Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
by Monash University
Се покажа дека програмата на олеснети групи засновани во заедницата за да ги учат жените и нивните партнери од бременоста до бебето е за исхрана, чувствителна грижа, игра, прва помош, здравје и избегнување на семејно насилство, го подобрува мозокот на децата на овие жени. Децата имаат значително подобар когнитивен, јазичен и моторен развој на двегодишна возраст од оние чии мајки имале вообичаена здравствена заштита.
На многу начини, првите 1.000 дена на детето – од зачнувањето до двегодишна возраст – го одредуваат остатокот од нивниот живот. Во земјите со низок и среден приход, се проценува дека повеќе од 250 милиони мали деца не го достигнуваат својот развоен потенцијал годишно.
Првата светска програма Клубови за учење предводена од Универзитетот Монаш беше тестирана меѓу жени кои живеат во руралните комуни во Виетнам. Во 2018 година, судењето регрутирало 1.253 жени со помалку од 20 недели бремена кои живееле во 84 комуни во провинцијата Ха Нам во Виетнам.
Половина од општините беа распределени по случаен избор да добијат само вообичаена здравствена заштита, а половината исто така обезбедија Клубови за учење. Жените кои живеат во комуните на Клубовите за учење беа научени како да ги намалат осумте главни ризици за раниот детски развој: интраутерино ограничување на растот, заостанување во растот, анемија со дефицит на железо, недостаток на јод, неодговорна грижа, недоволна когнитивна стимулација, проблеми со менталното здравје на мајките и семејно насилство.
Сесиите на Клубот за учење беа олеснети од членовите на Унијата на жени, национална масовна организација, со поддршка на здравствен работник од општината и воспитувачка од градинка. Тие користеа кратки разговори, видеа, практична пракса, играње улоги и дискусија за вообичаени проблеми на сесиите и на семејствата им беа дадени резимеа на постери за дискусија однесете дома.
Програмата беше понудена од средината на бременоста до 12 месеци по породувањето. Имаше 19 групни состаноци и домашна посета во првите недели по раѓањето. Когнитивниот, социјалниот, моторниот и јазичниот развој на децата во двете групи беше тестиран кога тие имаа 2 години.
Клубовите за учење имаа за цел да ги научат учесниците – преку зголемување на нивното знаење и градење вештини, како да го променат однесувањето. Тие вклучуваа самоуправувана промоција на здравјето и учество во здравствената заштита на жените, способности за грижа и чувствителност и одговорност кон нивните доенчиња, како и обезбедување грижа и избегнување на контролирачко однесување на жените кон нивните сопруги, нивно учество во работата во домаќинството и грижа за нивните доенчиња.
Проектот беше предводен од професорката Џејн Фишер, од Факултетот за јавно здравје и превентивна медицина на Универзитетот Монаш и е објавен во The Lancet Child & Adolescent Health. Станува збор за соработка која вклучува колеги од Виетнам, Австралија, Зимбабве, Обединетото Кралство, Белгија и УНИЦЕФ во САД.
Според професорот Фишер, осумте главни ризици за раниот детски развој „… се распространети на глобално ниво, но жените во земјите со низок и среден приход кои се бремени доживуваат неухранетост, сиромаштија, родово базирано насилство, проблеми со менталното здравје и несоодветен пристап до здравје и социјална грижа, со повисоки стапки отколку жените во земјите со високи приходи“, рече таа.
Бидејќи физичкиот раст и невролошкиот развој се брзи во првите 1.000 дена од животот, овие ризици имаат трајни ефекти во текот на животот, додаде таа. Додека претходните интервенции се занимаваа со еден или два ризици, ниту една досега не ги опфатила сите осум
Генерално, во групата на Клуб за учење:
Третина од мажите учествувале во најмалку една антенатална и 55% постнатална сесија. Една од пет баби учествувала во најмалку една антенатална и 75% постнатална сесија.
Студијата покажа дека придобивките за развојот на децата се очигледни иако немаше разлики во висината и тежината на децата меѓу двете раце од студијата.
Имаше значителни разлики во областите кои беа релевантни за резултатите:
Овие разлики помеѓу пробните групи беа очигледни кога децата наполнија една година, и покрај тоа што програмата беше завршена на таа возраст, разликите во грижата и домашната средина беа задржани и зголемени во однос на поодговорноста, во втората година на детето.
Според професорот Фишер, студијата покажала дека една од клучните компоненти на Клубовите за учење е промовирањето на родовото зајакнување и намалувањето на родовото насилство. „Промените во вклучувањето на мажите во семејниот живот допрва треба да се случат во повеќето семејства со ниски и средни приходи, што се припишуваат на традиционалните верувања дека бременоста и раѓањето се суштински женски активности и дека мажите не можат да се грижат за малите деца“, рече тој / тој.
„Клубовите за учење ги истакнаа придобивките за здравјето на жените од односот со интимниот партнер, кој се карактеризира со посветеност на бременоста, а подоцна и на доенчето, и се чини дека биле ефективни во зголемувањето на родовата еднаквост што се рефлектира во учеството на мажите во работата во домаќинството и грижата за доенчињата. во првите недели и шест и дванаесет месеци по породувањето“.
Оваа ветувачка програма може да се примени во други земји со низок и среден приход за да се подобри развојот на многу малите деца и да се постават на подобри животни траектории. Исто така, има потенцијал да им помогне на семејствата на ниски социо-економски позиции во земјите со високи приходи како Австралија.
Повеќе информации:
Џејн Фишер и сор., Структурна, повеќекомпонентна програма заснована на заедницата за женско здравје и здравје и развој на доенчиња во рурален Виетнам: рандомизирано контролирано испитување со кластери со паралелни групи, The Lancet Child & Adolescent Health (2023). DOI: 10.1016/S2352-4642(23)00032-9
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview