Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
реномирана новинска агенција
лекторирани
од Елана Готкин
Преваленцата на артритис е 305 на 100.000 деца и адолесценти во Соединетите Американски Држави, со повисока преваленца кај нехиспано-црните или Афроамериканците наспроти нехиспанското бели деца и адолесценти, според истражувањето објавено во изданието на 21 јули на Американскиот центар за контрола на болести и смртност и превенција на болести.
Тајлер Д. Лајтс, М.П.Х., од ЦДЦ во Атланта и колегите ја процениле националната преваленца на артритис пријавен од родителите, дијагностициран кај деца и адолесценти помлади од 18 години, користејќи збирни податоци од Националното истражување за здравјето на децата од 2017 до 2021 година.
Истражувачите откриле дека околу 220.000 деца и адолесценти во САД имале дијагностициран артритис (305 на 100.000). Преваленцата на артритис беше двојно повисока кај децата и адолесцентите од нехиспанското црно или афроамериканско потекло отколку кај децата и адолесцентите од нехиспанското бело потекло. Поголема преваленца на артритис беше забележана поврзана со истовремени состојби, вклучувајќи депресија, анксиозност, прекумерна тежина, физичка неактивност и несигурност во храната.
„Наодите од овој извештај ги истакнуваат децата и адолесцентите да имаат приоритет за превенција и третман на артритис преку идентификување на факторите на ризик за артритис кај децата и адолесцентите, развивање интервенции за самоуправување за подобрување на детскиот артритис, физичката активност или контролата на тежината и скрининг и поврзување на децата и адолесцентите со потребните услуги за ментално здравје“, пишуваат авторите.
Повеќе информации:
Тајлер Д. Лајтс и сор., Артритис меѓу децата и адолесцентите на возраст од <18 години-САД, 2017-2021 година, MMWR. Неделен извештај за морбидитет и морталитет (2023). DOI: 10,15585/mmwr.mm7229a3

© 2023 HealthDay. .

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview