Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Универзитетот во Мисури
Бидејќи бројот на деца на кои им треба пристап до навремена евалуација и интервенција за нарушување на спектарот на аутизам (АСН) продолжува да расте, новото истражување покажува како бариерите за дијагностицирање и третман може да се намалат преку иновативна програма за обука за првпат развиена на Универзитетот во Мисури. .
АСН може да се идентификува и дијагностицира кај мали деца од добро обучен клиничар, а раната дијагноза е од витално значење за брзо воспоставување пристап до терапии и интервенции засновани на докази. Сепак, долгите листи на чекање во специјализираните центри, растојанието и трошоците честопати ја попречуваат раната дијагноза.
Моделот СТАТ за аутизам „Екстензија за резултатите од здравствената заштита во заедницата“ (ECHO) ветува дека ќе ги елиминира овие бариери. Програмата го користи постоечкиот проект ECHO модел за да го изгради капацитетот на лекарите и лекарите од примарната здравствена заштита да ги оценуваат и дијагностицираат децата во локалните заедници.
Програмата ECHO на Универзитетот во Мисури користи технологија за видео-конференции за да создаде заедници за учење кои промовираат најдобри практики меѓу лекарите од примарната здравствена заштита преку учење засновано на случаи и водена пракса. Моделот ECHO Autism STAT се надоврзува на постојната рамка за ECHO Autism со додавање поинтензивни елементи за обука конкретно фокусирани на дијагностичката проценка на малите деца.
„Со додавање и користење на вештините на лекарите од примарната здравствена заштита во заедницата и давателите на напредна пракса, постои потенцијал драстично да се зголеми критичниот пристап до дијагностичка проценка за АСН кај децата во недоволно заслужените области“, рече водечкиот истражувач Кристин Сол, д-р, професор. , Одделот за детско здравје на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мисури и основач на ECHO Autism.
„Ова го забрзува процесот за овие деца да ги добијат основните терапии и услуги, истовремено дозволувајќи им на специјализираните центри за аутизам да се фокусираат на грижата за оние со посложени дијагностички потреби.
Преку евалуација на учесниците во програмата, истражувачите открија дека ECHO Autism STAT дијагнозите на лекарите од примарната здравствена заштита се усогласени со проценките според златните стандарди, завршени во специјализираните центри за аутизам. Истражувањата на Ликертовата скала покажаа дека семејствата биле претежно задоволни од нивните искуства и претпочитале да се подложат на дијагностички проценки во нивните локални заедници со локални лекари.
„Овие резултати го поддржуваат моделот ECHO Autism STAT како ефикасно средство за унапредување на вештините на лекарите од заедницата и зајакнување на нивната доверба за дијагностицирање на мали деца со очигледни знаци на аутизам“, рече Александра Џејмс, д-р, асистент професор по клиничко детско здравје Универзитетот во Мисури. Факултетот за медицина.
„Обуката и поддршката на лекарите од примарната здравствена заштита за дијагностицирање на АСН гради капацитет и експертиза во недоволно опслужените области, како што се руралните заедници, што за возврат го намалува времето на чекање во специјализираните центри и го забрзува пристапот до нега.
Наодите се објавени во Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics.
Повеќе информации:
Кристин Сол и сор., ЕХО (Екстензија за исходи од здравствената заштита во заедницата) СТАТ за аутизам: Студија за дијагностичка точност на дијагноза на примарната здравствена заштита заснована на заедницата на нарушување на спектарот на аутизам, Журнал за развојна и бихејвиорална педијатрија (2023). DOI: 10.1097/DBP.00000000000001172
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview