Итни случаи:  

Повикај доктор

И покрај тоа што посетите на педијатрискиот оддел за итни случаи значително се намалија за време на пандемијата COVID-19, новообјавената студија спроведена од Универзитетот во Калгари покажува дека исто така имало нагло зголемување на посетите на одделот за итни случаи за обид за самоубиство и размислувања за самоубиство кај децата и адолесцентите. истиот период на социјална изолација. Д-р Шери Мадиган, клинички психолог во Одделот за психологија, е водечки автор на студијата, објавена денес (9 март) во The Lancet Psychiatry, која обезбедува мета-анализа на 42 студии кои претставуваат над 11 милиони посети на педијатриски итни случаи. низ 18 земји, споредувајќи ги податоците за посетите пред пандемијата со оние што се случиле за време на пандемијата, до јули 2021 година.
Бројките покажуваат дека иако имало намалување за 32% во посетите на педијатрискиот оддел за итни случаи поради какви било здравствени причини за време на пандемијата, сепак имало зголемување од 22% кај децата и адолесцентите кои оделе во одделенијата за итни случаи за обиди за самоубиство и зголемување од 8%. во посети за самоубиствени идеи.
Мадиган вели: „Она што значи ова зголемување од 22% е дека во просечен амбиент на одделот за итни случаи, имало 102 посети на деца и адолесценти месечно за обиди за самоубиство пред пандемијата COVID-19, што се зголемило на 125 месечно за време на пандемијата“.
Иако Медиган е, се разбира, вознемирен од овие наоди, тие не мора да бидат шокантни. Во летото 2021 година, нејзиниот истражувачки тим водеше студија која откри дека симптомите на депресија и анксиозност се удвоиле кај децата и адолесцентите во текот на првата година од пандемијата, и таа предупреди дека станува збор за глобална ментална здравствена криза.
Овие нови интересни наоди се чини дека сведочат за тоа предупредување.
„Во нашата претходна работа на менталното здравје во пандемијата, утврдивме дека децата се во криза и дека треба да ги зајакнеме услугите и ресурсите, или ќе се влоши“, вели Мадиган, која е канадски истражувачки претседавач за детерминанти. на детскиот развој. „За време на пандемијата се водеше дебата за тоа дали децата се во ред или не. Сега кога се објавени и анализирани повеќе податоци, можеме попрецизно да одговориме на тоа прашање. Децата, всушност, не се во ред. ”
Во номинална вредност, се чини дека постои збунувачки несовпаѓање помеѓу целокупното намалување на посетите на детскиот оддел за итни случаи за време на пандемијата, од една страна, и скокот на посетите поврзани со обиди за самоубиство и идеи за самоубиство, од друга страна. Но, под површината, има совршена смисла, вели Мадиган, која е коавтор на студијата за психијатрија на Лансет со истражувачите од Болницата за болни деца (SickKids) во Торонто, Универзитетот во Отава и Универзитетскиот колеџ во Даблин.
Стравот од инфекција со COVID-19 и други фактори ги држеа луѓето подалеку од одделенијата за итни случаи поради повеќето здравствени состојби за време на пандемијата. Но, во истиот период, докажаните фактори на ризик за ментална болест кај децата и адолесцентите драстично се зголемија. Времето на екранот на децата значително се зголеми за време на пандемијата, бидејќи нивото на физичка активност се намали. Многу семејства беа во немир, бидејќи беа изгубени работните места, семејното насилство се зголеми и менталното здравје на родителите се влоши.
„Сите овие се забрзувачи на ментална вознемиреност“, вели Мадиган. „Децата имаат способност да покажат издржливост во тешки времиња, но тие беа турнати над она што е толерантно, над нивниот праг на капацитет да се справат. И сега, многу повеќе деца и тинејџери се во криза отколку што беше случајот пред пандемијата“.
Истражувачите вклучија студии објавени помеѓу јануари 2020 и јули 2021 година, кои содржеа податоци за посети на детскиот оддел за итни случаи пред и за време на пандемијата COVID-19, до летото 2021 година.
Бидејќи тековните студии за поновите административни здравствени податоци допрва треба да бидат објавени, Мадиган вели дека наодите од статијата „Лансет психијатрија“ даваат најјасна слика од пандемијата до околу јули 2021 година. Мадиган вели: „Ќе продолжиме да ги следиме дојдовните податоци за да видиме ако овој тренд на зголемување на посетите на одделот за итни случаи за обиди за самоубиство и идеи за самоубиство кај децата и адолесцентите продолжи да се зголемува како што пандемијата се менува и еволуира“.
Пред пандемијата, вели Медиган, околу едно од пет деца ширум светот искусувало некаква форма на ментална болест, но само 25% на кои им била сериозна потреба од третман ја добиле. Бидејќи стресорите за ментално здравје ескалираа убедливо за време на пандемијата, потребата за ресурси за ментално здравје се зголеми во натура, а услугите и поддршката сè уште се недоволни за да се задоволат огромната побарувачка за третман за ментално здравје.
„Не можеме да игнорираме дека менталното здравје на децата и адолесцентите е во криза“, вели Мадиган. „Треба да дадеме приоритет на создавањето ресурси, поддршка и услуги за ментално здравје сега, за да им помогнеме на децата да се префрлат од опаѓање во процут“. За да го стори тоа, таа сугерира дека владите треба да инвестираат во ресурси и инфраструктура на заедницата за да го поддржат идентификувањето и лекувањето на менталните болести, како и училишните програми кои се фокусираат на превенцијата и писменоста за менталното здравје.
Повеќе информации:
Споредба на посетите на педијатрискиот оддел за итни случаи за обид за самоубиство, самоповредување и самоубиствени идеи пред и за време на пандемијата COVID-19: систематски преглед и мета-анализа, The Lancet Psychiatry (2023).

Напишете коментар

Параметри за приватност
Ние користиме колачиња за да го подобриме вашето искуство додека ја користите нашата веб-страница. Ако ги користите нашите услуги преку прелистувач, можете да ги ограничите, блокирате или отстраните колачињата преку поставките на вашиот веб-прелистувач. Ние, исто така, користиме содржина и скрипти од трети страни кои можат да користат технологии за следење. Можете селективно да ја дадете вашата согласност подолу за да дозволите такви вметнувања од трета страна. За целосни информации за колачињата што ги користиме, податоците што ги собираме и како ги обработуваме, проверете ја нашата Политика на приватност Политика на приватност
Youtube
Согласност за прикажување содржина од - Youtube
Vimeo
Согласност за прикажување содржина од - Vimeo
Google Maps
Согласност за прикажување содржина од - Google
Spotify
Согласност за прикажување содржина од - Spotify
Sound Cloud
Согласност за прикажување содржина од - Sound
Cart Overview