Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Massachusetts General Hospital
Алтаф Саади, д-р, м-р, главен истражувач на лабораторијата за невродиспаритети и здравствена правда во Одделот за неврологија на Маса Општа и доцент по неврологија на Медицинскиот факултет Харвард, е главен автор на новата студија во списанието за траума и рехабилитација на главата. , со наслов „Испитување на поврзаноста помеѓу негативните детски искуства и животната историја на повреда или потрес на главата или вратот кај деца од Соединетите Американски Држави“. Во овој Q&A, тој ги дискутира наодите.
Дали постои поврзаност помеѓу негативните искуства во детството (АКЕ) и историјата на лесни повреди на главата или вратот и потрес на мозокот во раното детство?
Разгледавме национална репрезентативна група на податоци од 11.230 деца (на возраст од 9 и 10 години) кои се запишани во Студијата за когнитивен развој на мозокот кај адолесцентите (ABCD).
АКЕ се трауматски или стресни настани кои се доживуваат во текот на првите 18 години од животот кои можат да имаат негативни последици по физичкото и менталното здравје подоцна во животот.
За оваа студија, измеривме осум АКЕ:
Примарните резултати беа:
Имањето повисок вкупен број на АКЕ беше поврзано со поголеми шанси да се доживее повреда на главата или вратот и потрес на мозокот, а таа веројатност се зголеми кога беа пријавени повеќе АКЕ.
Индивидуалните ACE категории на сексуална злоупотреба, родителско семејно насилство, ментална болест на родителите и криминална инволвираност на родителите беа значително поврзани со зголемен ризик од повреда на главата или вратот, а менталната болест на родителите со зголемен ризик од потрес на мозокот.
АКЕ се поврзани со повреда на главата и вратот во раното детство или благ потрес на мозокот и треба да се интегрираат во напорите за превенција и интервенција од повреди на главата.
АКЕ се поврзани со многу негативни здравствени и психосоцијални исходи за време на детството, адолесценцијата и зрелоста. Оваа студија додава уште еден негативен исход на листата (зголемен ризик од повреда на главата и вратот или потрес на мозокот) и дополнително ја нагласува потребата од повеќе напори за намалување на преваленцата на АКЕ.
Повеќе информации:
Алтаф Саади и сор., Испитување на поврзаноста помеѓу неповолните искуства од детството и животната историја на повреда на главата или вратот и потрес на мозокот кај деца од Соединетите Американски Држави, Журнал за рехабилитација на траума на главата (2023). DOI: 10.1097/HTR.00000000000000883
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview