Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Corewell Health
Истражувањето на новиот државен универзитет во Мичиген и Corewell Health покажува дека засилените пренатални услуги во домот што ги обезбедуваат здравствените работници во заедницата, медицинските сестри и социјалните работници може драматично да го намалат ризикот од предвремено породување, главната причина за смртта на доенчињата кај црнците и шпанското население. Центрите за контрола и превенција на болести во 2020 година го рангираа Мичиген на седмото највисоко место во САД за смртност на доенчиња.
Резултатите, објавени во JAMA Pediatrics, открија дека бремените поединци кои добиваат домашна поддршка во програмата за силни почетоци во округот Кент, во партнерство со Corewell Health и Државната програма за здравје на доенчиња (MIHP), забележале 57% намален ризик од раѓање на нивните бебиња. пред 32 недели во споредба со лицата кои добиле стандардна пренатална нега без засилени пренатални услуги. Идните црни мајки доживеале уште поголем намален ризик за 67%.
Истражувачите ги анализираа податоците за исходот на раѓањето на Одделот за здравство и хуманитарни услуги во Мичиген во период од четири години, кои се состојат од повеќе од 125.000 мајки и доенчиња кои ги исполнуваат условите за Медикеид.
Дополнителни резултати од студијата вклучуваат:
„Иако имаше многу студии кои ја разгледаа ефективноста на добро воспоставените модели на домашна посета засновани на докази, повеќето покажаа мешани резултати за исходите при раѓање“, рече Кристијан Мегеа, д-р, главен автор и вонреден професор на акушерство, гинекологија и репродуктивна биологија во MSU Колеџот за хумана медицина. „Овие бројки силно сугерираат дека Силен почеток, со своите партнерства, е многу ефикасен“.
Силни почетоци, партнерство во заедницата посветено на подобрување на здравјето и намалување на разликите меѓу црните и шпанските семејства во Западен Мичиген, започна во 2004 година како федерална програма за здрав почеток. MIHP е најголемата програма за пренатална посета на домот во Мичиген, која вработува лиценцирани медицински сестри и социјални работници и опслужува околу 20% од сите бремености што ги исполнуваат условите за Medicaid.
„Здравствените работници во заедницата од расно и јазично потекло слично на нашите учесници обезбедуваат домашни посети за време на бременоста и 18 месеци по породувањето, служејќи како ментори од врсниците и нудејќи социјална поддршка, образование и упатувања за потребните услуги“, рече Пеги Вандер Меулен, М.С.Н., програма. директор на Strong Beginnings во Corewell Health и коавтор на студијата.
„Нашите здравствени ментори, исто така, се занимаваат со бариерите што би можеле да постојат во пристапот до нега, како што се наоѓање превоз до и од состаноци со лекар и обезбедување советување за здравјето во однесувањето за проблеми со менталното здравје и употребата на супстанции.
Таа додаде дека паралелната програма за татковство, Силни татковци/Падрес Фуертес, е достапна и за сопружниците или партнерите на учесниците на „Силни почетоци“.
„Критично е да продолжиме да тестираме иновативни пристапи во домот, информирани за заедницата, кои можат да ја унапредат еднаквоста при раѓање“, рече Мегеа.
„Поради нивните доживеани искуства и уникатни вештини, здравствените работници во заедницата во програми како што е оваа обезбедуваат правични и непроценливи услуги за подобрување на здравјето на нашите заедници и помагаат да се спасат животи“, рече Вандер Меулен.
Вандер Меулен и другите, исто така, се надеваат дека наодите ќе ги зајакнат и поддржат здравствените работници во заедницата и ќе помогнат да се прошири „Силен почеток“ во други окрузи, така што повеќе бремени поединци и нивните бебиња можат да имаат корист од неговите услуги.
Повеќе информации:
Кристијан И. Мегеа и сор., Посета на домашен здравствен работник во заедницата, резултати од раѓање, грижа за мајката и разлики меѓу поединците кои раѓаат со осигурување на Медикеид, ЈАМА педијатрија (2023). DOI: 10.1001/jamapediatrics.2023.2310
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview