Итни случаи:  

Повикај доктор

Траумата од детството може да игра клучна улога во многу подоцнежни психијатриски нарушувања. Сепак, повеќето од она што го знаеме за влијанието на изложеноста на траума доаѓа од истражување со возрасни. Помалку се знае за влијанието на детската траума врз тинејџерите. Сè уште не е јасно дали тие го покажуваат истиот опсег на проблеми со менталното здравје како возрасните или имаат тешкотии главно во некои специфични области – како што се проблеми со расположението како депресија. Помалите деца се уште помалку испитувани.
Спроведовме истражување со поглед на податоци од 4.231 дете родени во 2004 година во градот Пелотас, Јужен Бразил. Овие деца биле следени од раѓање до возраст од 11 години за да се соберат податоци за нивната изложеност на трауматски настани и стапката на вообичаени нарушувања на менталното здравје.
Откривме дека повеќе од една третина од децата биле изложени на траума додека наполниле 11 години. Ова е повеќе од двојно од она што било забележано кај слична група деца на возраст од 10-11 години од ОК.
Повеќето студии за детска траума се спроведени во богати земји како што се САД или Велика Британија. Сепак, речиси 90% од децата во светот живеат во посиромашни земји, понекогаш наречени земји со низок и среден приход.
Во овие делови на светот, насилните настани како што се убиствата на младите се почести. Знаеме малку за количината и видовите на трауми доживеани во овие социјални и културни контексти и нивното влијание врз менталното здравје врз децата.
Децата изложени на траума во нашата студија покажаа повисоки стапки на широк спектар на проблеми со менталното здравје, вклучително и анксиозност, нарушувања на расположението, АДХД или хиперактивност и нарушувања на растројството – исто така познати како „проблеми во однесувањето“. На пример, 6% од 11-годишните деца кои доживеале траума имале анксиозно растројство, во споредба со 3,3% од децата кои не доживеале траума.
Овие асоцијации помеѓу траума и ментално растројство не беа објаснети со децата кои имале проблеми со менталното здравје на порана возраст. Тие, исто така, не беа објаснети со други фактори, како што се понискиот социо-економски статус, мајката со ментални здравствени проблеми или мајката на детето пуши или пие алкохол за време на бременоста.
Постојат различни видови на трауми. Многу трауматски искуства вклучуваат настани нанесени од друго лице, што е познато како интерперсонална траума. Ова може да значи да се биде жртва на физичко насилство или напад, да се доживее физичка или сексуална злоупотреба во семејството, сексуален напад или да се биде изложен на семејно насилство.
Меѓутоа, децата може да доживеат и други видови на немеѓучовечки трауми, кои вклучуваат тешки незгоди што не ги извршила некое лице (како несреќна сообраќајна несреќа) и индиректна траума – сведочење или учење за штета на некој близок.
Нашата студија го разгледа влијанието на интерперсоналните и неинтерперсоналните трауми и откри дека и двете се потенцијално штетни за менталното здравје на децата. Децата изложени на овие типови на трауми покажаа повисоки стапки на анксиозност, расположение, АДХД или хиперактивност и нарушувања. Сепак, интерперсоналната траума може да биде особено важна во однос на проблемите со менталното здравје на децата. Во нашата студија, децата кои доживеале интерперсонална траума имале речиси двојно поголема веројатност да покажат некои нарушувања, како што се проблеми во однесувањето.
Треба да бидеме свесни дека трауматските искуства во детството се вообичаени и можат да доведат до широк спектар на проблеми со менталното здравје – не само посттрауматско стресно растројство (ПТСН), психијатриското нарушување за кое најчесто се зборува кога се разговара за изложеност на траума.
Треба да се направи повеќе за да се намали веројатноста децата да доживеат трауматски настани. На пример, едукацијата на родителите да не користат физичко казнување може да ја намали изложеноста на децата на насилство и малтретирање.
Градот Пелотас започна програма за интервенција во 2017 година за да го намали насилството во заедницата. Нејзините пристапи вклучуваат таргетирање на училиштата за да се намалат шансите децата да се вклучат во насилство. Ваквите иницијативи имаат потенцијал да ја намалат детската траума и проблемите поврзани со менталното здравје, со што ќе донесат големи општествени придобивки.

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview