Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти доверлив извор
лекторирани
од Британскиот медицински журнал
Стапката на повреди на децата од огнено оружје постојано се зголемува во последните пет години, а особено откако наредбата за престој дома стапи на сила за време на пандемијата, открива ревизијата на овие повреди во метрополитенската област Чикаго, објавена во списанието за отворен пристап Trauma Surgery & Отворена акутна нега.
Повеќе од една петтина од сите овие повреди беа фатални, што ги натера истражувачите да повикаат на акција поради неуспехот на тековните превентивни стратегии за да се запре бранот на непотребно насилство.
Тие ги засноваат своите наоди на преглед на 548 повреди од огнено оружје кај деца на возраст до 15 години во пет центри за траума на урбано ниво 1 помеѓу јануари 2016 и декември 2020 година, плус 67 смртни случаи од огнено оружје од податоците од медицинските испитувачи – вкупно 615 инциденти.
Пријавените околности околу повредата беа категоризирани како: намерни меѓучовечки (намерно насочени од друго лице); намерно самонанесен (самоубиствена намера); несовесно испуштање, самонанесено (ненамерно пукање преку небезбедно ракување/складирање); несовесно празнење меѓучовечки (ненамерно пукање од друго дете или возрасен); случаен минувач (фатен во вкрстен оган); и непознати.
Полициските часови низ градот беа наложени за да се обидат да го спречат ширењето на COVID-19. И времето на повреда беше категоризирано како што се случува во училишен или неучилишен ден и дополнително поделено на училишни часови (08:00-15:00 часот), по наставни часови (15:00 до полициски час) и во денови кои не се на училиште , 06:00 часот до полициски час и по полициски час.
Наредбата за престој дома низ државата Илиноис стапи на сила на 21 март 2020 година – датумот што се користи за споредба на стапките на повреди пред и потоа.
Севкупно, 64 деца починале од повредите во петте центри за траума помеѓу 2016 и 2020 година – стапка на смртност од скоро 12%. Но, додавањето на смртните случаи на лекарски преглед го донесе вкупниот број на 131 од 615 средби, зголемувајќи ја стапката на смртност на нешто повеќе од 21% или околу еден од пет.
Анализата на податоците покажа дека просечната возраст на повреди од огнено оружје е 14 години, со нагло годишен пораст на бројот на повредени или убиени на возраст над 12 години. Повеќето од повредените се мажи (80%) и повеќе од три четвртини ( 77%) биле црнци.
Беше невозможно да се класифицираат околностите на повредата од огнено оружје во 22% од случаите. Но, од оние што може да се идентификуваат, намерните меѓучовечки повреди сочинуваат 41% од сите повреди; повредите на случаен минувач претставувале 26,5%.
Небрежните празнења сочинуваат нешто помалку од 8% од повредите: 4% од нив биле предизвикани од друго дете, нешто повеќе од 2% самонанесени и помалку од 1% предизвикани од возрасен, со 0,5% од непознат стрелец.
Помалку од 3% од повредите биле намерно самонанесени, при што 13 од 16-те случаи биле пронајдени само во податоците на лекарот, од кои сите освен една биле фатални. Едно дете загина по пукање во кое учествувала полицијата.
Просечната возраст за намерни меѓучовечки повреди беше 14 години во споредба со 12 години за невнимателно испуштање.
Повеќе од една третина (37%; 228) од повредите се случиле во училишните денови – 5,5% за време на училишните часови и 20% после училиште. Сличен процент имало и во деновите што не биле на училиште пред полицискиот час, а 34% се случиле по законскиот полициски час. Од пукотниците по полицискиот час, 67% (145) се случиле во неучилишни денови.
Просечната возраст на смртта била 15 години, но најмладата пријавена за самоубиство била 11 години. Стапката на смртност значително се менуваше во зависност од околностите.
Бројот на повредени од огнено оружје се зголеми во летото по спроведувањето на наредбата „Остани дома“, а линеарно зголемување беше забележано во обидите за самоубиство. Намерното меѓучовечко/случајно насилство и небрежното испуштање, исто така, нагло се зголемија во 2020 година.
Сезонски пораст е забележан во јуни, јули и август за време на училишниот распуст, а исто така и по полицискиот час во текот на летните месеци.
Истражувачите признаваат различни ограничувања на нивните наоди, вклучително и потпирање на самопријавени ситуации околу повредата од огнено оружје и неконзистентно снимени информации од центрите за траума. Ниту, пак, можеа да одговорат за повторените престрелки: податоците од локалната болница сугерираат дека 45% од застреланите ќе бидат застрелани повторно во рок од пет години.
Но, тие сугерираат дека „прикажаните податоци даваат епидемиолошка слика дека претходните превентивни напори не биле во можност да го задржат зголемениот товар со повреди со кој се соочуваат младите во нашата заедница за време на пандемијата.
„[Тие] покажуваат дека мора да се преземат нови превентивни стратегии за борба против повисоките стапки на меѓучовечко насилство“.
Тие поставија акционен план од 4 точки кој вклучува проширување на услугите за ментално здравје, справување со структурниот расизам во здравството, законски промени и финансирање за зајакнување на собирањето податоци за повредите од огнено оружје.
„Децата страдаат од повреди поврзани со огнено оружје со зголемена стапка. Загубивме земја за време на пандемијата. Насилството во заедницата и небрежните испуштања се зголемија во 2020 година“, заклучуваат тие.
„Треба двојно да ги намалиме повеќеслојните превентивни иницијативи кои започнуваат во пред-тинејџерските години и да вклучиме безбедно ракување/складирање, ублажување на самоубиства и обука за интерперсонална деескалација“.
Повеќе информации:
Леа Ц Татебе и други, Кога ќе се судрат кризите во јавното здравје: 5 години можности за превенција од повреди од огнено оружје кај децата, хирургија на траума и отворена акутна нега (2023). DOI: 10.1136/tsaco-2022-001026
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview