Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
напишано од истражувач(и)
лекторирани
од Ранџини Бхатачарја, Разговор
Ракот се јавува кога клетките ќе акумулираат доволно штета за да го променат нивното нормално однесување. Веројатноста за настанување на штета се зголемува со возраста, бидејќи заштитните мерки во вашиот генетски код кои обезбедуваат функционирање на клетките за поголемо добро на телото слабеат со текот на времето.
Тогаш, зошто децата кои немале доволно време да се акумулираат штета развиваат рак?
Јас сум докторант кој го истражува еволутивното потекло на ракот. Гледано преку еволутивна леќа, ракот се развива од распаѓањето на клеточната соработка која првично им овозможила на клетките да се здружат и да функционираат како еден организам.
Клетките кај децата сè уште учат како да соработуваат. Ракот на децата се развива кога ќе се појават непријателските клетки кои и пркосат на соработката и ќе растат на сметка на телото.
Клетките во вашето тело се придржуваат до збир на инструкции дефинирани од нивниот генетски состав – уникатен код кој ги носи сите информации што им се потребни на клетките за извршување на нивната специфична функција. Кога клетките се делат, генетскиот код се копира и се пренесува од една во друга клетка. Во овој процес може да се појават грешки при копирање и да придонесат за развој на рак.
Кај возрасните, ракот еволуира преку постепено собирање на грешки и оштетувања во генетскиот код. Иако постојат заштитни мерки против неконтролиран раст на клетките и механизми за поправка за да се поправат генетските грешки, стареењето, изложеноста на отрови од околината и нездравиот начин на живот може да ја ослабне оваа заштита и да доведе до распаѓање на ткивата. Најчестите типови на рак на возрасни, како што се ракот на дојката и ракот на белите дробови, често произлегуваат од таквите акумулирани оштетувања.
Кај децата, чии ткива сè уште се развиваат, постои двојна динамика помеѓу растот и превенцијата од рак. Од една страна, клетките кои брзо се делат се организираат во ткива во средина со ограничен имунолошки надзор – идеална средина за развој на рак. Од друга страна, децата имаат цврсти заштитни мерки и цврсто регулирани механизми кои делуваат како контрасили против ракот и го прават ретка појава.
Децата ретко акумулираат грешки во нивниот генетски код, а пациентите со карцином кај децата имаат многу помала инциденца на генетски грешки од возрасните пациенти со рак. Сепак, речиси 10% од случаите на педијатриски карцином во САД се должат на наследни генетски мутации. Најчестите наследни карциноми произлегуваат од генетски грешки кои влијаат на судбината на клетката – т.е. каква клетка станува – за време на развојните фази пред раѓањето. Грешките во ембрионските клетки се акумулираат во сите последователни клетки по раѓањето и на крајот може да се манифестираат како рак.
Ракот на децата може спонтано да се појави и додека децата растат. Овие се водени од генетски промени различни од оние вообичаени кај возрасните. За разлика од возрасните, каде што оштетувањето обично се акумулира како мали грешки за време на клеточната делба, педијатриските карциноми често се резултат на големи преуредувања на генетскиот код. Различни региони на генетскиот код ги заменуваат местата, нарушувајќи ги инструкциите на клетката што не се поправаат.

Стандардните третмани за рак може да доведат до доживотни ефекти за педијатриските пациенти.
Ваквите промени често се случуваат во ткивата со постојана промена, како што се мозокот, мускулите и крвта. Не е изненадувачки што најраспространетите педијатриски карциноми често се појавуваат од овие ткива.
Генетските промени не се предуслов за педијатриски карциноми. Кај одредени педијатриски карциноми на мозокот, регионот на генетскиот код одговорен за специјализација на клетките станува трајно замолчен. Иако нема грешка во самиот генетски код, клетката не може да го прочита. Следствено, овие клетки стануваат заробени во неконтролирана состојба на поделба, што на крајот доведува до рак.
Клетките кај децата обично покажуваат поголем раст, подвижност и флексибилност. Ова значи дека педијатрискиот карцином често е поинвазивен и поагресивен од оној на возрасните и може сериозно да влијае на развојот дури и по успешна терапија поради долгорочно оштетување. Бидејќи траекториите на ракот кај децата и кај возрасните се значително различни, пристапите на третман исто така треба да бидат различни за секој од нив.
Стандардна терапија за рак вклучува радиотерапија или хемотерапија, која влијае и на канцерогените и на здравите клетки кои активно се делат. Ако пациентот не реагира на овие третмани, онколозите пробуваат друг лек.
Кај децата, несаканите ефекти од одредени третмани се засилуваат бидејќи нивните клетки активно растат. За разлика од ракот на возрасните, каде што различни лекови можат да таргетираат различни генетски грешки, педијатриските карциноми имаат помалку од овие цели. Реткоста на педијатриски карцином, исто така, го прави предизвик да се тестираат нови терапии во големи клинички испитувања.
Честа причина за неуспех на третманот е кога клетките на ракот се прилагодуваат да го избегнат третманот и стануваат отпорни на лекови. Примената на принципите од еволутивната биологија до третманот на ракот може да помогне во справувањето со ова.
На пример, терапијата за истребување е пристап кон третман инспириран од природни настани за масовно истребување. Целта на оваа терапија е да се искорени сите канцерогени клетки пред да можат да се развијат. Тоа го прави со примена на лек „прв удар“ кој ги убива повеќето канцерогени клетки. Останатите неколку клетки на ракот потоа се насочени преку фокусирани интервенции од помал обем.
Ако не е можно целосно истребување, целта се свртува кон спречување на отпорноста на третман и спречување на туморот да напредува. Ова може да се постигне со адаптивна терапија, која ја користи конкуренцијата за преживување меѓу клетките на ракот. Третманот е динамично вклучен и „исклучен“ за да се одржи туморот стабилен, а истовремено да им се овозможи на клетките кои се чувствителни на терапијата да се натпреваруваат и да ги потиснат резистентните клетки. Овој пристап го зачувува ткивото и го подобрува преживувањето.
Иако пациентите со карцином кај децата имаат подобра прогноза од возрасните по третманот, ракот останува втора водечка причина за смрт кај децата под 15 години во САД. траекторијата на ракот може да ги подобри резултатите за децата. Ова на крајот може да ги подобри шансите на младите пациенти за посветла иднина без рак.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview