Итни случаи:  

Повикај доктор

Процедурите за пластична хирургија извршени за корекција на деформитетите на расцепот на усната и непцето кај доенчињата и децата се економски потценети, во однос на детските краниофацијални процедури, заклучува анализата во мартовскиот број на Пластична и реконструктивна хирургија. Студијата открива неурамнотежена распределба на единиците за релативна вредност (RVUs) што се користат при наплата и компензација за операција на расцеп кај деца, во споредба со краниофацијалните процедури, извештај Роберто Л. и колегите. „Сегашната распределба на RVU на цепнатинки и краниофацијални процедури создава произволни разлики во ефикасноста на лекарите, со несразмерно негативно влијание на процедурите за расцеп“, пишуваат истражувачите.
Системот RVU е стандардизиран метод за кодирање за да се земе предвид широк опсег на фактори кои влијаат на вредноста на работата на лекарите, како што се времето, напорот и ризиците од специфичните процедури и услуги. Секоја хируршка процедура (или компонента на сложена процедура) има одреден RVU. Вредностите доделени на RVU имаат важни импликации за надоместокот и продуктивноста на хирурзите.
Користејќи национална база на податоци, истражувачите идентификуваа 50.450 случаи на детска пукнатина или краниофацијална хирургија извршени од пластични хирурзи помеѓу 2012 и 2019 година. час. Анализата опфаќа низа варијабли кои влијаат на сложеноста на пациентот и напорот на хирургот.
Четири од петте најчесто извршени процедури вклучуваа примарна или секундарна поправка на расцеп на непцето. Сепак, повеќето процедури во горниот квартал (една четвртина) на ефикасност беа краниофацијални процедури: просечна ефикасност 15,65 RVU на час.
Спротивно на тоа, повеќето процедури во долниот квартал на ефикасност беа процедури со расцеп, со просечна ефикасност од 7,39 RVU на час. Просечното време на операција беше 167 минути за краниофацијални процедури наспроти 108 минути за процедури со расцеп.
Така, иако тие беа некои од најчесто изведуваните процедури за пластична хирургија кај децата, процедурите со расцеп беа оценети како со просечна ефикасност приближно половина од најефикасните процедури. Истражувачите забележуваат дека релативно едноставна процедура како што е изведување на локален преклоп на кожата ќе биде оценета поефикасна од покомплексна процедура како што е издолжување на палатиумот за корекција на расцепот на непцето.
RVU беа во корелација со оперативното време, како и со сериозни несакани настани, други здравствени состојби на пациентот (коморбидитет), возраста на пациентот и ризикот за реадмисија во болница. Сепак, овие фактори сочинуваат само 38% од варијансата во RVU – „сугерирајќи дека други фактори се во игра во објаснувањето на распределбата на RVU“, пишуваат истражувачите.
Студијата се надоврзува на претходна анализа на процедури за пластична хирургија за возрасни објавена во Пластична и реконструктивна хирургија во 2021 година, која заклучи дека „распределбата на RVU не дава доследна точна претстава за ефикасноста на лекарот“. Новата анализа ја проширува анализата на случаи на детска пластична хирургија – од кои повеќето се состојат од хирургија на расцеп или краниофацијална хирургија за корекција на вродени малформации како што е краниосиностозата.
„Тековниот систем за распределба на RVU ги потценува хируршките услуги за расцеп во однос на краниофацијалните процедури“, заклучуваат д-р Флорес и неговите колеги. „Со цел да се избегне дестимулирање на хирурзите да вршат процедури за расцеп и на тој начин да се конструираат вештачки бариери за квалитетна грижа за децата со расцеп на усна и непце, сегашната распределба на RVU треба да се реевалуира.
„Руклената усна и непце непропорционално влијае на ранливите популации на пациенти“, коментира д-р Флорес. „Затоа, решавањето на нееднаквостите на RVU е уште поважно во однос на услугата на недоволно услужените“.
Повеќе информации:
Danielle H. Rochlin et al, Национално потценување на хируршките услуги за расцеп: докази од компаративна анализа на 50.450 случаи, пластична и реконструктивна хирургија (2023). DOI: 10.1097/PRS.0000000000009922

Jared A. Blau et al, Разлики помеѓу оперативното време и единиците за релативна вредност за процедури за пластична хирургија, Пластична и реконструктивна хирургија (2021). DOI: 10.1097/PRS.0000000000008276.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview