Итни случаи:  

Повикај доктор

Многу деца со акутна лимфобластична леукемија (АЛЛ) имаат добар исход од нивната болест. По две години хемотерапија, 9 од 10 деца се излекувани. Но, некои деца имаат поагресивна форма на болеста. На пример, децата со таканаречена Икарос промена во ДНК на нивните клетки на леукемија имаат поголем ризик нивната болест да се врати по третманот. Со цел да се подобрат шансите за преживување и квалитетот на животот на сите деца со леукемија, протоколот за лекување континуирано се прилагодува со текот на годините, врз основа на најновите научни сознанија. Оваа сабота, проф. д-р Роб Питерс, медицински директор и педијатриски онколог во Центарот за детска онкологија Princess Máxima во Холандија, ќе ги презентира резултатите од протоколот за третман ALL-11 на годишната конференција на Американското здружение за хематологија (ASH ). Холандските истражувачи ја разгледаа користа од адаптираниот третман кај одредени групи деца со леукемија, вклучително и деца со абнормалност на Икарос. Повеќе од 800 деца во Холандија беа третирани со овој протокол помеѓу април 2012 година и јули 2020 година.
Трикратно помал ризик од повторување
Децата со Икарос леукемија добија дополнителна година на хемотерапија во „фазата на одржување“ покрај првите две години од третманот. Оваа промена трикратно го намали ризикот од враќање на нивниот рак: тоа се случи само кај 9% од нив, во споредба со 26% од децата во претходниот протокол за лекување.
87% од децата со Ikaros леукемија ја преживеале својата болест пет години без да им се врати ракот, што е подобрување од 72% во претходниот протокол. Поради дополнителната година на хемотерапија, оваа група деца имаше малку поголем ризик од инфекција, но тие можеа да се лекуваат. Продолжената терапија не доведе до никакви дополнителни несакани ефекти.
Анализата на податоците од сите деца со АЛЛ, без разлика на подтипот, покажа дека стапката на петгодишно преживување постепено се подобрува во текот на изминатите 30 години од 80% на 94% според протоколот АЛЛ-11.
Безбедно намалување на третманот
Во протоколот ALL-11, лекарите и истражувачите исто така ја разгледаа користа од помалку интензивниот план за третман за три групи деца. Ова вклучуваше деца со промена на ДНК во нивните клетки на леукемија поврзана со многу високи шанси за закрепнување и деца со Даунов синдром кои доживуваат посериозни несакани ефекти.
Овие деца добиле третман без или со помала доза на антрациклини, еден вид лек за леукемија кој го зголемува ризикот од оштетување на срцето и инфекции. Намалениот третман се покажа успешен: децата имаа исти или дури и подобри шанси за преживување, додека нивниот квалитет на живот се подобри поради помалиот ризик од инфекции и оштетување на срцето.
На глобално ниво, постои голем интерес за холандското истражување бидејќи не е јасно како да се подобри терапијата за децата со Икарос леукемија. Резултатите сега се претставени за прв пат на најголемата конференција за рак на крвта и може да доведат до промени во протоколите за лекување на овие деца ширум светот.
Проф. д-р Моник ден Бур, медицински биолог и водач на групата во Центарот за педијатриска онкологија „Принцес Максима“, одигра важна улога во адаптираната терапија за деца со промена на генот Икарос. Таа вели: „Мутацијата Икарос првпат беше откриена пред околу 15 години кај деца со леукемија кои имаа лоша прогноза, делумно благодарение на појавата на новите ДНК технологии. Видовме дека ракот се врати кај многу од овие деца набргу по крајот од двегодишниот план за лекување. Многу сум горд што нашите лабораториски наоди сега се најдоа во клиниката и можат да направат толку голема разлика за децата со леукемија“.
Проф. д-р Роб Питерс, педијатриски онколог и медицински директор на Центарот за детска онкологија Princess Máxima, ја водеше клиничката студија и ќе ги презентира резултатите на годишниот состанок на Американското здружение за хематологија. Тој вели: „Петгодишната стапка на преживување за децата со акутна лимфобластична леукемија е енормно зголемена од 1960-тите, од нула на 94%, но последните чекори се најтешки. Сега сме еден чекор поблиску до излекување на сите деца со ALL Исто така, во голема мера успеавме да отстраниме лек што претставува ризик од оштетување на срцето од третманот на деца со помалку агресивна форма на болеста. Затоа, најновите резултати за деца со леукемија совршено се вклопуваат во нашата мисија: излекување повеќе деца со рак, со помалку несакани ефекти“.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview