Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Daryl Lovell, Syracuse University
Една нова студија објавена во списанието JAMA Network Open ги проучува врските помеѓу изложеноста на арсен и процесите на кардиоваскуларни болести кај децата.
Водена од Брукс Б. Гамп, д-р, М.П.Х., професор по јавно здравје на Фалк семејството на Фалк колеџот, истражувачката група ги разгледа изложеноста на арсен и податоците за здравјето на 245 деца во Сиракуза, Њујорк, метрополитенска област. Тоа е прва студија која директно ја мери поврзаноста помеѓу изложеноста на арсен и прекурсорите на кардиоваскуларните болести кај децата.
Наодите од студијата се важни бидејќи ја нагласуваат потребата да се намали изложеноста на арсен кај децата. Арсенот е природен елемент кој може да се најде во почвата и водата. Може да се испушти во животната средина и од индустриски активности.
Во овие прашања и одговори од Сиракуза Вести, професорот Гамп споделува детали за тоа како ова истражување може да придонесе за побезбедни стандарди за јавно здравје и како изложеноста на арсен кај децата потенцијално го забрзува развојот на кардиоваскуларни болести кај возрасните.
О: Арсенот беше измерен во урината, како и неколку мерки за субклинички кардиоваскуларни болести. Оваа изложеност на арсен беше значително поврзана со некои здравствени резултати, вклучително и зголемување на васкуларната „дебелина“ и промени во срцето. Овие одредени кардиоваскуларни промени можат да предвидат подоцнежна болест. Со оглед на тоа што ова не беше клиничко испитување (би било неетички намерно да се изложуваат децата на арсен), решивме да контролираме многу други фактори, како што е сиромаштијата.
О: Изложеноста на арсен најдобро се проценува со помош на урина, како што направивме во оваа студија. Овие нивоа се сметаат за индикатор за кумулативна, но релативно неодамнешна изложеност на арсен.
О: Возрасните покажаа некои од истите асоцијации помеѓу арсен и кардиоваскуларни болести – ова е прва студија која ги документира овие асоцијации во група толку млада. Сепак, треба да биде јасно дека ова не е вистинска болест, туку фактор на ризик за идна болест (како покачен холестерол),
Кардиоваскуларните болести се развиваат многу бавно, почнувајќи од многу млада возраст и потенцијално развивајќи се во болест што може да се дијагностицира подоцна во животот.
О: Со оглед на тоа што арсенот сега толку често се наоѓа во нашата средина, една од најдобрите активности што можеме да ги преземеме е прво да го намалиме она што се смета за „нормално“ ниво (<50 mcg/L; иако CDC сега наведува дека секое ниво се смета исто така многу). Ова автоматски ќе премести многу деца на „покачени“ нивоа што треба да предизвика федерален одговор за решавање на ова „нов“ јавно здравствено прашање. Ние, исто така, планираме ново истражување за да разгледаме одредена храна што би можеле да ја јадеме за да го намалиме арсенот во телото. О: Бидејќи металите како арсенот се елементи (не хемиски соединенија), тие не можат да се разградуваат во околината. Како такви, тие можат да се движат наоколу или да се рекомбинираат во околината, но не исчезнуваат со текот на времето. Иако водата во некои географски области има штетен, но природен арсен, арсенот исто така се користи во индустријата и земјоделството и со тоа се проширил во заедницата. О: Иако нивоата на арсен во урината во нашата група беа малку покачени во однос на националните просеци - постојат бројни такви жаришта низ целата земја и затоа е многу веројатно дека другите заедници во САД исто така ќе покажат слични асоцијации помеѓу арсенот и болеста. О: Иако се претпоставуваше, сепак бевме изненадени од ефектот на арсен што се гледа на толку млада возраст (9-11 години). Постојат многу фактори на ризик за кардиоваскуларни болести, дури и кај децата - вклучувајќи стрес, исхрана, недостаток на вежбање и холестерол. Можеби арсенот треба да се додаде на оваа листа на фактори на ризик кои треба да се следат и да се решат. Повеќе информации:
Брукс Б. Гамп и сор., Изложеност на арсен и субклинички кардиоваскуларни болести кај деца од 9 до 11 години, Сиракуза, Њујорк, JAMA Network Open (2023). DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2023.21379
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview