Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Ејми Нортон
Практиките на „внимателност“ може да им помогнат на родителите на малите деца со аутизам да се справат со нивните секојдневни стресори, а тоа би можело да им користи на нивните деца во процесот, сугерира прелиминарната студија.
Родителството е стресно, а студиите покажуваат дека родителите на деца со аутизам често имаат особено високи нивоа на стрес.
Аутизмот е развојно нарушување на мозокот кое во различен степен ги нарушува комуникациските и социјалните вештини. Некои деца имаат поблаги тешкотии, но други се длабоко погодени – зборуваат малку, ако воопшто, и се завиткани во повторувачки, опсесивни однесувања. Некои деца имаат интелектуална попреченост, додека други имаат просечен или натпросечен коефициент на интелигенција.
Постојат различни терапии и услуги кои помагаат да се подобри секојдневното функционирање и квалитетот на животот на децата со аутизам.
Но, тие обично не се занимаваат со стресот на родителите и вештините за справување, рече Рејчел Фенинг, водечки истражувач на новата студија.
Традиционално, истакна таа, постои нешто како претпоставка дека услугите од корист на децата со аутизам, исто така, ќе помогнат да се намали стресот на родителите.
Но, тоа не е нужно точно, бидејќи родителите можат да се справат со секакви предизвици, рече Фенинг, кој раководи со Центарот за аутизам во Клермонт на колеџот Клермонт Мекена, во Клермонт, Калифорнија.
Стресните фактори може да варираат од проблеми со пристапот до услугите за аутизам или учење како да се имплементираат стратегии за терапија на детето дома, до проблемите со поголема слика за балансирање на работата и домашниот живот, плаќањето на сметките и многу повеќе.
Така, Фенинг и нејзините колеги сакаа да видат дали би можело да помогне да ги подучат родителите за пристап за справување.
Тие се свртеа кон намалување на стресот засновано на свесност (MBSR) – стандардизирана, осумнеделна програма за прв пат развиена во 1970-тите од Џон Кабат-Зин, на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Масачусетс. Комбинира медитација и нежни јога пози, со цел да им помогне на луѓето да ги префрлат своите одговори на стрес.
Основната идеја е луѓето да станат свесни за нивните вообичаени реакции на секојдневните стресни фактори – без разлика дали преживуваат или „катастрофизираат“, на пример – и наместо тоа да научат да го посветат своето внимание на сегашниот момент.
Тимот на Фенинг регрутирал 117 родители на деца од предучилишна возраст со аутизам, од кои повеќето биле од малцински семејства со недоволно опслужување. Половина беа по случаен избор назначени да учат MBSR, додека другата половина добија стандардна едукативна и помошна услуга која директно не се однесуваше на стресот на родителите. Родителите присуствуваа на сесии лично додека не интервенираше пандемијата, а студијата се префрли на онлајн формат.
Севкупно, родителите во двете групи пријавиле помалку стрес до една година потоа, но ефектите биле поголеми во групата MBSR.
Во меѓувреме, родителите во двете групи исто така пријавиле подобрувања во емоционалната регулација на нивните деца. Немаше значајна разлика помеѓу двете групи, рече Фенинг – така што не е јасно дали практиката на MBSR на родителите, сама по себе, направи разлика.
Но, меѓу групите, истакна Фенинг, постоела корелација помеѓу подобрувањата во рејтингот на стресот на родителите и подобрувањата во емоционалната регулација на нивното дете.
Фенинг планира да ги претстави наодите во среда на годишниот состанок на Меѓународното друштво за истражување на аутизмот, во Стокхолм. Студиите презентирани на состаноците генерално се сметаат за прелиминарни додека не се објават во списание со рецензија.
Нил Бродерик е педијатриски психолог во медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт, во Нешвил. Таа и нејзините колеги, исто така, студирале MBSR за родители на деца со аутизам.
„Внимателноста може да биде многу моќна во својот капацитет да ни помогне да се движиме низ стресни ситуации“, рече Бродерик.
Во една студија од 2020 година, таа и нејзините колеги се фокусираа на родители на деца помали од 3 години на кои новодијагностициран аутизам – време кое може да биде полно со предизвици. Сите родители добија стандардна услуга која ги научи на техники за ангажирање на нивното дете во комуникација и игра. Половина, исто така, доби МБСР образование.
Во просек, родителите кои научиле внимателност пријавиле поголеми намалувања на стресот и дале подобри оценки за нивните интеракции со нивното дете, наспроти споредбената група.
Бродерик рече дека нејзиниот тим се обидел да ги направи практиките за внимателност што е можно подостапни: родителите би можеле да го направат тоа со посветување на своето целосно внимание на која било задача – како миење садови или правење вечера.
„Тоа не е нешто што треба да го додадете во вашата листа на задачи“, рече Бродерик.
Во крајна линија е дека родителите на децата со аутизам треба да признаат кога се под стрес и им треба време за себе, според Алисија Халадеј, главен научен директор на непрофитната фондација за наука за аутизам.
„Внимателноста е одлична, и ако работи за вас, направете го тоа“, рече таа.
Но, додаде Халадеј, нема сите да бидат привлечени од таков вид на пракса.
„Дознајте што работи за вас и направете го тоа, без да се чувствувате виновни“, рече Халадеј. Кога родителите се чувствуваат подобро, истакна таа, тоа генерално се прелева на нивните деца.
Бродерик ја истакна истата поента. „Благоста раѓа благосостојба“, рече таа.
За родителите кои сакаат да учат MBSR, постојат универзитети и други институции кои нудат курсеви, лично и онлајн. Бродерик рече дека таа и нејзините колеги создаваат прирачник што имаат намера да го направат бесплатно и широко достапен.
Повеќе информации:
Медицинскиот факултет Јеил има повеќе за MBSR.
© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview