Итни случаи:  

Повикај доктор

Пациентите со вродени срцеви заболувања често страдаат од опструкции во десниот вентрикуларен одлив тракт (RVOT), кој носи крв од срцето до белите дробови. Овие опструкции може да се санираат со хируршки процедури. Сепак, ова се привремени поправки кои сè уште може да резултираат со пулмонална стеноза и/или регургитација, што на крајот ќе доведе до дисфункција на RVOT, па дури и до фатални аритмии. Често, срцевите пациенти бараат операција за замена на пулмонална валвула (PVR); користење биопротетски вентили направени од материјали добиени од крави или свињи, кои се влошуваат со текот на времето. Ова резултира со тоа што пациентите имаат потреба од операции за замена на вентилот во текот на нивниот живот, што го зголемува ризикот од хируршки компликации.
За да се минимизира потребата од повеќе операции и нивните ризици кои произлегуваат од нив, медицинските истражувачи се обидуваат да најдат силни алтернативи за хируршката PVR. За таа цел, транскатетерскиот PVR (TPVR) се појави како потенцијална нехируршка опција за обновување на функциите на RVOT и пулмоналната валвула без истовремени хируршки ризици.
Во една статија за преглед, професорот Адолфус Каи-Тунг Чау од Медицинскиот центар на кинескиот универзитет во Хонг Конг дискутира за придобивките, предизвиците, клиничките размислувања, исходите и развојот на примената на TPVR. Статијата беше достапна на интернет на 5 декември 2022 година, во Педијатриска истрага.
„Различни кардиолошки друштва може да усвојат малку поинакви критериуми за TPVR и за симптоматските и за асимптоматските пациенти. Но, имајќи предвид дека оваа процедура е минимално инвазивна во споредба со хируршката PVR, веројатно е дека повеќе асимптоматски пациенти можат да имаат корист од тоа“, вели проф. Чау.
Процедурата TPVR бара темелна предпроцедурална евалуација, вклучувајќи историја на пациентот, физички преглед, радиографија на граден кош, електро- и ехо-кардиограми и тестови за снимање за да се утврди морфологијата на RVOT и присуството на постоечки белодробни компликации. Хируршкиот план за индивидуални пациенти е идеално одреден од мултидисциплинарен тим од специјалисти.
Пред процедурата се проценуваат анатомските и хемодинамските податоци заедно со проценката на коронарната артерија и аортата. Следно, каналот RVOT се подготвува за имплантација со претходно стентирање и сериско проширување на балон за да се обезбеди соодветен притисок во десната комора и да се избегне дефект на вентилот.
Што ја прави процедурата TPVR минимално инвазивна? За разлика од конвенционалната операција на отворено срце, TPVR се спроведува со водење на шуплива транскатетерна цевка низ феморалната или југуларната вена во срцето. Вентилот се вградува и се поставува во положба преку дилатација на балон. По имплантот, се добиваат хемодинамички податоци по процедурата и ангиограми за да се процени способноста на вентилот и да се провери дали има перивалвуларно истекување.
Предноста на TPVR е тоа што може безбедно да се користи и за услови на вентил во вентил, каде што се поставува нов транскатетерски вентил во внатрешноста на дупката на дефектниот вентил по мали измени.
Во последно време, се спроведуваат испитувања за прилагодување на примената на TPVR за имплантација на вентил кај природни, големи или променливи RVOT-ови во форма, преку самопроширувачки, делумно покриени стентови кои можат да се вклопат во широк опсег на облици и големини на RVOT.
Од сега, вентилите Harmony и Edward Sapien се единствените вентили компатибилни со TPVR одобрени од Управата за храна и лекови на Соединетите држави (FDA). Сепак, понови вентили постојано се развиваат и тестираат со ветувачки резултати.
Долгорочните резултати покажуваат дека TPVR може ефективно да ја врати функцијата на RVOT, истовремено подобрувајќи ги стапките на преживување и намалувајќи ја потребата за повторна интервенција меѓу возрасните групи. Сепак, се препорачува внимателно тестирање за да се избегне ендокардитис и компресија на коронарната артерија, кои се ретки, но сериозни компликации на TPVR. Иако TPVR и хируршкиот PVR имаат слични исходи во однос на стапката на смртност и кардиоваскуларни реадмисија, TPVR води до пократки болнички престои што им користи и на пациентите и на нивните старатели.
Оваа помалку инвазивна процедура е способна да обезбеди безбедни и издржливи долгорочни резултати, што ја прави важна и претпочитана опција за пациенти со вродени срцеви заболувања. „TPVR постојано се развива и се подобрува во ефикасноста и безбедноста. Со повеќе долгорочни резултати од испитувања и подобри системи за испорака, TPVR може да биде корисен и како почетна опција за поправка за помладите и растечките деца“, предвидува проф. Чау.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview