Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Маријана Штајн, Универзитетот во Илиноис во Урбана-Шампејн
Образовните програми кои промовираат ментално и физичко здравје можат да им помогнат на младите луѓе – особено во средини со хроничен стрес и изложеност на траума – да научат здрави стратегии за справување, да избегнуваат ризично однесување и да успеат на училиште. Една нова студија од Универзитетот во Илиноис, Урбана-Шампејн, покажува дека програмата за свесност заснована на училиште е корисна за црните средношколци во урбаните заедници.
„Овие се ниски трошоци, високо скалабилни и високо одржливи програми кои учат важни вештини и влијаат врз животите на учениците. Добивањето повратни информации од малцинските млади во заедниците со недоволно ресурси е важно за да се осигура дека интервенциите се соодветни и ефективни“, рече водечкиот автор Џасинда К. . Таа е, исто така, професор по здравствени иновации на Медицинскиот колеџ во Карле Илиноис во U. of I.
„Истражувањата покажуваат дека младите кои имаат дисрегулација на однесувањето и емоциите имаат голема веројатност подоцна да се вклучат во ризично однесување, понекогаш вклучувајќи злоупотреба на супстанции. Механизмите кои го регулираат физиолошкиот систем на стрес се под влијание на траума, неволја, сиромаштија и структурни фактори, како што се расизам и други форми на дискриминација. Ја спроведовме оваа работа во градот Балтимор, кој има една од највисоките стапки на детска траума во земјата“, рече коавторката на студијата Дијана Фишбејн, директорка на преведувачко истражување за невро-превенција во Франк. Институт за развој на детето Портер Греам на Универзитетот во Северна Каролина-Чапел Хил.
Истражувачите ги споредија ефектите на две програми базирани на училиште дизајнирани да промовираат здрав развој и донесување одлуки, програма за внимателност заснована на практики за медитација и дишење и здравствена програма фокусирана на исхрана и здраво однесување. Секоја програма беше испорачана четири пати неделно во текот на училишниот ден во текот на приближно 8 недели.
Трудот беше дел од една поголема студија која го проценува влијанието на програмите врз физиологијата на стресот. Наодите се објавени во списанието Mindfulness.
„Беше важно да се слушне гласот на учениците за да можеме да научиме што функционира, а што не функционира, и кои се нивните перцепирани придобивки“, рече Дариотис. „Значи, спроведовме фокус групи во секое од училиштата учеснички по завршувањето на програмата.
Студијата со фокус-група опфати податоци од 45 ученици од деветто одделение во три училишта. Мнозинството се идентификуваше како црно (86,7%), што беше во согласност со студентската популација.
Од фокус групите произлегоа четири теми; три од нив беа заеднички за двете програми, но со различни апликации.
Студентите кои учествуваа во програмата за внимателност пријавија зголемена емоционална интелигенција и зголемен капацитет да препознаат или предвидуваат емоции и реакции кај себе и кај другите.
„Ова е за гледање перспектива, емпатија, сочувство и свесност за себе и за другите. Студентите зборуваа за тоа како овие медитативни практики им помогнале да внимаваат низ што би можеле да поминуваат другите и да размислуваат пред да реагираат“, истакна Дариотис.
Студентите во двете програми доживеаја промена на начинот на размислување кон когнитивна контрола преку поголем фокус, свесност и намерност. Медитацијата помогна да се негува зголемена свест, намерни активности и подлабоко размислување, додека младите во здравствената програма опишаа зголемена свест и размислување за личните здравствени избори.
Учениците во двете програми исто така изјавија дека можеле да ги пренесат вештините што ги научиле во програмата во други контексти и дека го споделиле она што го научиле со членовите на семејството и пријателите.
„Ова е неверојатно важно бидејќи значи дека станува дел од тоа кои се и како се ангажираат во различни средини. Вештините за свесност можат да бидат корисни во интеракцијата со другите и да го намалат нивото на стрес не само со врсниците во училиштето, туку и со семејството и во заедницата“, истакна Дариотис.
Конечно, младите не само што ги пренесоа учењата во други контексти за себе, тие исто така ги научија своите нови вештини на другите, вклучувајќи ги врсниците и членовите на семејството.
„Нашето истражување покажува дека овие типови програми функционираат кога сте намерни и кога им давате приоритет на младите. Во овој случај, тоа беа деветтоодделенци, но овие вештини можат да влијаат на однесувањето и резултатите за младите на сите возрасти“, рече Дариотис. „Важно е да се продолжи оваа работа и да се размислува за имплементација на овие типови на програми и вештини во различни средини.
Повеќе информации:
Џасинда К. Дариотис и сор., Согледани придобивки од програмите за свесност и здравствено образование за малцински адолесценти: квалитативна анализа, свесност (2023). DOI: 10.1007/s12671-023-02147-y
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview