Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Nancy Fliesler, Children’s Hospital Boston
Статус епилептикус, продолжен, потенцијално опасен по живот напад, е најтешката манифестација на епилепсијата. Пациентите за кои е познато дека имаат рефракторен статус епилептикус имаат поголема веројатност да имаат потреба од нега на ИЦУ доколку првичниот третман е одложен. Но, што е со пошироката популација на деца кои доаѓаат во собата за итни случаи со статус епилептикус? Дали има некои рани индикатори за да се предвидат нивните потреби за нега или, идеално, да се спречи рефрактерниот статус на епилептикус?
Набљудувачка студија за контрола на случај, предводена од д-р Тобијас Лоденкемпер, директор на клиничко истражување за епилепсија во Бостонската детска болница, испитуваше скоро 600 епизоди на статусен епилептикус што ги донесе децата во ЕР низ центрите во Северна Америка. Кохортата е извлечена од Истражувачката група за епилептикус за педијатриски статус (pSERG), основана во Бостон Детска пред повеќе од една деценија.
Студијата спореди две групи:
Нешто изненадувачки, времето помеѓу пристигнувањето во ЕР и третманот од прва или втора линија не беше најсилниот индикатор за тоа дали нападот кај детето престанал. Наместо тоа, во мултиваријантна анализа, се појавија два значајни предвидувачи: семејна историја на напади и рецепт за ректален дијазепам. И двете беа поврзани со помали шанси да се има рефракторен статус епилептикус. Студијата неодамна беше објавена во Neurology.
Лоденкемпер смета дека овие фактори одразуваат дека семејството е повеќе запознаено со управувањето со нападите и е поподготвено за итни случаи поради тоа што има рецепт за лек за спасување. Таквите деца потенцијално би можеле да избегнат непотребен интравенски третман, вели тој.
„Овие семејства и пациенти беа обучени и свесни што да прават“, вели тој. „Не сме сигурни дали ова е поради поголема здравствена писменост или подобро управување од нивните даватели.
Сепак, немањето ниту семејна историја ниту рецепт за спасувачки лек може да укаже на помала севкупна контрола на нападите и потреба од ран, интензивен третман за да се избегне рефрактерниот напад, вели Лоденкемпер.
Центарот за епилепсија во Бостон Детски им обезбедува на пациентите детален акционен план за епилепсија за да помогне да се избегнат итни случаи. Центарот, исто така, работи со осигурителни компании за да се осигура дека сите семејства имаат пристап до лековите за спасување (или назални или ректални), бидејќи тие можат да бидат скапи.
„Сакаме што побрзо да ги подготвиме семејствата и да ги спасиме децата изложени на ризик од рефрактерниот статус епилептикус за да спречиме компликации“, вели Лоденкемпер. „Учиме дека има се повеќе и повеќе што можете да направите за да спречите продолжени напади и да ги држите децата надвор од ИЦУ.
Повеќе информации:
Катрина Пеарисо и сор., Рани клинички променливи поврзани со рефракторен конвулзивен епилептикус кај децата, неврологија (2023). DOI: 10.1212/WNL.0000000000207472
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview