Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Virginia Tech
Истражувачите од Вирџинија Техника од Фралин биомедицинскиот истражувачки институт при VTC покажаа дека децата со широк опсег на дијагнози кои влијаат на нивната моторна функција се подобруваат по добивањето на интензивна педијатриска неврорехабилитација наречена ACQUIRE Therapy.
Наодите беа објавени во јуни во „Behavioral Sciences“ и ќе бидат вклучени во претстојното специјално издание на списанието посветено на „променување на терапевтската парадигма за деца со невромоторни пречки за максимизирање на развојот“.
„Претставуваме многу клинички податоци, а исто така опишуваме рамка за интензивна терапија што ја развивме во последните 20 години“, рече Стефани ДеЛука, вонреден професор на Институтот за биомедицински истражувања Фралин. „Нашето истражување ја истакнува потребата од стандардизирани методологии и обука за терапевти за да се зголеми ефикасноста на интензивните терапии.
Автор на студијата е Мери Ребека камиони и Дори Валас, придружни директори и терапевти во клиниката за истражување на невромоторна биомедицински истражувања Фралин и ко-директорите на клиниката Де Лука и Шерон Ландесман Реми.
Терапијата ACQUIRE првично беше развиена пред две децении од ДеЛука и Ландесман Рами, заедно со Карен Ехолс, колешка од Универзитетот во Алабама во Бирмингем како форма на терапија со движење индуцирана од ограничувања (CIMT).
Оттогаш DeLuca, Trucks, Wallace и Landesman Ramey работеа заедно за понатамошно развивање на ACQUIRE Framework and Therapy Model за да стане многу поширок од CIMT.
„Вистинската настава од момент во момент и важноста на терапевтите да имаат динамична свест за околината и да знаат како да ја искористат предноста од неа, се исклучително важни“, рече Ландесман Рами, професор на истражување и истакнат научник за истражување на Fralin Biomedical. Институт за истражување.
„Науката зад ACQUIRE формата на високоинтензивен тренинг често се фокусира на високите дози – бројот на часови на терапија секој ден во текот на неколку недели“, рече Ландесман Рами, кој исто така е член на факултет на Одделот за психологија во Вирџинија. Технички колеџ за наука. „Тоа е важно, но има многу повеќе од тоа.
Новиот труд вклучува резултати од ACQUIRE Therapy обезбедена за деца на возраст од 7 месеци до 20 години со различни моторни оштетувања, вклучувајќи хемипареза и квадрипареза, кои опишуваат различни степени на слабост или делумна парализа во телото.
Наодите од студијата откриваат функционални подобрувања во широк опсег на дијагностички категории, вклучувајќи церебрална парализа, мозочен удар, трауматска повреда на мозокот, артериовенски малформации, хемисферектомија и други.
Бидејќи клиничките популации се многу разновидни, терапијата често бара приспособени пристапи за да биде ефективна.
„Рамката ACQUIRE за терапија и целокупниот модел на терапија им обезбедува на терапевтите некои упатства за донесување одлуки кои можат да се користат за дијагнози и различни типови на моторни оштетувања“, рече Де Лука, кој исто така е поврзан со Факултетот за невронаука на Техничкиот колеџ за наука во Вирџинија. „Исто така, обезбедува платформа за обезбедување дополнителна обука на терапевтите за ефикасно спроведување на овие интензивни терапевтски пристапи.
Гледајќи напред, студијата повикува на понатамошна стандардизација на методологиите и процесите на донесување одлуки во испораката на интензивни терапии за да се обезбедат конзистентни и ефективни резултати.
Со преведување на наодите од истражувањето во пракса и инвестирање во обука на терапевт, полето на педијатриска неврорехабилитација може да продолжи да напредува и да обезбедува висококвалитетни интензивни терапии за деца со моторни оштетувања поради повреди или нарушувања на мозокот, велат авторите.
Повеќе информации:
Stephanie C. DeLuca et al, Доказ за употреба на ACQUIRE Therapy во клиничката примена на интензивната терапија: рамка за водење на терапевтски интеракции, бихејвиорални науки (2023). DOI: 10.3390/bs13060484
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview