Итни случаи:  

Повикај доктор

Студија предводена од истражувачи од групата Имунологија на Дијабетес на IGTP идентификуваше нова микроРНК како биомаркери за фазата на делумна ремисија, позната и како „фаза на меден месец“ на дијабетес тип 1, и ја поврза микроРНК miR-30d-5p со имунорегулаторните процеси кои може да се случи во оваа фаза. Фазата на делумна ремисија на дијабетес тип 1 (T1D), слабо проучена фаза која е присутна кај 60-80% од пациентите со дијабетес, се јавува по започнувањето на инсулинскиот третман. Зголемениот интерес за оваа фаза лежи во нејзината поврзаност со механизмите на имунорегулација и регенерација на β-клетките што произведуваат инсулин, кои се уништени од имунолошкиот систем на пациентите со оваа болест. Сепак, имунолошките механизми во основата на оваа фаза на меден месец сè уште не се јасни.
Претходно, групата Имунологија на Дијабетес демонстрираше промени на периферната крв на нивото на имуните клетки и цитокините за време на делумна ремисија што не беше забележана кај деца без ремисија, и ја предвиде оваа фаза користејќи имунолошки параметри. Сепак, оваа студија сугерира нови епигенетски биомаркери (микроРНК) кои се присутни кај деца со ремисија и покажува дека една од овие микроРНК (miR-30d-5p) има имунорегулаторна улога.
Оваа студија, објавена во списанието Non-coding RNA, е спроведена од истражувачи од германскиот истражувачки институт Триас и Пујол (IGTP), болничките Германци Триас и Пујол (Бадалона), болницата Парк Таули (Сабадел), CMCiB и Универзитетот во Оксфорд.
МикроРНК се мали, некодирачки молекули на РНК кои ја потиснуваат генската експресија. Овие микроРНК се менуваат кај одредени болести, како што е Т1Д, но нивната диференцијална експресија сè уште не е проучена за време на фазата на делумна ремисија.
Ова е прва студија која покажува единствена експресија на потпис на микроРНК за време на фазата на делумна ремисија на T1D. Овие микроРНК се поврзани со различни патишта во рамките на имунолошкиот систем (на пример, сигнализација на TGF-β) и биолошки процеси тесно поврзани со патогенезата на T1D (имунолошки систем, клеточна смрт и стрес и метаболички патишта).
Дополнително, користејќи го моделот на глувчето T1D, истражувачите покажаа дека најдиференцијално изразената miRNA во делумна ремисија, т.е. miR-30d-5p miRNA, ја модулира експресијата на гените вклучени во регулаторната Т-клеточна експанзија (Treg) и е поврзана со повисоки нивоа на PD-1 (инхибитор) во Т-клетките, намалена инфилтрација на имуните клетки во панкреасните островчиња и намален број на потенцијално патогени централни мемориски Т-клетки и ефекторни мемориски Т-клетки на панкреасните лимфни јазли.
Главниот автор на статијата, Лаја Гомез-Муњоз, објаснува дека „овие нови биомаркери засновани на експресија на микроРНК може да се користат за стратификација на пациентите во клиничката пракса и за скрининг на пациенти во клиничките испитувања. време, една од овие микроРНК со имунорегулаторни механизми во контекст на T1D фрла светлина врз основните процеси што се случуваат за време на фазата на делумна ремисија на T1D, исто така позната како „фаза на меден месец“ и овозможува поголемо разбирање на природната еволуција на оваа болест и нејзините различни фази“.
Повеќе информации:
Лаја Гомез-Муњоз и сор., Имунорегулаторни биомаркери на фазата на ремисија кај дијабетес тип 1: miR-30d-5p го модулира изразот на PD-1 и регулаторната Т-клеточна експанзија, некодирачка РНК (2023). DOI: 10.3390/ncrna9020017
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview