Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор лекторирани
од Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот Колумбија
Food FARMACIAs може да биде еден дел од решението за растечкиот проблем на нацијата со несигурност со храна, според новата студија на педијатрите од Колеџот за лекари и хирурзи Вагелос на Универзитетот Колумбија и NewYork-Presbyterian.
Несигурноста во храната – или недостатокот на доволно здрава храна за активен, здрав живот – не е само прашање на глад. Несигурноста во храната ги спречува децата да го достигнат својот целосен потенцијал физички, когнитивно и социјално. Децата кои растат во домови кои не се безбедни за храна се почесто болни, побавно закрепнуваат од болеста и почесто се хоспитализирани. Несигурноста во храната може да придонесе за дебелина бидејќи луѓето кои се несигурни во однос на храната го јадат она што е достапно и достапно.
Новата студија покажа дека програмата Food FARMacia – мобилна остава за храна која им овозможува на родителите сами да изберат бесплатна и здрава храна – е поврзана со намалена несигурност во храната во семејствата и има мерливо влијание врз здравјето на децата со намалување на факторите на ризик од дебелина кај децата. .
„Како педијатри, ние сме охрабрени да проверуваме за несигурност во храната кај нашите пациенти, но сè уште не знаеме што можеме да направиме во клиниката за да помогнеме да се реши проблемот“, вели водачот на студијата Џенифер Ву Бајдал, доктор на науки, MPH, Фиренца. Ирвинг асистент професор по педијатрија на Колеџот за лекари и хирурзи Вагелос на Универзитетот Колумбија и лекар што присуствува во детската болница во Њујорк-Пресвитеријан Морган Стенли.
„Нашата студија е прва што покажа дека директното обезбедување на свежа и здрава храна преку подвижна остава за храна штити од детска дебелина кај педијатриските пациенти во домаќинствата со несигурност во храната.
Педијатрите честопати ги упатуваат родителите на семејствата кои се соочуваат со несигурност во храната до владините програми за исхрана („марки за храна“), кои навистина помагаат. Но, барањата за упис и бирократијата значат дека многу семејства можат да бидат исфрлени од програмите. И зголемените трошоци за храна ја намалуваат вредноста на придобивките за оние што ги добиваат.
За да се реши проблемот, болниците и здравствените организации создадоа различни нови програми кои ги поврзуваат семејствата со ресурсите, обезбедуваат едукација за здрава храна или обезбедуваат ваучери за храна или храна за семејствата на кои им е потребна.
„Не знаеме кое од овие всушност функционира, па затоа е важно да ги процениме програмите за да ги најдеме најефикасните интервенции“, вели Ву Бајдал.
Новата студија ја испитуваше Food FARMACIA, мобилна програма за оставата, чајната кујна за пациенти кои се соочуваат со несигурност во храната. Food FARMacia е основана од програмата Избор на здрав активен животен стил за деца (CHALK), соработка помеѓу NewYork-Presbyterian и Одделот за педијатрија на колеџот за лекари и хирурзи на Универзитетот Колумбија во партнерство со West Side Campaign Against Hunger (WSCAH).
Купувачите на Food FARMacia припаѓаат на семејства без храна чии деца добиваат здравствена заштита во мрежата за амбулантска нега на Њујорк-Пресвитеријан. Мобилните шпајзови се управувани од WSCAH, оставата, чајната кујна со седиште во Њујорк, која нуди висококвалитетна храна и навигација до услуги и права поврзани со храна.
За време на периодот на студијата, семејствата што ги исполнуваат условите можеа да ги посетуваат мобилните шпајзери за храна двапати месечно и да добиваат разновидна свежа и здрава храна, вклучувајќи овошје, зеленчук, грав и цели зрна.
Истражувачите ги споредиле мерките за дебелеење кај семејствата кои учествувале во програмата Food FARMACIA со слични семејства кои не учествувале.
По само шест месеци, семејствата на Food FARMACIA веќе гледаа придобивки: резултатите од детската дебелина се намалија за клинички значајна количина и безбедноста на храната во домаќинството се подобри.
Сите деца во студијата беа на возраст под 6 години, кога намалувањето на дебелината е особено важно, вели Доди Мејер, д-р, професор по педијатрија и потпретседател за здравје на заедницата на Универзитетот Колумбија и директор за здравје на заедницата во Њујорк-Презвитеријан. / Медицинскиот центар Ирвинг на Универзитетот Колумбија.
„Децата со дебелина до таа возраст имаат поголема веројатност да имаат дебелина во текот на детството и во зрелоста“, вели таа. „Имањето влијание на рана возраст може да донесе доживотни придобивки.
Програмата Food FARMacia се разликува од повеќето други програми за несигурност во храната со тоа што обезбедува голема количина свежа храна – бесплатно – за целото домаќинство. Исто така, истовремено укинува две бариери за пристап до здрава храна: недостаток на пристап во населбите каде што живеат многу луѓе небезбедни за храна и високите трошоци.
„Сè уште постои јаз во разбирањето на врската помеѓу несигурноста на храната и здравствените резултати“, вели Ву Бајдал. „Дали е тоа различната исхрана и практиките на хранење? Дали е тоа стрес во семејството? Навистина е комплицирано.
„Со обезбедување храна за целото семејство, Food FARMACIA може да има позитивен ефект со тоа што ќе влијае на сите овие фактори одеднаш“.
Повеќе информации:
Џенифер А. Ву Бајдал и сор., Здружение на подвижна оставата, чајната кујна базирана на примарната здравствена заштита со индекс на телесна маса на детето: Студија за група на склоност се совпаднала, Педијатриска дебелина (2023). DOI: 10.1111/ijpo.13023
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview