Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Рик Хелман, Универзитетот во Канзас
Еве неколку бесплатни совети за родителство засновани на докази: Обидете се по секоја цена да не ги дисциплинирате или на друг начин да не ги третирате вашите деца поинаку, за да не пораснат да се навредуваат на тоа и едни на други.
Тоа е главното откритие од новото истражување на двајца научници од Одделот за комуникациски студии на Универзитетот во Канзас.
Користејќи ги ретроспективните извештаи на 325 возрасни лица на факултетска возраст, студијата покажа дека родителскиот диференцијален третман кон потомството и семејната кохезија работат заедно за да влијаат на квалитетот на односите на браќата и сестрите. Поточно, целокупната семејна клима на емоционална поврзаност помага да се промовираат подобри односи меѓу браќата и сестрите. Трудот е објавен во списанието Family Relations.
Меѓутоа, со екстремни нивоа на родителски диференцијален третман, или PDT, некои позитивни импликации на семејната кохезија повеќе не постојат за квалитетот на врската помеѓу браќата и сестрите.
Авторите на студијата ги повикаа татковците, кои често играат дисциплинска улога, да бидат свесни за овој потенцијал и да го избегнуваат со тоа што ќе ги третираат браќата и сестрите подеднакво секогаш кога е можно. Ако околностите го прават тоа невозможно, напишаа тие, родителите треба да објаснат зошто поинаку се однесуваат кон браќата и сестрите.
„Ретроспективни извештаи на млади возрасни за семејна кохезија, родителски различен третман и односи меѓу браќата и сестрите“ беа објавени онлајн во Family Relations. Нејзини автори се Веимиао Џоу и Алесија Возидло. Џоу неодамна дипломираше со својот докторат на одделот за комуникациски студии на КУ, каде Возидло е вонреден професор.
Информирани од теоријата на семејните системи, авторите испитувале како родителскиот диференцијален третман влијаел на односот помеѓу семејната кохезија и резултатите од односите меѓу браќата и сестрите.
PDT може да се состои од „диференцијална наклонетост (на пр., родителите покажуваат различни количини на љубов, топлина и грижа кон своите деца) и диференцијална контрола (на пр., родителите покажуваат различни количини на контролирачко однесување како што се дисциплинирање, казнување и обвинување на нивните деца, ” тие пишуваат.
Во случајот и на мајките и на татковците, беше откриено дека PDT негативно влијае на семејната кохезија и квалитетот на односите меѓу браќата и сестрите, напишаа авторите. Ова е во согласност и со минатите истражувања.
„Но, во оваа конкретна студија, диференцијалниот третман на татковците се појави како посилен модератор, во споредба со мајките, во однос на силата (на врската) помеѓу кохезијата и квалитетот на врската помеѓу браќата и сестрите“, рече Џоу.
На пример, авторите пишуваат: „Оваа студија сугерира дека татковците кои покажуваат различни количини на контрола (на пр., покажуваат различни количини на строгост, вина, дисциплина и казнување) кон две потомци веројатно ќе ги ослабат позитивните ефекти на семејната кохезија врз братска наклонетост“.
Семејната кохезија, рече Џоу, „значи дека семејствата имаат многу рутини кои промовираат заедништво, како и родители кои се обидуваат да ги третираат децата како еднакви. Тие два фактори работат заедно за да ги промовираат односите на браќата и сестрите“.
Според авторите, да се однесувате подеднакво со браќата и сестрите не значи секогаш да ги третирате истото. Понекогаш е оправдан и потребен диференцијален третман, напишаа тие, особено кога браќата и сестрите се разликуваат по возраст или имаат различни развојни потреби.
„Во ред е да се покаже диференцијација“, рече Џоу. „Можеби татковците треба да дадат повеќе информации за тоа зошто се впуштаат во диференцијален третман за да им помогнат на своите деца да го обработат расудувачкиот дел од ПДТ, за да се намалат таквите негативни ефекти… за да им помогнат на браќата и сестрите да имаат просоцијално однесување и повеќе позитивни интеракции“.
Повеќе информации:
Веимиао Џоу и сор., Ретроспективни извештаи на млади возрасни за семејна кохезија, родителски диференцијален третман и односи меѓу браќата и сестрите, Семејни односи (2023). DOI: 10.1111 / билет.12878
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview