Итни случаи:  

Повикај доктор

Потребна е промена во начинот на кој се соопштуваат побезбедните информации за спиење, доколку се сака да се намалат ризиците за бебињата од небезбедните практики за спиење, според новиот извештај во кој се вклучени истражувачи од UCL. Извештајот, составен од истражувачите од Институтот за детско здравје на UCL Great Ormond Street и IOE, Факултетот за образование и општество на UCL заедно со колегите од универзитетите во Оксфорд, Бристол и Њукасл, беше поттикнат од владата, во пресрет на ненадејната смрт кај податоците за доенчињата. во обид да се идентификува каков тип на поддршка е потребна за да се намали инциденцата во сите семејства.
За нивниот извештај за промовирање на побезбедно спиење за бебињата во групи со висок ризик во Англија, истражувачите се фокусираа на семејствата кои се соочуваат со значителни неволји – вклучително и оние кои можеби добиваат поддршка од Службите за социјална грижа за деца.
Додека стапките на ненадејна неочекувана смрт во детството (SUDI) драстично се намалија во 1990-тите и продолжија да се намалуваат до 2014 година, семејствата кои живеат во најсиромашните населби продолжуваат да доживуваат несразмерно повисока стапка.
Националната база на податоци за смртност на деца откри дека 42% од SUDI се случиле во сиромашните населби, во споредба со 8% во најмалку сиромашните.
Истражувачите интервјуирале родители, разговарале со локалните стручни служби и ги проучувале податоците за донесување одлуки и интервенции за безбедно спиење.
Д-р. чудна ноќ или повремена дремка Овој вид на разговор може да биде особено тежок кога семејствата се во контакт со службите за заштита на децата, како за родителите, така и за вклучените професионалци.
„Најнебезбедната ситуација може да биде онаа во која родителите чувствуваат дека не можат да кажат, а практичарите чувствуваат дека не можат да прашаат и да планираат со семејството за низа ситуации на спиење“.
Според извештајот, низа мотивациони фактори играат клучна улога во влијанието врз донесувањето одлуки за средината за спиење на доенчето, вклучувајќи ги и потребите на родителите за соодветен сон и нивната потреба да се поврзат со своите бебиња.
Истражувањето исто така сугерира дека професионалците одговорни за разговори со родителите за безбедноста на спиењето на доенчињата понекогаш имаат загриженост за обезбедување персонализирана и приспособена поддршка и управување со ризиците во семејствата со социјален работник.
За да се реши ова, истражувачите препорачуваат:
Џејн Барлоу, професорка за интервенција заснована на докази и евалуација на политики на Универзитетот во Оксфорд, рече: „Наодите од ова истражување сугерираат дека може да биде корисно за практичарите кои работат на промовирање практики за безбеден сон со родители кои се соочуваат со низа неповолни животи. околности, од кои некои може да имаат и социјален работник, да се фокусираат на истражување на отворен и искрен начин, причините поради кои родителите, на пример, би можеле да спијат заедно со новороденче и како да го направат тоа безбедно.
„Иако ова е во согласност со националното упатство за безбедна практика на спиење на доенчиња, тоа претставува помалку дидактички пристап за работа со овие семејства и се потпира на развојот на доверливи односи меѓу родителот и лекарот.
Истражувањето открива дека длабинските разговори за побезбеден сон најдобро би можеле да им бидат доставени на семејствата кои добиваат социјална грижа од страна на лекар, како што е здравствен посетител, кој може да обезбеди континуитет на грижата и кој има воспоставено доверлив однос со нив. Мрежите за поддршка на врсниците и семејството се исто така важни за зајакнување на пораките и обезбедување практични совети.
Извештајот сугерира дека професионалците би можеле да ги ангажираат родителите да ги идентификуваат мотивите и да обезбедат персонализирана поддршка која сè уште е во согласност со националните упатства, но која се заснова на потребите на индивидуалните семејства.
Ова веројатно ќе бара специфична обука и поддршка за професионалците и промена на организациската култура за да им се овозможи на професионалците посигурно да работат со семејствата. Таквите разговори треба да бидат конзистентни со упатствата од NICE и The Lullaby Trust, а истовремено да бидат чувствителни на потребите и контекстот на индивидуалните семејства.
Д-р Ана Пис, научен соработник на Медицинскиот факултет во Бристол, Универзитетот во Бристол, рече: „Семејствата имаат право на информации засновани на докази за тоа како да го намалат ризикот на нивното бебе од ненадејна смрт на новороденче. спаси животи на илјадници бебиња, но овој пристап не беше толку ефикасен за семејствата со поранливи доенчиња.
„Ова истражување навистина покажува како треба да се фокусираме на поддршка на оние семејства на кои им е потребна дополнителна поддршка: да ги приспособиме пораките на нивните околности, да работиме со сопствените мотиви и инстинкти на старателите и да се осигураме дека овие пораки доаѓаат од веродостојни и доверливи извори на поддршка.
Повеќе информации:
Промовирање на побезбедно спиење за бебињата во групи со висок ризик во Англија: www.ucl.ac.uk/children-policy- … iles/sudi_report.pdf
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview