Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Петра Сандоу, Универзитетот во Бон
Тимот за неонатологија од Универзитетската болница во Бон (УКБ) ја спроведе првата студија во светот на деца кои примаат терапија ЕКМО со помош на мобилна магнетна резонанца (МРИ). Постапката, позната како екстракорпорална мембранска оксигенација (ECMO), вклучува оксигенирање на крвта надвор од телото. Наодите од успешната, иновативна студија на првите четворица педијатриски пациенти со ECMO кои користат мобилна магнетна резонанца сега се објавени во Critical Care.
Пациентите на кои им е потребна ECMO терапија надвор од конзервативен вентилатор се критично болни. Причините може да вклучуваат белодробна слабост, срцева слабост или инфекција. Децата на кои им е потребна оваа специјална процедура може да се лекуваат само во специјален центар за третман, како што е Детскиот ECMO центар на УКБ, каде што се внимателно следени. Овде, и новороденчињата и постарите деца се лекуваат со ECMO терапија.
„Често е неопходно кај оваа чувствителна група на пациенти, дури и за време на терапијата со ЕКМО, да се направи МРИ на мозокот за да се проверат соодветните структури во мозокот. Сепак, транспортот до фиксен уред за жал не е возможен“, вели проф. Сабир. . Минатиот август, грант од Фондацијата Бил Гејтс му овозможи да купи мобилна магнетна резонанца, која за прв пат се користи во УКБ во Германија за клинички тестирање дијагностика на недоносени и новороденчиња. Досега се користеше само за истражувачки цели во Лондон.
Мобилната магнетна резонанца веќе се користи во УКБ повеќе од половина година и претставува револуционерна понатамошна оптимизација на дијагностиката за неонатални пациенти.
Оттогаш, 25 деца биле скенирани со мобилна магнетна резонанца на УКБ – најмладото тежело само 450 грама, а најстарото веќе имало 10 години. Мобилната магнетна резонанца се користеше за рутински прегледи и за понатамошна дијагноза на абнормалности, на пр. по асфиксија (недостаток на кислород при раѓање). За да се оцени квалитетот на сликата на мобилната МНР со ниско поле, беше направена споредбена слика во трајно инсталираната магнетна резонанца со нормално поле во УКБ за секое од испитуваните деца.
„Бевме повеќе од задоволни од резултатите. Иако квалитетот на сликата на мобилната магнетна резолуција не е со висока резолуција како оној на фиксниот уред, податоците од сликата се идеални за итна дијагностика и, пред сè, можат веднаш да се вратат. Меѓу други работи, можевме да откриеме мозочни крварења, мозочни удари или акутни промени, како што е акумулација на цереброспинална течност, кај досега прегледаните деца и веднаш да иницираме соодветни терапии“, вели проф. Сабир.
Пациентите со ECMO, сепак, претставуваат посебен предизвик за тимот за третман во врска со дијагностиката со МРИ. „Додека возрасните имаат вметната цевка во препоните за транспорт на крв за време на терапијата со ЕКМО, децата често имаат пристап до вратот. Пациентите треба да се преместуваат многу внимателно, а цевката на вратот може да се помести само минимално“, објаснува проф. Сабир.
Сепак, сигурна дијагностика, на пример на мозочни хеморагии, е можна само со снимање на МРИ. Затоа, тимот на неонатологија и педијатриска интензивна нега можеше да демонстрира кај четворица педијатриски пациенти со ECMO дека снимањето со мобилна МРИ може да се изведе без никакви проблеми.
Испитаните пациенти биле новороденче, двегодишно, деветгодишно и десетгодишно дете. На едно од децата му беше дијагностицирано големо мозочно крварење со помош на мобилната магнетна резонанца и веднаш му беше укажана помош.
„Новите наоди докажуваат дека скенирањето може да се изврши безбедно. Добивме значајни снимки на мозокот со МРИ без промена на положбата на канилата на вратот и без да се загрози безбедносниот статус на децата. Ова претставува огромен успех за идните МРИ прегледи на новороденчиња и поголеми деца кои можат да преживеат само преку употреба на ECMO терапија“, рече проф. Андреас Милер, директор на Одделот за неонатологија во УКБ.
Повеќе информации:
Хемен Сабир и сор., Изводливост на пренослива МРИ покрај креветот кај новороденчиња и деца за време на ECLS, Критична нега (2023). DOI: 10.1186/s13054-023-04416-7
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview