Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Институтот за глобално здравје во Барселона
Една нова студија предводена од истражувачи од Институтот за глобално здравје во Барселона (ISGlobal) фрли светлина врз влијанието што хемикалиите што го нарушуваат ендокриниот систем (EDC) можат да го имаат врз растот на децата во текот на нивните рани години. Резултатите, објавени во Environmental Health Perspectives, покажуваат дека пренаталната изложеност на некои од овие еколошки хемикалии и нивните мешавини е поврзана со забрзано зголемување на индексот на телесна маса (БМИ) од раѓање до девет години.
Студијата, која вклучува 1.911 парови мајка-дете од групата за раѓање на проектот INMA во Шпанија, се фокусираше на проценка на изложеноста на широк спектар на хемикалии кои го нарушуваат ендокриниот систем. Овие хемикалии се наоѓаат во нашата исхрана и во секојдневните производи како пластика, предмети за лична нега и пестициди и вклучуваат постојани органски загадувачи (POPs), перфлуороалкилни супстанции (PFASs), полихлорирани бифенили (PCBs), фталати и феноли (вклучувајќи парабени и бисхен ).
Истражувачкиот тим ги мерел концентрациите на овие хемикалии во примероците од урина и крв собрани од бремени жени. Последователно, тие го мереле БМИ на децата со текот на времето. БМИ е мерка која ги комбинира висината и тежината на детето и вообичаено се користи за проценка на статусот на тежина и дебелината.
Статистичката анализа покажа дека пренаталната изложеност на специфични POPs, вклучувајќи Хексахлоробензен (HCB) и Дихлородифенилдихлороетилен (DDE), како и одредени PFAS, може значително да ја смени траекторијата на БМИ на детето. Овие промени се карактеризираат или со помала големина на раѓање проследено со забрзано зголемување на БМИ или со поголема големина на раѓање со забрзано зголемување на БМИ.
Една од главните новини на студијата е тоа што, покрај проучувањето на поединечни хемикалии, истражувачите спроведоа и анализа на смесата. Ова вклучуваше испитување како комбинација од различни EDC може да влијае на растот на децата, што нуди пореална претстава за тоа како луѓето се изложени на EDC. Овој пристап покажа дека мешавината на EDC е поврзана со зголемен ризик децата да припаѓаат на траекторија на забрзано зголемување на БМИ, при што HCB, DDE и PCB се главните придонесувачи за овој ефект на мешавина.
Париса Монтазери, истражувач на ISGlobal и прв автор на студијата, коментираше: „Нашите наоди го нагласуваат потенцијалното влијание на раните хемикалии врз моделите на раст во детството, што може да има долгорочни импликации за здравјето. Разбирањето на овие односи е од клучно значење за информирање на јавноста здравствени напори насочени кон спречување на дебелината кај децата и нејзините поврзани здравствени последици“.
„Овие откритија се од значаен интерес за јавното здравје, бидејќи забрзаниот раст во детството е поврзан со разни здравствени проблеми во детството и во подоцнежниот живот, вклучувајќи дебелина, кардиоваскуларни болести и дијабетес“, вели Мартин Врихеид, раководител на програмата на ISGlobal за животна средина и животна средина. Health over the Lifecourse и постар автор на студијата.
Авторите на студијата ја нагласуваат потребата од повеќе истражувања за да се проценат здравствените импликации од пренаталната еколошка изложеност на хемикалии во текот на животот на детето. Разбирањето на овие врски е од клучно значење за информирање на политиките и интервенциите насочени кон намалување на здравствените ризици поврзани со изложеноста на штетни хемикалии за време на бременоста.
Друга неодамнешна студија координирана од ISGlobal открила поврзаност помеѓу изложеноста на фталати во бременоста и помалите волуметриски мерки во одредени делови од мозокот и понискиот коефициент на интелигенција кај децата.
Истражувањето, објавено во Molecular Psychiatry, сугерира дека оние деца чии мајки имале поголема изложеност на одредени фталати за време на бременоста имаат тенденција да покажат помала вкупна сива материја во нивниот мозок кога ќе наполнат 10 години. Истражувачите исто така откриле дека изложеноста на мајката на пластификатори за време на бременоста е поврзана со помал коефициент на интелигенција на детето на 14-годишна возраст.
Фталатите се група на хемикалии кои го нарушуваат ендокриниот систем, кои сеприсутно се користат како пластификатори и растворувачи во широк спектар на комерцијални производи.
Повеќе информации:
Пренатална изложеност на повеќе хемикалии кои го нарушуваат ендокриниот систем и траектории на БМИ во детството во кохортната студија INMA, Перспективи за здравјето на животната средина (2023). DOI: 10.1289/EHP11103
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview