Итни случаи:  

Повикај доктор

проверени факти рецензирана публикација
доверлив извор
лекторирани
by Leigh MacMillan, Vanderbilt University
Околу половина од педијатриските пациенти кои починале од сепса во текот на изминатите 20 години во Медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт имале докази за воспалителна состојба наречена PICS (постојано воспаление, имуносупресија и синдром на катаболизам), според студијата објавена во списанието Chest. Децата со PICS имале поголема веројатност да биле подложени на операција на срцето и имале поголема инциденца на габични инфекции.
„Овие здруженија никогаш претходно не биле експлицитно поврзани, особено во контекст на децата, и можат да информираат за понатамошни истражувања за овие уникатно ранливи популации“, рече д-р Рајан Старк, асистент професор по педијатрија во детската болница Монро Карел Џуниор во Вандербилт и сениор. автор на студијата.
Сепсата е претерана реакција на инфекција со стапка на смртност до 25%. Иако раното препознавање и подобрувањата во медицината за критична нега ја намалија вкупната стапка на смртност од сепса, некои пациенти кои го преживуваат првичното навредување развиваат PICS и остануваат ранливи на болести и смрт поврзани со сепса.
„PICS е поврзан со зголемена доцна смртност, но поголемиот дел од литературата е од возрасна популација“, рече Стефани Патерсон, доктор на науки, MS, доцент по педијатрија и прв автор на студијата. „Влијанието на PICS кај критично болните деца, особено оние со сепса, останува главно неопишано.
За студијата, истражувачите ја користеа деидентификуваната база на податоци на VUMC за електронски здравствени досиеја за да ги испитаат сите педијатриски пациенти (на возраст од 21 година или помлади) кои починале од сепса од познат извор од 1997 до 2020 година. Тие ги проценуваа лабораториските податоци за да утврдат присуство на педијатриски PICS (pPICS) и ги проучувале поврзаните патогени и коморбидитети.
Истражувачите откриле дека од 557 пациенти кои починале од сепса, 262 (47%) имале докази за pPICS. Пациентите со pPICS имале поголема веројатност да имаат основна хематолошка, онколошка или срцева болест и да имаат поврзана габична инфекција во споредба со оние кои немале pPICS. Пациентите со pPICS, исто така, беа почести во единицата за срцева интензивна нега во споредба со педијатриската ICU.
Поврзаноста на габичната инфекција со pPICS сугерира дека пациентите со овој синдром може да имаат корист од профилактичките антифунгални лекови, велат истражувачите.
Бидејќи студијата испитувала само пациенти кои починале, таа не нуди заклучоци за распространетоста на pPICS кај пациенти кои преживеале сепса или кај пациенти кои немале сепса.
„Потребни се дополнителни студии за да се процени севкупната преваленца и ризиците за pPICS, како и потенцијално модифицираните фактори кои би можеле да ги подобрат резултатите за оваа група пациенти“, рече Старк. „Клиничарите треба да бидат свесни за потенцијалот за pPICS кај деца кои имале операција за вродени срцеви заболувања или други состојби поврзани со срцето, или кои имаат основна хематолошка или онколошка болест.
Повеќе информации:
Стефани Г. DOI: 10.1016/j.гради.2023.05.002
.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview