Итни случаи:  

Повикај доктор

Студијата објавена во JAMA Network Open покажа дека во САД помеѓу 1999 и 2020 година, црните доенчиња несразмерно умреле од некротизирачки ентероколитис во споредба со белите доенчиња, и покрај севкупните подобрувања во стапката на смртност од оваа болест. Некротизирачкиот ентероколитис (НЕЦ) е една од најчестите причини за смрт кај недоносените бебиња. Медицински кревките доенчиња, како што се новороденчињата родени со вродена срцева мана, исто така се изложени на зголемен ризик од НЕЦ. Две претходни студии објавија конфликтни трендови во стапките на NEC. Една студија од 2000-2011 година покажала зголемена стапка на смртност од оваа состојба со текот на времето. Друга студија објави опаѓачки стапки на NEC од 2006-2017 година.
Истражувачите во тековната студија сакаа да ги утврдат трендовите на смртните случаи поврзани со НЕЦ во САД кои ги опфаќаат двата од овие периоди. Тие, исто така, ги испитуваа расните разлики и географските разлики.
Студијата користеше податоци за смртните случаи на доенчиња во САД од 1999 до 2020 година од Центрите за контрола и превенција на болести и Националниот центар за здравствена статистика. Истражувачите ги анализирале сите смртни случаи на доенчиња до една година, при што основната причина е NEC.
Од 88.125.233 живородени, 8.951 новороденче починало од НЕЦ. Стапките на смртни случаи поврзани со НЕЦ на 100.000 живородени биле повисоки кај црните доенчиња (16,1) во споредба со белите доенчиња (6,4). Студијата покажа дека во 2007 година, имаше флексија со промена на трендовите во САД во смртните случаи поврзани со НЕК; Смртните случаи поврзани со НЕЦ се намалија за 7,7% годишно од 2007 до 2012 година. Сепак, немаше дополнителни опаѓања по 2012 година. Расните разлики во смртните случаи поврзани со НЕЦ се намалуваа со текот на времето, иако во 2020 година, црните доенчиња сè уште беа 2,5 пати поголеми шанси да умрат од НЕЦ отколку Белите доенчиња.
Д-р Мети Волф, прв автор на оваа студија и пост-докторски соработник на Универзитетот Емори и детската здравствена заштита на Атланта, забележува: „Овие податоци јасно покажуваат подобрувања во смртта поврзана со НЕЦ во САД, иако не знаеме точно што фактори ги поттикнуваат овие подобрувања“.
„Нашите резултати покажуваат дека постигнавме напредок во намалувањето на смртните случаи поврзани со НЕЦ, но со оглед на недостатокот на подобрувања од 2012 година, сè уште треба да продолжиме да работиме за да го намалиме товарот на оваа болест“, вели Рави Пател, д-р, м-р, вонреден професор. за педијатрија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Емори и детската здравствена заштита од Атланта и постар автор на овој напис.
Џенифер Канвасер, MSW, основач и извршен директор на здружението NEC и коавтор на студијата, споделува: „Овие податоци откриваат дека нечие дете умирало од NEC секој ден, во просек, во текот на овој период. Мојот син Мика е еден од 8.951 бебиња. Лекарите, научниците и семејствата на пациентите интимно го разбираат уништувањето на НЕК. на оваа болест“.
Повеќе информации:
Трендови и расни и географски разлики во смртноста на доенчињата во САД поради некротизирачки ентероколитис, 1999 до 2020 година, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.1511
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview