Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Children’s National Hospital
Повеќе од 500 адолесцентни мајки, старатели и членови на заедницата имаат корист од координираниот модел на „колективно влијание“ за да се обезбеди поддршка насочена кон справување со низата видови со кои се соочуваат тинејџерските родители, според студијата на случај објавена во средата во списанието Педијатрикс.
Познат како Мрежа за родителство и идни тинејџери во областа Колумбија (DC NEXT), моделот користеше добро тестирани столбови на организацијата на заедницата за да обезбеди услуги и грижа што ја зајакна благосостојбата на бремените и идните тинејџери во градот. Студијата на случај покажа дека 3-годишната програма, која вклучува советници за тинејџери да помогнат во водењето на мисијата, може да послужи како модел во други области со високи стапки на тинејџерски родители.
„Не постои систем на грижа за тинејџерските родители во Вашингтон, или навистина каде било во нашата земја“, рече Јаел Смајли, д-р, педијатар во Националната болница за деца и главен автор на студијата. „Нашата коалиција се собра за да ги поврзе ресурсите и луѓето кои се грижат за младите родители и нивните семејства за да го подобрат нивното здравје, нивните резултати, нивната благосостојба и да ги постави за успех. Ние ги спојуваме претставниците од здравството, образованието и политиката за домување – Луѓе кои се грижат за создавање на најдобри можни резултати“.
Повеќе од 140.000 тинејџери станаа родители во 2021 година во САД. Во Вашингтон, ДЦ, повеќе од 300 бебиња се раѓаат од тинејџери секоја година, а стапката на раѓања на млади тинејџери на возраст од 15 до 17 години е двојно поголема од националниот просек. Овие млади родители често се соочуваат со бариери за грижа за децата и образованието и лоши резултати при раѓањето, кои често произлегуваат од недостатокот на пристап до пренатална грижа.
За да се решат овие пречки, мрежата состави мрежа низ градот во 2020 година за да ги следи петте столба на моделот за „колективно влијание“ базиран на докази:
DC NEXT беше сместен во Здружението за примарна нега во областа Колумбија (DCPCA), кое го обезбеди раководството. Во Children’s National, д-р Смајли водеше тим кој соработуваше со DCPCA и Универзитетот Хауард за да насочи мрежа на клиники во заедницата, непрофитни организации и други организации чија мисија беше да ги поддржуваат адолесцентните родители. Стотици членови на персоналот со кои се соочуваат клиентите беа обучени да обезбедат грижа информирана за траума, фокусирана на човекот. DC NEXT, исто така, директно се ангажираше со мајките тинејџери преку анкети за благосостојбата што доведоа до подобрен пристап до основните програми, вклучувајќи ресурси за домување и безбедност на храна. Над 550 млади родители и старатели беа погодени од програмата.
Раководството брзо сфати дека на тинејџерските родители им треба глас и создадоа „контекстен тим“ од платени тинејџерски советници кои дадоа увид во нивните уникатни искуства и потреби како родители. Тие помагаат да се постави агендата, да се изберат програмски понуди и да се прилагодат комуникациите на нивните врсници.
„Ако мрежата може да продолжи да расте и да ги поддржува младите родители да ги постигнат своите цели за здравје и благосостојба, влијанието ќе се почувствува низ генерациите“, рече д-р Смајли.
Повеќе информации:
Јаел Смајли и други, Педијатрија (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview