лондон, рече: „Оваа студија ја нагласува важноста на студиите за целиот живот. Кохортата на раѓање е уникатно поставена да ги испита раните животни фактори кои можат да доведат до предвремена смртност од респираторни заболувања во подоцнежниот живот“.
Како што резултатите го покажуваат детското потекло на здравствените нееднаквости меѓу возрасните кои се родени во 1940-тите, подобрувањата во детското здравје и здравствена заштита оттогаш можеби доведоа до подобри резултати за децата родени денес. Сепак, доказите за потенцијалните доживотни последици од лошото детско здравје ја нагласуваат потребата од обновени напори за спречување на ЛРТИ кај децата.
Истражувачите користеа статистички модел за да ја проценат поврзаноста помеѓу респираторна инфекција во раното детство и прераната смрт од респираторни заболувања во зрелоста, притоа прилагодувајќи се за различни фактори кои можат да влијаат на ризикот.
Анализата што се прилагодува на социо-економското потекло за време на детството и статусот на пушење сугерираше дека децата кои имале LRTI на возраст од две години имаат 93% поголема веројатност да умрат предвреме од респираторни заболувања како возрасни, во споредба со децата кои немале LRTI до две години. Ова е еднакво на 2,1% стапка на прерана смрт кај возрасните од респираторни заболувања кај оние кои имале LRTI во раното детство, во споредба со 1,1% кај оние кои не пријавиле LRTI пред двегодишна возраст.
Истражувачите велат дека овој зголемен ризик потенцијално е причина за 179.188 предвремени смртни случаи во Англија и Велс помеѓу 1972 и 2019 година, или една од пет смртни случаи од респираторни заболувања.
За споредба, возрасните респираторни смртни случаи поврзани со пушењето претставуваат три од пет смртни случаи од респираторни заболувања, или 507.223 прекумерни смртни случаи во Англија и Велс во истиот период.
Истражувачите забележуваат дека и покрај нивните приспособувања, можеби имало други фактори на ризик кои не биле пријавени, како што се пушењето од страна на родителите и предвременото раѓање. Тие, исто така, забележуваат дека општествените промени за време на студијата што трае до животот може да предизвикаат промени во функцијата на белите дробови на следните групи и променети исходи.
Повеќе информации:
Рана детска инфекција на долниот респираторен тракт и предвремена возрасна смрт од респираторни заболувања во Велика Британија: национална студија за родилна група, The Lancet (2023). www.thelancet.com/journals/lan … (23)00131-9/fulltext
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview