Итни случаи:  

Повикај доктор

„Интервенирајте пред да ескалираат штетите“ е пораката од истражувачите од Универзитетот во Јужна Австралија, бидејќи новата студија открива дека трошоците на јавните болници во Јужна Австралија за жртвите на злоупотреба и запоставување на децата сега надминуваат 415 милиони долари годишно. Првото светско истражување ги спореди користењето и трошоците за јавните болнички услуги за луѓе со и без контакт со системот за заштита на децата, откривајќи дека злоупотребата и запоставувањето на децата се поврзани со вишокот трошоци за јавните болници и дека индивидуалните трошоци се зголемуваат со возраста и сериозноста на злоупотребата или занемарување:
Во текот на една година, овие трошоци надминуваат 124 милиони американски долари за луѓе од повој до 31 година (еднакво на 18% казна за трошоците) на системот на јавни болници во Јужна Австралија. Се проценува дека трошоците ширум Австралија надминуваат 3,8 милијарди долари.
Претседавачот за здравствена економија и социјална политика на UniSA, професор Леони Сегал, вели дека студијата ги нагласува неверојатните трошоци за казни за злоупотреба и занемарување на децата.
„Злоупотребата и запоставувањето на децата се сериозно јавно здравствено прашање кое влијае на секој аспект од човековото функционирање, особено на здравјето. Но, досега, влијанието врз болничките трошоци беше непознато“, вели проф. Сегал.
„Оваа студија не само што ги изложува вишокот трошоци во јавните болници за малтретирање деца, туку уште поважно, ги покажува заштедите на трошоците што би можеле да се направат доколку средствата се пренасочат за да се спречи злоупотребата и занемарувањето на децата и да се запре ескалацијата на штетите.
„Во Јужна Австралија, многу помалку од еден процент (<~0,2%, или околу 1 долар од 500 американски долари) од здравствениот буџет се распределува за менталната благосостојба на малите деца, но сепак овој неуспех поттикнува огромни трошоци низводно за нашите јавни болници, бидејќи како и широк спектар на социјални и економски зла“. Во Австралија, 293.585 деца биле предмет на известување за заштита на децата во 2020-2021 година, а 49.690 деца со потврден случај на злоупотреба или занемарување. Проф. Сегал вели дека добро опремениот и добро дизајниран пакет на услуги може да го наруши акумулацијата на неволји. „Наместо да чекаме злоупотреба и запоставување на децата и трошоците да ескалираат, ние треба да ги пренасочиме средствата кон интервенции во рана возраст - како што се програми за мајка/бебе и интензивно образование и нега во раните години - како и интензивни услуги за поддршка на семејството и семејство обединување за децата во средните години“, вели проф. Сегал. „Поважно, сите услуги кои работат со високо трауматизирани и ранливи семејства мора да бидат поткрепени со обука заснована на сочувство за траума, за да се осигура дека помалку деца ќе бидат изложени на злоупотреба или запоставување и дека може да им се понуди лекување на родителите и децата пред да ескалираат штетите низ целиот свет. животниот тек и низ генерациите. „Само со изборот да инвестираме во потресени деца и семејства, ќе ги ограничиме неволјите што ги доживуваат и ќе помогнеме да се запре ужасниот и меѓугенерациски циклус на злоупотреба“. Работата е објавена во списанието Preventive Medicine.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview