Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
by Interactive Technologies Institute
Нов робот фокусиран на пристапноста во развој ќе им овозможи на децата со мешани визуелни способности да имаат избалансиран разговор каде што сите ќе учествуваат подеднакво.
Истражувачите од Институтот за интерактивни технологии неодамна објавија студија за користење робот за посредување во групни дискусии меѓу деца со мешани визуелни способности.
Тимот ја презентираше студијата за време на конференцијата ACM/IEEE овој март во Стокхолм, а сега е објавена како дел од Зборникот на Меѓународната конференција ACM/IEEE во 2023 година за интеракција човек-робот.
Истражувачкиот тим го идентификуваше проблемот со децата со попреченост кои помалку учествуваат во групните дискусии поради недостатокот на достапни технологии кои одговараат на потребите на децата со и без оштетен вид.
„Повеќето достапни технологии се развиени за да ги користат само децата со попреченост, што ги исклучува од многу активности во училницата. Дополнително, децата со оштетен вид имаат повеќе предизвици во согледувањето на разговорот и поврзаните невербални знаци“, објаснува Изабел Нето, водечки истражувач и д-р. кандидат на Instituto Superior Técnico.
За да го решат ова прашање, истражувачите приспособија комерцијално достапна роботска играчка – Dash – која посредува во групни дискусии помеѓу децата со мешани визуелни способности. Роботот се движи меѓу децата и останува пред детето што моментално зборува како другар што слуша додека користи микрофони за да разбере колку секое дете зборувало. Роботот ја менува својата позиција и оди кај детето кое помалку зборувало во групата за да ја поттикне да интервенира.

Кредит: Зборник на трудови од 2023 ACM/IEEE меѓународна конференција за интеракција човек-робот (2023). DOI: 10.1145/3568162.3576997
Dash користи светли, шарени LED диоди и вербални искази за да комуницира со разговорот или да го поттикне учеството. „Однесувањето на роботот е создадено преку развој на софтвер, специјално дизајниран да го користат деца со мешани способности. Неговите однесувања ги перцепира секое дете, без оглед на неговата визуелна острина“, појаснува истражувачот.
Студијата спроведена со групи деца имаше за цел да тестира дали интервенцијата на роботот ќе промовира еднакво учество на децата со и без оштетен вид во групните разговори. „Ние бевме заинтересирани да процениме колку ќе биде урамнотежено учеството во групата. Сметавме дека групата е избалансирана секогаш кога децата зборуваа праведно во исто време. Од друга страна, ги сметавме за неурамнотежени групите во кои барем едно дете зборува значително повеќе или помалку од другите“, појаснува Изабел Нето.
Студијата покажа дека роботот ја намалил разликата помеѓу тоа колку деца со и без оштетен вид учествувале. Тимот ги постигна овие резултати со користење на она што тие го нарекоа директивна стратегија. Во овој случај, роботот се движи во близина на детето кое најмалку учествува, охрабрувајќи го да зборува. „Иако не ги елиминираше целосно несогласувањата, роботот навистина ја намали оваа нерамномерност. Поради оваа причина, ова е мал, но ветувачки чекор кон поправедно учество на сите деца во активностите во училницата“, заклучува истражувачот.
Ова истражување ги истакнува придобивките од создавање инклузивни технологии што секој може да ги користи, промовирајќи фер и правични искуства. Во иднина, истражувачкиот тим на Институтот за интерактивни технологии ќе ја усоврши стратегијата за директиви за да се чувствува поорганично и природно. „Ние исто така сакаме да ја прошириме нашата публика и да истражиме како би можеле да користиме робот на други групи со мешани способности, како што се децата во спектарот на аутизам“, открива таа. Истражувачите се надеваат дека нивните наоди позитивно ќе влијаат на динамиката на групата во училниците, работните места и домовите.
Повеќе информации:
Изабел Нето и сор., Роботот нè натера да се слушаме, Зборник на трудови од меѓународната конференција ACM/IEEE за интеракција човек-робот од 2023 година (2023). DOI: 10.1145/3568162.3576997
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview