Итни случаи:  

Повикај доктор

Во САД, повеќе од 23 милиони домаќинства ја добиваат водата за пиење од приватни бунари. За разлика од јавните системи за вода за пиење, овие бунари не се регулирани за безбедност од страна на федералните или државните влади. Тие можат да се загадат со многу супстанции и да предизвикаат разболување на децата. Ако вашето семејство пие вода од приватен бунар, важно е редовно да ја тестирате водата за да бидете сигурни дека е безбедна. Дополнително, не заборавајте да прашате за тестирање дали вашите деца пијат вода од бунар во грижа за деца, училиште, кампови или кога вашето семејство патува.
Американската академија за педијатрија препорачува бунарот да се тестира еднаш годишно за колиформни бактерии и нитрати за семејствата кои го користат како извор на вода.
Можеби ќе треба почесто да ја тестирате водата ако:
Само затоа што возрасните можат да ја пијат водата без никакви проблеми, тоа не значи дека децата можат. Децата имаат поголема веројатност да заболат од загадена вода отколку возрасните.
Главните видови на загадувачи кои можат да ги загадат бунарите доаѓаат од хемикалии и микроорганизми (бактерии, вируси, габи и паразити).
Целата вода природно содржи хемиски елементи. Проблемот е кога водата ќе се загади со потенцијално токсични хемикалии. Ова може да се случи од природни хемикалии во бунарот, како што се арсен, манган и радиум. Тоа може да биде предизвикано и од истекување од блиската индустрија, фарми или бизниси.
Можните несакани ефекти од премногу некои токсични хемикалии во водата за пиење вклучуваат:
Студиите покажуваат дека значителен број приватни бунари содржат превисоки нивоа на нитрати. Нитратите се природен дел од растенијата и одредени ѓубрива. Тие можат да навлезат во водата од бунарот и да претставуваат токсичен ризик за луѓето. Врие не ги отстранува.
Кај доенчињата, нитратите може да доведат до опасна состојба наречена метхемоглобинемија. Ова е нарушување на крвта што ја попречува циркулацијата на кислород во крвта. Формулата подготвена со бунарска вода може да ги стави бебињата во ризик од труење со нитрати.
Ако водата во вашиот бунар содржи ниво на нитрати над 10 mg/L, не треба да се користи во формула за доенчиња или храна. Наместо тоа, користете купена вода, јавни доводи на вода или вода од подлабоки бунари со минимални нивоа на нитрати.
Бактериите, вирусите, габите и паразитите се сите микроорганизми. Некои видови може да предизвикаат болест и може да ги загадат подземните води што ги снабдуваат бунарите. Најголем извор на овие микроорганизми е цврстиот отпад од животните и луѓето.
За да проверите дали има микроорганизми, тестирајте ја вашата вода за „вкупни колиформни бактерии“. Повеќето колиформни бактерии не предизвикуваат болест. Но, ако тие се во водата од вашиот бунар, тоа значи дека вашата вода може да биде загадена со опасни микроорганизми, како што е E. coli.
Климатските промени и природните катастрофи можат да влијаат и на водата за пиење, вклучувајќи ги и приватните бунари. Екстремните временски настани како урагани, суши и поплави можат да ги загадат подземните води со хемикалии или микроорганизми. Катастрофите како што се шумски пожари, војна и терористички напади, исто така, може да резултираат со контаминирање на бунарите. На пример, радиоактивни материи може да се ослободат поради земјотрес или цунами што го нарушува безбедното работење на нуклеарната централа.
Хидрауличната фрактура, позната и како фрактура, е уште една потенцијална закана за водата за пиење. Фракинг е процес на извлекување нафта или гас од подземни карпи. Течностите што се користат при фракинг може да ги контаминираат подземните води.
Ако имате прашања во врска со водата од бунарот, прашајте го вашиот педијатар. Вашата регионална Специјалистичка единица за педијатриско здравје на животната средина има персонал кој исто така може да одговори на вашите грижи. Можете да најдете информации за приватни програми за бунари за вода за пиење на веб-страницата на Агенцијата за заштита на животната средина на САД.
©2023 Tribune Content Agency, LLC.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview