Итни случаи:  

Повикај доктор

доверлив извор лекторирани
од Кристи Ауман-Гудинг, Државниот универзитет во Пенсилванија
Стапките на дебелина кај децата продолжуваат да растат во Соединетите Држави, ставајќи ги децата во ризик од астма, апнеја при спиење, дијабетес тип 2 и други здравствени состојби. Децата пренатално изложени и на тутун и на канабис имале 12 пати поголем ризик за дебелина до средното детство (9-12 години) во споредба со децата кои не биле изложени, според неодамнешното истражување, иако потребни се повеќе истражувања за да се утврди дали се земаат предвид други фактори за овие наоди.
Рина Дас Ајден, професорка по психологија и Институт за истражување на општествени науки (SSRI), кофинансиран член на факултетот во Стејт Пен, и Каи Линг Конг, вонреден професор по педијатрија во болницата Детска милост Канзас Сити и Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мисури-Канзас Сити, започнаа соработувале на проектот кога биле колеги на Универзитетот во Бафало, заедно со ко-водачот Пајанотис Танос, виш истражувачки научник и тим соработници.
Две од најчесто користените супстанци за време на бременоста се цигарите и канабисот и често се користат заедно“, вели Ејден. „Иако знаеме за ризиците од пренаталната изложеност на тутун и детската дебелина, помалку е познато за истовремената изложеност на тутун и канабис. Сакавме да ја испитаме потенцијалната врска помеѓу пренаталната ко-изложеност и ризикот од дебелина од раѓање до средно детство“.
Истражувачите го започнале проектот откако забележале дека децата кои учествувале во поголема, претходна проценка се со прекумерна тежина и сфатиле дека малку се знаело за ефектите на истовремена изложеност на употребата на тутун и канабис врз ризикот од дебелина кај децата.
Во поголемата студија, сите бремени жени кои примаат пренатална нега во урбана болница лоцирана во западниот дел на Њујорк направија здравствен преглед. Подобните жени кои користат канабис и/или тутун беа поканети да ги комплетираат деталните мерки за употреба на супстанции и да обезбедат биолошки примероци кои беа тестирани за употреба на супстанции.
Бремените учесници потоа беа оценувани на крајот од секој триместар, при што 259 жени ги завршија лабораториските посети со своето дете на приближно 2, 9, 16 и 24 месеци од детската возраст, и повторно откако детето влезе во градинка и во средината на детството.
Истражувачите ја испитувале разликата во развојот на дебелината од раѓање до средината на детството кај децата чии мајки користеле само тутун, и тутун и канабис додека биле бремени. Тие потоа ги споредиле децата во студијата со демографски слична група на неизложени деца.
„Откривме дека децата во двете групи на изложеност имале посилно зголемување на траекториите на БМИ од раѓање до средината на детството, но кај ко-изложените деца, девојчињата имале поголем пораст на БМИ во споредба со момчињата на иста возраст“, ​​рече Конг. „Генерално, откривме 12 пати поголеми шанси за дебелина кај оние кои биле ко-изложени отколку оние кои не биле изложени на тутун и канабис. Децата од групата исто така имале значително поголема масна маса и процент на маснотии во споредба со децата кои не биле изложени. .
Работата се појавува во списанието Pediatric Obesity.
Според истражувачите, споредувањето на групите учесници во студијата со контролната група со слична демографија е критична.
„Многу претходни студии не успеаја да користат соодветни споредбени групи, што го прави предизвик да се одреди влијанието на изложеноста на супстанции“, рече Ејден.
Истражувачите ќе продолжат да ги следат овие семејства и ќе планираат да ги испитуваат траекториите на тежината и статусот на тежината со текот на времето додека децата ќе преминат во доцна адолесценција. Тие, исто така, планираат да ги измерат меѓучовечките процеси и ризичните однесувања по здравјето во адолесценцијата во соработка со Памела Шуце, професорка по психологија на SUNY State Buffalo и Емили Ансел, вонреден професор по биобихејвиорално здравје и SSRI кофинансиран член на факултет во Пен Стејт.
Потребни се многу дополнителни студии за подобро да се разбере односот помеѓу изложеноста на пренатална супстанција и здравјето на децата, особено за да се разделат директните ефекти од изложеноста од други утврдени фактори на ризик. Тие вклучуваат студии со поголема големина на примерокот, забележуваат авторите, како и оние кои вклучуваат проценка на постнаталната средина – вклучувајќи го и стресот и менталното здравје на негувателите, изложеноста на пасивно пушење и исхраната, физичката активност и спиењето на детето. Исто така, суштински се студиите кои го истражуваат потенцијалното влијание на социјалните детерминанти на здравјето, како што е финансискиот притисок.
„Оваа студија ја нагласува важноста на испитувањето на пренаталната изложеност на супстанции и нивните ризици за дебелина, половите разлики во овие асоцијации и важноста на обезбедување грижа за бремените жени кои користат супстанции и имаат потреба од поддршка“, рече Конг. „Во иднина, исто така, треба да се направат повеќе истражувања за децата изложени на канабис само за да се разбере дали резултатите од истовремената изложеност се должат на канабис или комбинација од употреба на тутун и канабис.
Повеќе информации:
Каи Линг Конг и други, Пренатална ко-изложеност на тутун и канабис и развој на дебелина кај потомците од раѓање до средината на детството, Педијатриска дебелина (2023). DOI: 10.1111/ijpo.13010
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview