Итни случаи:  

Повикај доктор

Кратко разрешени необјаснети настани (BRUE) се епизоди означени со загриженост за промени во дишењето, свеста, мускулниот тонус и бојата на кожата (цијаноза или бледило). Тие имаат тенденција да се појават кај претходно здрави доенчиња и ги испраќаат загрижените родители да се тркаат до одделот за итни случаи. Сепак, истражувачите знаат малку за ризикот од постојани симптоми по BRUE хоспитализации. За да дознаете повеќе, Даниел Данкан, MD, MPH и неговите колеги во Бостонскиот детски аеродигестивен центар ја спроведоа првата проспективна лонгитудинална кохортна студија на доенчиња хоспитализирани со BRUE. Тие процениле 124 доенчиња кои биле хоспитализирани во Бостон Детс по дијагнозата BRUE и следеле со нивните родители или старатели по два месеци.
Тимот откри дека 86% од бебињата сè уште имале симптоми откако биле отпуштени: 65% имале постојани епизоди на гушење и 12% имале повторливи BRUE магии. Севкупно, 15% се вратиле во болница поради поврзани симптоми. Разбирливо е дека овие тековни симптоми доведоа до висока вознемиреност кај околу една третина од родителите и старателите на доенчињата.
Мала корист од дијагнозата на ГЕРБ
Иако гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) често е вмешана во BRUE, истражувањата сугерираат дека орофарингеалната дисфагија со аспирација, исто така, може да игра улога. Во тековната студија, Данкан и неговите колеги, исто така, открија дека обезбедувањето дијагноза на ГЕРБ не резултира со намалена анксиозност кај старателите. Уште повеќе, пациентите третирани со лекови за сузбивање на киселина не доживеале симптоматско подобрување – и всушност имале повисоки стапки на постојани симптоми.
Сепак, на доенчињата на кои им се дадени задебелени течности забележано е подобрување на симптомите, што сугерира дека недоволно препознатливата дисфункција на голтање може да игра улога во постојаните симптоми по BRUE, а лекувањето на орофарингеалната дисфагија со згуснување може да функционира кај некои пациенти.
„Овие резултати сугерираат дека тековните стратегии за управување не ги решаваат доволно постојаните симптоми по BRUE и вообичаената практика на обвинување за рефлукс и користење на лекови за сузбивање на киселина навистина не се чини дека е корисна“, објаснува Данкан. „Нашите клинички резултати од оваа студија се дека дисфункција на голтање може да биде клучен двигател за многу постојани симптоми по BRUE. За среќа, задебелувањето на храната е пристап со низок ризик кој има потенцијал за подобрување на овие резултати“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview