Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
од Карен Никос-Роуз, УК Дејвис
Поттикнувањето на адолесцентите од Латинкс со мексиканско потекло да ја прифатат својата етничка гордост, културните вредности и врските со нивната културна заедница придонесува за позитивен развој и подобро приспособување за време на адолесценцијата, сугерира новата психолошка студија на Универзитетот во Калифорнија, Дејвис.
Освен тоа, велат истражувачите, зачувувањето на културата може да им помогне на младите од Латинокс да се справат со негативните животни искуства и социјалните закани како што се расизмот и дискриминацијата.
Резултатите од студијата беа објавени во Developmental Psychology, списание на Американската психолошка асоцијација.
„Најдовме докази кои сугерираат дека зголемувањето на етничката гордост и поврзаноста со културните вредности може значително да ја подобри психолошката благосостојба на адолесцентите со мексиканско потекло“, рече Лиза Џонсон, главен автор и докторант на Одделот за психологија на УК Дејвис и Центарот за ум и мозок.
Во оваа студија, истражувачите собраа прашалници од речиси 700 адолесценти од Латинкс кога тие имаа 14 и 16 години и беа во деветто и 11 одделение помеѓу 2011 и 2014 година.
Студијата на УЦ Дејвис е дел од континуираната проценка на повеќе генерации на семејства со мексиканско потекло кои живеат во Соединетите Држави наречени Проект за семејства во Калифорнија. Во оваа група на адолесценти, 29% се родени во Мексико и се преселиле во САД како жители на првата генерација, 62% имале еден родител роден во САД и 9% имале двајцата родители родени во САД. Повеќето од семејствата биле домаќинства со два родители.
Студијата беше дизајнирана како концептуална репликација на моделот пет C за позитивен развој на младите во психологијата, кој предлага дека адолесцентот напредува се рефлектира со грижа, карактер, компетентност, доверба и поврзаност. Тие ги одразуваат просоцијалните тенденции, социо-емоционалните вештини, самодовербата и социјалната поврзаност.
Една од целите на ова истражување беше да се тестира дали етничката гордост и поврзаноста на адолесцентите со културните вредности го промовираат адолесцентот да напредува низ петте C. Навистина, наодите открија дека тинејџерите кои пријавиле силни, позитивни врски со нивното етничко/расно потекло на 14-годишна возраст покажале повеќе докази за психолошка благосостојба на 16-годишна возраст. Наодите биле конзистентни за девојчињата и момчињата и останале исти без оглед на генерацискиот статус на адолесцентите.
Наодите имаат значителни практични импликации, рече Џонсон.
„Семејствата, наставниците и водачите на заедницата имаат клучна улога во поддршката на младите со мексиканско потекло и другите млади од Латинокс преку моделирање и поттикнување здрава, позитивна и силна врска со нивната етничка/расна заедница“, рече Џонсон. „Зајакнувањето на младите да го препознаат и да црпат сила од културното богатство на нивното етничко/расно потекло е од клучно значење за нивната благосостојба, особено за време на средината на адолесценцијата кога тие го формираат своето чувство за себе истражувајќи кои сакаат да бидат, што ценат и кои се нивните цели.
Таа рече дека програмите што ги ангажираат младите и нивната културна заедница во средината на адолесценцијата може да имаат значително влијание врз психолошкото здравје и благосостојбата на адолесцентите. „Овие придобивки може да траат во текот на нивниот живот.
Коавтори на студијата се Ричард В. Робинс, професор на Катедрата за психологија; Аманда Е. Гајер, професор на Катедрата за човечка екологија и Центар за ум и мозок; и Пол Д. Хестингс, професор на Катедрата за психологија и Центар за ум и мозок, сите од УК Дејвис.
Повеќе информации:
Лиза Е. Џонсон и сор, Етничката гордост и културните вредности промовираат позитивен развој на младите во концептуална репликација на моделот Five Cs., Развојна психологија (2023). DOI: 10.1037/dev0001570
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview