Итни случаи:  

Повикај доктор

Анализата на Универзитетот Рутгерс на доенчиња родени од нехиспанско црно-бели мајки во Соединетите Американски Држави, покажа дека доенчињата изложени на пушење од мајката во текот на бременоста имале повеќе од пет пати поголема веројатност од доенчињата на никогаш непушачите да доживеат ненадејна неочекувана смрт на доенчиња (SUID ). Додека помал процент на црни од белите мајки пријавиле пушење, ризикот од SUID се зголемил бидејќи траењето на пушењето се зголемувало кај доенчињата од двете групи. Највисоки нивоа на ризик биле откриени кога пушењето продолжило во текот на бременоста.
„Пораката е едноставна“, рече Барбара М. Остфелд, програмски директор на Центарот СИДС во Њу Џерси, професор по педијатрија на Медицинскиот факултет Рутгерс Роберт Вуд Џонсон и главен автор на студијата, објавена во списанието за перинатологија. „Пушењето во голема мера го зголемува ризикот од ненадејна неочекувана смрт на доенчиња. Секој што планира да забремени има многу важна причина да се откаже.
Тимот на Остфелд пресметал стапка на SUID од 1,07 смртни случаи на 1.000 живородени бебиња родени од нехиспанско црни (црни) никогаш непушачи, што се зголеми на 3,80 за доенчиња родени од оние кои пушеле во текот на бременоста. Околу 10 проценти од црните мајки на преживеаните бебиња пушеле за време или пред бременоста, во споредба со речиси една четвртина од мајките на жртвите на SUID.
За доенчињата од нехиспанско-бели мајки, стапката на SUID исто така се зголеми во врска со изложеноста на чад, зголемувајќи се од 0,34 на 1.000 живородени деца за никогаш непушачи на 2,33 за доенчиња со постојани пушачи. Околу 16 проценти од белите мајки на преживеаните доенчиња пушеле или за време или пред бременоста, додека целосно половина од белите мајки на жртвите на SUID пушеле.
Времетраењето на пушењето имаше значајна инкрементална поврзаност со SUID, без оглед на расата на мајката. Доенчињата од никогаш непушачи поминаа најдобро, додека ризикот од SUID се зголемуваше со секој триместар од ин-утеро изложеност.
Затоа, беше особено загрижувачко што за оние кои пушеле, најчестиот модел во која било расна група беше пушењето во текот на бременоста. Меѓу пушачите чии доенчиња преживеале, 60 отсто од белите пушачи и 54 отсто од црните пушачи го правеле тоа во текот на целата бременост.
Меѓу пушачите чии доенчиња починале од СУИД, 78 отсто од белите пушачи и 67 отсто од црните пушачи пушеле во текот на бременоста.
„Со оглед на силната поврзаност помеѓу пушењето и SUID, беше загрижувачко што мнозинството од оние од која било расна група кои биле пушачи продолжиле да пушат во текот на бременоста“, рече Томас Хеги, медицински директор на SIDS центарот во Њу Џерси, професор на педијатрија на Медицинскиот факултет Рутгерс Роберт Вуд Џонсон и коавтор на студијата. „Ова откритие ги нагласува тешкотиите што ги имаат пушачите со откажувањето од пушењето и сугерира дека постои национална потреба за поефективни пристапи, како и подобар пристап до овие услуги.
Истражувачкиот тим собрал податоци за доенчиња родени помеѓу 24 и 42 недела од бременоста од анонимни записи за раѓање и смрт во Соединетите држави што ги одржува Центрите за контрола на болести за периодот 2012-2013 година. Случаите на СУИД беа вклучени ако смртта настапила по излегувањето од родната болница и каде што била извршена обдукција.
Овие критериуми резултираа со вклучување на 3,3 милиони раѓања од бели жени и 857.864 од црни жени. SUID ја опишува смртта на новороденче на возраст помала од 365 дена до синдром на ненадејна смрт на доенчиња, лошо дефинирани и непознати причини или случајно гушење и задушување во кревет.
Бидејќи расниот диспаритет често се наоѓа во факторите на ризик од SUID, оваа студија вклучуваше проценка на исходите по раса за да се утврди дали има уникатни шеми на употреба кои би можеле да го информираат развојот на нови интервенции против чад.
Повеќе информации:
Barbara M. Ostfeld et al, Расни разлики во влијанието на мајчиното пушење врз ненадејната неочекувана смрт на доенчињата, Journal of Perinatology (2022). DOI: 10.1038/s41372-022-01516-0
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview