Итни случаи:  

Повикај доктор

Празниците се време за семејство, врска и љубов. Семејните традиции се важна компонента на празничната сезона. Тие се постојани и сигурни. Тие ни овозможуваат да забавиме и да бидеме во моментот, да се цениме едни со други и да изразиме благодарност. Празниците се среќни времиња кога генерациите и семејствата се здружуваат за да споделат време и да покажат дарежливост еден кон друг. Ова се особено важни искуства во детството, кога почнуваме да ги разбираме односите и како функционира светот.
Овие посебни времиња заедно – смеење, карање, играње – ни овозможуваат да бидеме дел од нешто поголемо од нас самите. Да се ​​сака и да се чувствува сакано. Тие создаваат спомени што можеме да ги понесеме со себе и им пружаат на децата чувство на сигурност.
Исто така, ни овозможува да се радуваме на нешто пријатно. Семејните традиции овозможуваат можност да ја споделиме љубовта што ја имаме еден за друг и да ја препознаеме важноста да бидеме заедно.
Љубовта е важна
Љубовта е најголемиот подарок што можеме да им го дадеме на нашите деца. Можноста да бидат видени, слушнати и разбрани и да се чувствуваат ценети, достојни и посебни е непроценлива за нивниот сеопфатен развој.
Искуствата од детството влијаат на тоа кои стануваме и како ги разбираме односите и светот. Тие живеат под нашата кожа цел живот, создавајќи модели кои тешко (но не и невозможно) се менуваат.
Децата постојано се развиваат, формираат идеи, воспоставуваат врски и развиваат односи со најважните луѓе во нивниот живот. Овие односи влијаат на нивниот развој, неврологија, начинот на кој тие се толкуваат и разбираат себеси и нивните искуства во текот на нивниот живот.
Знаејќи кое е вашето дете и што сака, ви овозможува да го видите неговото идно јас и да изградите искуства за да го поддржите неговиот развој. Овие можности да се чувствуваат видени и познати се важни за чувството на припадност на вашето дете во семејството, во себе и во светот. Тие ќе научат кои се навистина, што ги прави уникатни и можеби ќе го споделат нивниот прекрасен сјај како дел од семејната традиција.
Борби за одмор
За време на празниците може да има многу притисок и стрес.
Родителите може да се чувствуваат преоптоварени од подготовките и очекувањата за одмор — особено ако се вратат во домот од детството или со своите родители и браќа и сестри. Овие искуства може да ги вратат старите модели на однесување од нивното детство.
Родителите може ненамерно да бидат помалку чувствителни кон своите деца и да реагираат поимпулсивно врз основа на нивните сопствени несвесни искуства, што резултира со неочекувани очекувања или одговори од перспектива на детето.
Семејните собири и настани исто така може да предизвикаат да се чувствуваме како да треба да бидеме совршени или да пружиме совршени искуства. Овој дополнителен притисок често се екстернализира кај децата бидејќи родителите се чувствуваат осудени врз основа на однесувањето и ангажираноста на нивните деца. Ова не е фер кон децата, кои не ги разбираат нијансите на сложените социјални ситуации, обрасците и семејната историја.
За детето, може да се чувствува како тато или мама да се помалку достапни или да реагираат остро и брзо, на начин што не е типичен за нив. Создавањето време и простор за споделување чувства ќе му помогне на вашето дете да ја разбере околината, истовремено засилувајќи дека љубовта што ја споделувате е сигурна, стабилна и постојана.
Поставување очекувања
Родителството е тешко. Честопати сме обземени од срам и вина кога работите ќе тргнат наопаку, верувајќи дека треба да знаеме како да го направиме тоа природно.
Склони сме да воспитуваме онака како што сме биле родители затоа што родителството е меѓугенерациско и живее под наша кожа на ист начин како што живеат нашите искуства од детството. Ако пораснавме во семејство кое се чувствува емоционално сигурно, безбедно и сакано, веројатно ќе создадеме сигурни, доверливи врски. Раните искуства влијаат на тоа кои стануваме и како го разбираме светот.
Создавањето безбедни, сигурни, средини со љубов и присуството со вашите деца е најголемиот подарок што можете да го дадете. Создавањето граници и поставувањето очекувања е важно за да им се помогне на децата да чувствуваат контрола над себе и врз својата околина.
Обраќање на вознемиреност
Ако има вознемиреност, разговарајте со вашето дете соодветен на возраста за да разговарате за тоа што се случило и зошто сте биле вознемирени. Важно е децата да разберат што се случило и што направиле.
Без јасност, детето е оставено да ја толкува ситуацијата од своја ограничена перспектива. Тие може да создадат несакана асоцијација, како што е поврзување на неволја со изразување на нивните чувства, кога последицата беше да ги научат како да ги користат своите зборови и да не фрлаат работи во куќата кога се вознемирени.
Родителот приватно споделувајќи ги своите чувства и искуства му помага на детето да ги разбере неговите вознемирени чувства и да обезбеди здрави и безбедни алтернативи за изразување и споделување на своите чувства.
Родителот исто така може да најде рамнотежа во овој одраз со поминување време заедно, гушкање, разговор, цртање и играње. Детето може да ги обработи своите емоции и искуства додека се поврзува и помирува, што ќе направи секој да се чувствува пријатно во простор на сигурност, доверба и љубов.
Создавање сигурни односи
Моментите на помирување создаваат сигурни врски со љубов и стануваат внатрешен модел на детето. Овој модел се вкоренува во нив, влијаејќи на нивниот сеопфатен развој, позитивно влијаејќи на тоа кои стануваат и како се разбираат себеси, односите и светот.
Формирањето безбедни врски позитивно влијае на самодовербата, самодовербата, организационите вештини, емоционалните и социјалните вештини и училишните перформанси на детето. Тоа влијае на сè во животот на детето бидејќи тие учат да се саморегулираат, развиваат емпатија, се справуваат со емоциите и конфликтите и се грижат за себе. Тие учат дека можат да управуваат со непознатото со учење на упорност и издржливост. Тие учат дека се важни, ценети, вредни и сакани.
Семејните традиции и присуството им обезбедуваат на децата доверливи, безбедни, сигурни, љубовни искуства и врски кои се важни за нивниот здрав развој и идно јас. Тие се најголемиот подарок што можете да му го дадете на вашето дете.
Ова е љубов на дело – ефект на бранување што ќе трае цел живот.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview