Итни случаи:  

Повикај доктор

Среде влошената криза на менталното здравје на тинејџерите и новото законодавство кое предлага да им се забрани на децата под 16 години да користат социјални медиуми, нова студија открива дека поголемото време на екранот кај децата 9-11 години е поврзано со поголем ризик од развој на самоубиствено однесување две години подоцна. Студијата, објавена во Preventive Medicine, открива дека секој дополнителен час на екранот е поврзан со 9% поголем ризик од пријавување самоубиствено однесување две години подоцна. Особено, секој дополнителен час поминат во гледање видеа, играње видео игри, пораки и видео разговори доведе до поголем ризик од самоубиствено однесување.
„Користењето на екранот може да доведе до социјална изолација, сајбер-малтретирање и нарушување на спиењето, што може да го влоши менталното здравје“, рече постар автор Џејсон Нагата, д-р, доцент по педијатрија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско. „Повеќето време на екраните често го менува времето за лично дружење, физичка активност и спиење.
Студијата се надоврзува на постојното знаење околу кризата со менталното здравје кај младите. Самоубиството е втора водечка причина за смрт кај адолесцентите. Студијата извлекува податоци од националната студија за когнитивен развој на адолесцентниот мозок (ABCD), најголемата долгорочна студија за развојот на мозокот во САД. Студијата собрала податоци за времето поминато на екранот за 11.633 деца на возраст од 9 до 11 години кои биле следени две години. Децата одговараа на прашања за нивното време поминато на шест различни модалитети на екранот, како и за самоубиствено однесување.
„Студијата беше спроведена главно пред пандемијата COVID-19, но нејзините наоди се особено релевантни сега бидејќи менталното здравје на младите се влоши за време на пандемијата“, истакна коавторот Кајл Т. Гансон, д-р, доцент на Универзитетот. на Фактор-Инвенташ Факултетот за социјална работа во Торонто. Истражувачите претходно открија дека времето на екранот на адолесцентите се удвоило на речиси осум часа дневно на почетокот на пандемијата во студија објавена во JAMA Pediatrics.
„Времето поминато на екранот може да има важни придобивки како што се образованието и социјализацијата, но родителите треба да се обидат да ги намалат негативните ризици по менталното здравје од прекумерното време на екранот. Родителите треба редовно да разговараат со своите деца за користењето на екранот и однесувањето на екранот како пример“, рече Нагата.
Повеќе информации:
Џонатан Чу и соработниците, Време на екранот и самоубиствени однесувања кај децата од САД 9-11 години: проспективна кохортна студија, Превентивна медицина (2023). DOI: 10.1016/j.ypmed.2023.107452
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview