Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Springer
Свирењето на приспивна песна од Моцарт може да помогне да се намали болката што ја доживуваат новородените бебиња кои се подложени на тест на крвта со боцкање на петицата, според рандомизирано, заслепено клиничко испитување кое вклучува 100 доенчиња објавено во Педијатриско истражување.
Саминатан Анбалаган и неговите колеги ги мереле нивоата на болка кај новороденчињата кои биле подложени на тест на крвта со боцкање на петицата како дел од рутинскиот скрининг за состојби како што се жолтица и фенилкетонурија (ПКУ) во Њујорк, Њујорк, САД помеѓу април 2019 и февруари 2020 година. , во просек, два дена и родени во 39 гестациска недела, додека 53% биле мажи и 61% биле Хиспано.
Како дел од стандардната нега, на сите доенчиња им биле дадени 0,5 милилитри шеќерен раствор две минути пред да се изврши боцкањето на петата. Истражувач кој носеше слушалки за поништување на бучавата ги процени нивоата на болка кај доенчињата пред, за време и по боцкањето на петата. Нивоата на болка беа одредени според изразот на лицето на доенчињата, степенот на плачење, шемите на дишење, движењата на екстремитетите и нивото на будност.
За време на тестирањето, 54 од 100 бебиња слушале инструментална приспивна песна на Моцарт 20 минути пред и за време на боцкањето на петицата и пет минути потоа, додека останатите бебиња не слушале музика. Авторите го земаа предвид потенцијалното влијание на другите сензорни влезови врз нивоата на болка со постојано изведување на процедурата во тивка, слабо осветлена просторија на амбиентална температура и со тоа што не им обезбедија на доенчињата цуцла или физичка удобност.
Авторите забележале слични нивоа на болка кај двете групи доенчиња пред боцкањето на петицата, при што двете групи имале просечни резултати на болка нула, од максималниот можен резултат од седум. Сепак, просечниот резултат на болка кај доенчињата кои слушале приспивна песна бил значително помал за време и веднаш по боцкањето на петицата, во споредба со оние кои не слушале музика.
Болките кај доенчињата кои слушале приспивна песна биле четири за време на боцкањето на петицата, нула на една минута по процедурата и нула на две минути по боцкањето на петицата, додека бодовите на болката на оние кои не ја слушале приспивната песна биле седум. , 5,5 и две во исто време поени. Авторите не забележале значајни разлики во просечните резултати на болка кај доенчињата во двете групи три минути по процедурата.
Наодите сугерираат дека снимената музика може да биде ефикасен метод за ублажување на болката кај новороденчињата кои се подложени на помали процедури. Авторите сугерираат дека идните истражувања би можеле да истражат дали снимките од родителските гласови можат да ја намалат болката кај новороденчињата за време на помали процедури, како и да го истражат влијанието на физичката удобност од старателите, покрај музиката, врз нивото на болка.
Повеќе информации:
Саминатан Анбалаган, Музика за ослободување од болка кај мали процедури кај доносени новороденчиња, Педијатриско истражување (2023). DOI: 10.1038/s41390-023-02746-4. www.nature.com/articles/s41390-023-02746-4
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview