Итни случаи:  

Повикај доктор

Развиена е нова дефиниција на надзорен случај за мултисистемски воспалителен синдром кај деца (MIS-C) поврзан со тешка инфекција со коронавирус 2 (SARS-CoV-2) со акутен респираторен синдром, според истражувањето објавено во изданието на американските центри од 16 декември. за контрола на болести и превенција Неделен извештај за морбидитет и морталитет. Мајкл Мелгар, М.Д., од тимот за одговор на ЦДЦ COVID-19 и колегите развија изјава за позицијата на Советот на државните и територијалните епидемиолози (CSTE) и ЦДЦ, која вклучува дефиниција на случајот за надзор MIS-C за доброволно известување до ЦДЦ, што доаѓа на сила на 1 јануари 2023 година.
Методите кои се користеа за да се развие дефиницијата вклучуваа свикување клинички експерти MIS-C во врска со идентификацијата на MIS-C и неговото разликување од другите педијатриски состојби, преглед на литературата што го споредува фенотипот MIS-C со оној на други синдроми и ретроспективна примена на различни критериуми за податоци од претходно пријавени случаи на МИС-Ц. Авторите забележуваат дека четири важни промени се вклучени во дефиницијата на случајот за надзор на CSTE/CDC наспроти дефиницијата на случајот CDC MIS-C од 2020 година: (1) нема потребно времетраење на субјективна или измерена треска; (2) барање за C-реактивен протеин ≥3,0 mg/dL; (3) прилагодувања на критериумите за зафатеност на органски систем за да се вклучи шокот како посебна категорија и да се елиминираат респираторните, невролошките и бубрежните критериуми; и (4) нови барања за време на позитивно лабораториско тестирање SARS-CoV-2 во однос на MIS-C.
„Континуираниот надзор ќе биде од клучно значење бидејќи се појавуваат и циркулираат нови варијанти на загриженост САРС-КоВ-2 во Соединетите Држави, а препораките за вакцинација се прошируваат за да ги вклучат и помладите деца, потенцијално менувајќи ја епидемиологијата на МИС-Ц“, пишуваат авторите.
Ден на здравјето во 2022 година. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview