Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти лекторирани
by Kessler Foundation
Една нова студија фрла светлина врз два фактори кои влијаат на исходот за доенчиња со неонатален синдром на повлекување од опиоиди (NOWS). Написот, „Таминот на трансферот и должината на одвикнувањето со лекови за неонатално повлекување на опиоиди“, беше објавен со отворен пристап од Hospital Pediatrics на 15 мај 2023 година. Авторите се мултидисциплинарен тим од истражувачи и лекари од Њу Џерси од фондацијата Кеслер и Детската специјализирана болница .
Злоупотребата на опиоиди останува главен јавно здравствен проблем, со зголемен број на новороденчиња погодени од NOWS, комплексен синдром поврзан со зголемени ризици за инфекција, нарушувања на спиењето и потешкотии со видот, моторните, когнитивните и однесувањето. Доенчињата со тешки симптоми кои се префрлени во НИКУ за клиничко управување со симптомите на NOWS, потоа може да бараат дополнителен третман за одвикнување со лекови.
Доказите покажуваат дека нефармаколошките интервенции спроведени во индивидуализиран амбиент безбедно го поддржуваат одвикнувањето со лекови и здравиот невроразвој. Сепак, постои недостиг на консензус за упатства за префрлање на овие млади пациенти во специјализирани установи за нега за NOWS.
Тимот спроведе ретроспективна кохортна студија на едно место на доенчиња со NOWS префрлени во Детската специјализирана болница за медикаментозен одвикнување од мај 2016 до јуни 2021 година. Вкупно 92 доенчиња беа префрлени од НИКУ во 14 болници; беа достапни целосни податоци за 87 доенчиња за анализа. Примарната мерка за исход беше должината на одвикнувањето, пресметана со бројот на денови од трансферот до последниот ден од третманот со лекови плус два дена за набљудување.
Поголемиот дел од доенчињата (62%) биле префрлени по нивниот 15-ти ден од животот; 38% биле префрлени порано, на или пред нивниот 14-ти ден од животот. Времетраењето на одвикнувањето беше 20,8 дена за подоцнежната трансфер група и 14,2 дена за претходната трансфер група. Одвикнувањето беше продолжено кај доенчињата со тешки симптоми на NOWS и пренатална изложеност на психотропни лекови.
Третманот во специјализираната педијатриска стационарна единица вклучува низа нефармаколошки интервенции кои се повеќе се препознаваат како критични за клиничките исходи, според Мелиса Г. Смит, MS, CCC-SLP, C/NDT, клинички раководител за болнички терапии во детска специјализирана болница.
„Одделот за болници обезбедува поставка за ниска стимулација каде што нефармаколошките интервенции – како што е степенуван допир, повивање, држење, нишање и употреба на цуцла – се користат врз основа на потребите и способностите на секое новороденче да јаде, спие и да се смирува“, објасни таа.
„Интервенциите кои поттикнуваат родителска врска, вклучително и доење/хранење, грижа и сместување во соба, исто така се поврзани со позитивни резултати. Со испитување на влијанието на времето на трансферот, оваа студија го унапредува нашето знаење за NOWS и обезбедува прелиминарни докази за информирање на упатствата за пракса кои го скратуваат престојот во болница и ја минимизираат употребата на лекови и одвојувањето од старателите“, заклучи Смит.
Оваа студија на едно место ги признала ограничувањата, имено во тоа што истражувачите не можеле да добијат податоци за факторите поврзани со започнувањето на фармаколошката терапија во болниците кои упатуваат, и како тие фактори влијаат на времето на трансфер во детска стационарна средина за управување со NOWS .
„Нашите наоди покажуваат дека претходното упатување до педијатриско болничко одделение кое може да обезбеди еколошка поддршка што им е потребна на овие бебиња може да биде корисно за бебињата со NOWS“, објасни Аманда Л. Ботичело, д-р, MPH, директор на Центарот за резултати. и Истражување за оценување во Фондацијата Кеслер и потпретседател за едукација за истражување на Медицинскиот факултет Рутгерс Њу Џерси.
„Претходниот трансфер беше поврзан со пократко времетраење на одвикнувањето, што значи пократок престој во болница и помала изложеност на лекови“, рече таа. „Откривме и поврзаност помеѓу пренаталната изложеност на опиоиди и психотропни лекови и тешките NOWS. Одвикнувањето беше продолжено за овие доенчиња“, додаде д-р Ботичело, „што укажува дека рани, интензивни интервенции може да бидат оправдани за оваа високоризична подгрупа“.
Повеќе информации:
Amanda L. Botticello et al, Време на трансфер и должина на одвикнување од лекови за неонатален синдром на повлекување од опиоиди, Болничка педијатрија (2023). DOI: 10.1542/hpeds.2022-006863
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview