Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти реномирана новинска агенција
лекторирани
од Самир Мардини
Мојот сопруг и јас неодамна забележавме дека нашата 5-годишна ќерка има потешкотии да трепка и јаде, а едната страна од лицето ѝ висеше. Педијатарот не упати кај пластичен хирург кој и дијагностицираше парализа на лицето. Што е парализа на лицето и кои се опциите за третман? Дали ова ќе бара операција?
ОДГОВОР: Парализата на лицето се јавува кога не можете да придвижите дел или сите мускули на лицето. Може да влијае на едната или двете страни на лицето. Парализата на лицето може да го наруши затворањето на очите, насмевката и движењето на долната усна. Тоа може да предизвика асиметричен тонус на мускулите на лицето што резултира со опуштено лице. Иако многу луѓе мислат на овенати на лицето како знак на мозочен удар, тоа може да биде меѓу првите знаци на парализа на лицето, што е ретко кај децата. Кога се јавува парализа на лицето кај децата, таа ја нарушува способноста на детето да ги движи мускулите на лицето и да покаже израз на лицето.
Неопходно е навремено да се процени парализата на лицето бидејќи причината за парализата го информира пристапот на третман. Додека некои деца се раѓаат со парализа на лицето поради развојен или вроден проблем, тоа може да резултира и од траума, тумор или друго прашање.
За да се дијагностицира основната причина за парализата, пациентите се подложуваат на сеопфатна работа, вклучувајќи клинички прегледи и слики. Електромиографија (ЕМГ) е вид на слика што се користи за да се потврди присуството на оштетување на нервите и да се одреди неговата сериозност. Може да се изведе МРИ или КТ скен за да се исклучи дали има извори на притисок на фацијалниот нерв, како што е тумор или фрактура на черепот, кои би можеле да ја предизвикаат парализата.
План за третман се развива врз основа на дијагнозата и возраста на детето. Лекувањето на парализата на лицето не секогаш вклучува хируршка интервенција и може да варира од нудење физикална терапија до инјектирање ботокс за ослабување на другите делови од лицето за да се постигне симетрија. Ако хируршката интервенција е најдобрата опција за третман за пациентот, постојат неколку иновативни пристапи што може да ги разгледа вашиот пластичен хирург.
Операцијата за парализа на лицето, исто така, се нарекува операција за реанимација на лицето и вклучува користење на мускули или нерви од други делови на телото за да се врати движењето на лицето.
Две стандардни процедури со користење на мускули се нарекуваат трансфер на грацилис мускул и трансфер на темпоралис мускул. Користејќи техники на реконструктивна микрохирургија, хирургот трансплантира мускул или од внатрешниот дел на бутот (грацилисниот мускул) или од слепоочницата (темпоралисот) под кожата на лицето и го поврзува со нервите на лицето за да создаде насмевка.
Трансферот на мускулите на грацилисот е омилен пристап за враќање на симетричната, спонтана насмевка и обично се изведува во две фази. Првата фаза вклучува користење на некои од нервите од другата страна на лицето, наречено калемење на нервни вкрстени лица, а втората фаза вклучува трансфер на грцилисни мускули. Оваа операција има за цел да и овозможи на работната страна на лицето да ја контролира парализираната страна, што е од суштинско значење за хармонијата или спонтаноста на лицето.
Друга форма на асиметрија на лицето може да се појави поради неправилно повторно растење на нервните влакна по траума или Белова парализа. Ова може да резултира со неволни контракции на одредени мускули кога се обидувате да придвижите други мускули, наречени синкинеза. На пример, кога се насмевнувате, окото на засегнатата страна може да се затвори. Третманот на оваа асиметрија на лицето вклучува физикална терапија, инјекции на ботокс и повремено селективна невректомија, операција која помага да се постигне побалансирано и посиметрично движење на лицето.
Доколку е потребна операција, пациентите може да очекуваат да останат во болница од еден до пет дена, во зависност од извршената процедура.
Кога се соочувате со парализа на лицето, од суштинско значење е да побарате третман од тим за пластична хирургија фокусиран на парализа на лицето и реанимација. Во клиниката Мајо имаме искуство во детска хирургија за реанимација на лице и микрохирургија. Овие деликатни операции бараат специјализирана експертиза и знаење, особено кога се третираат најмалите пациенти.
Мултидисциплинарниот тим на клиниката Мајо, кој вклучува детски пластични и окулопластични хирурзи, невролози, оптометристи и физиотерапевти, користи децениско знаење за да создаде индивидуални планови за третман за да му помогне на вашето дете да ја врати функцијата на лицето и квалитетот на животот.
©2023 News Network на клиниката Мајо. Дистрибуирано од Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview